Živila bogata z vitamini v pasji prehrani

V članku Pomen vitaminov v pasji prehrani smo se osredotočili na vloge, ki jih imajo posamezni vitamini v pasjem metabolizmu ter na posledice pomanjkanja oz. presežka le-teh v pasji prehrani. V tokratnem članku osvetljujemo, kje oz. v kateri hrani primerni za pse so ti vitamini prisotni. Omenjamo tudi t. i. superživila, ki vsebujejo veliko nutrientov, ki so ključni za pasje zdravje.

Ali pasja prehrana vsebuje življenjsko pomembne vitamine za mojega psa?

Ne glede na to, ali vašemu ljubljenčku pripravljate hrano sami, ali pa jo kupujete v že pripravljeni obliki, mora ta vsebovati uravnoteženo mešanico ključnih sestavin, ki bodo poskrbele za dolgo in zdravo življenje vašega psa. Hrana naj vključuje zadostno količino:

  • beljakovin
  • ogljikovih hidratov
  • maščob
  • vitaminov
  • mineralov
  • vode

V kolikor kupujete že pripravljeno pasjo hrano, mora ta biti popolna in uravnotežena (glejte napis na etiketi). Če hrano pripravljate sami, jo pripravljajte po receptu nutricionistov, saj boste le tako pripravili obrok, ki bo primeren za vašega ljubljenčka. Vsaka pripravljena pasja hrana, ki je po etiketi sodeč »popolna in uravnotežena«, naj bi vsebovala zadostno količino vseh sestavin, ki jih pes potrebuje za zdravo življenje.

V katerih živilih je veliko vitaminov?

V članku Pomen vitaminov v pasji prehrani smo se osredotočili na vloge, ki jih imajo posamezni vitamini v pasjem metabolizmu ter na posledice pomanjkanja oz. presežka le-teh v pasji prehrani. V nadaljevanju bomo spoznali, v katerih živilih lahko najdemo te ključne komponente pasje prehrane.

Vitamini in zelenjava v pasji prehrani

VITAMIN A

Veliko vitamina A najdemo v: korenju, špinači, buči, sladkemu krompirju, ribjemu olju, jajcih itn. Najdemo pa ga lahko tudi v pasjih priboljških Nupper BeHealthy, ki s svojimi naravnimi učinkovinami ščitijo imunski sistem vašega ljubljenčka.

VITAMIN D

Vitamin D se nahaja predvsem v: ribjih izdelkih in olju, mlečnih izdelkih, govedini…

VITAMIN E

Živila bogata z vitaminom E so: losos, avokado, postrv, špinača, jajca, sončnično olje, žafranikino olje… Prisoten je tudi v pasjih priboljških Nupper BeStrong.

VITAMINI B-KOMPLEKSA

Vitamine B kompleksa vsebujejo npr.: polnovredna žita, mlečni izdelki, oreščki, stročnice, zelena zelenjava…

HOLIN

Holin je prisoten v: lososu, piščancu, jajcih, stročnicah, brokoliju, koruzi…

Kaj pa »super hrana« za pse?

»Superživila« so tista, ki vsebujejo maksimalno količino nutrientov, pa vendar minimalno količino kalorij. Superživila tako ljudem kot živalim pomagajo pri borbi proti boleznim, dvigajo nivo energije in vzdržujejo dobro počutje in zdravje. Superživila lahko psu predstavimo postopoma in v pravi količini, še pred tem pa se posvetujmo z veterinarjem o morebitnih tveganjih. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj popularnih superživil, ki bodo navdušila tudi vašega ljubljenčka.

KODROLISTNI OHROVT

Ohrovt je listnata zelenjava, ki vsebuje veliko količino vitamina A, E in C. Je dober vir antioksidantov in jetrom pomaga pri razstrupljanju.

KORENJE

Večina psov obožuje korenje. Ti vsebujejo karoteinoide, vlaknine, vitamin C in K in B.

Korenje v pasji prehrani

RIBE

Ribe kot so losos in sardine so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za normalno delovanje živčnega sistema ter so koristne za zdravje kože in dlake. Ribe so prav tako odličen vir beljakovin ter mnogih esencialnih vitaminov in mineralov. Losos je tudi glavna sestavina naših pasjih priboljškov Nupper BeShiny, ki ohranjajo zdravo kožo in sijočo dlako vašega psa.

JOGURT

Aktivne kulture, ki jih poznamo pod imenom probiotiki pomagajo pri borbi proti škodljivim bakterijam. Jogurt pripomore k normalnem delovanju črevesja in vsebuje številne nutriente, vključujoč proteine, kalcij, fosfor, vitamin B12, cink in jod.

Popolna in uravnotežena pasja prehrana je ključ do dobrega zdravja. Kaj pa prehranska dopolnila?

Uravnotežena prehrana naj ustreza energijskim potrebam vašega psa, ki so odvisne od številnih dejavnikov (npr. rast, reprodukcija, starostna skupina, nivo aktivnosti, pasma, zdravstvene težave…). Popolna in uravnotežena prehrana naj bi torej vsebovala vse nutriente, ki jih pes potrebuje za zdravo življenje. Prehranska dopolnila z vitamini zato v mnogih primerih niso potrebna, prevelike količine zaužitih vitaminov pa lahko predstavljajo tudi tveganje za pasje zdravje. Vsekakor je pred vsako uporabo novega prehranskega dopolnila priporočljiv posvet z veterinarjem, ki vam bo z gotovostjo svetoval, kaj vaš ljubljenček potrebuje in česa ne.

 

 

Viri:

Fetch by WebMD. The Facts about Dog Nutrition.

Bark. Important Vitamins and Minerals for your Dog.

Hungry Bark. Choline Chloride in Dog Food.

Bark. 10 Super Foods For you and your Dog.

PetMD. Dog Nutrition: Guide to Dog Food Nutrients.