Vnetje »ušes« pri psih

Vnetje zunanjega sluhovoda je za pse zelo neprijetno obolenje, ki se pojavlja precej pogosto. Povzročajo ga številni dejavniki, ki jih delimo na glavne, pomožne in pogojne. Vsekakor je pomembno, da redno spremljate zdravstveno stanje vašega psa, da pravočasno prepoznate znake vnetja in poiščete pomoč veterinarja, ki bo postavil ustrezno diagnozo in predpisal terapijo.

KAJ JE VNETJE ZUNANJEGA SLUHOVODA?

Vnetje zunanjega sluhovoda je za psa zelo neprijeten, boleč in ne tako redek pojav. Prepozno ukrepanje lahko vodi v hude zaplete. Vnetje lahko prizadane katerokoli žival, neodvisno od starosti in pasme. Bolj dovzetni so sicer psi z dolgimi ali z zelo odlakanimi ušesi.

Pogosto pojavnost vnetij lahko pripišemo tudi obliki pasjih ušes. Njihovi sluhovodi so dolgi, ozki in pravokotno zaviti v obliki črke L, na mestu zavoja pa se pogosto nalaga umazanija. Poleg tega sluhovod pokrivajo dolga ušesa, ki preprečujejo izhajanje vlage. Kombinacija dejavnikov ustvari vlažno okolje, ki je idealno za razvoj škodljivih bakterij in kvasovk.

 

vnetje zunanjega sluhovoda pri psu

Kaj povzroča vnetje?

Vnetje lahko pozvročajo glavni, pomožni in pogojni dejavniki.

 

Glavni dejavniki so najpogostejši vzrok vnetja zunanjega sluhovoda, mednje pa sodijo alergije, motnje v zaroženevanju kože, avtoimunske bolezni in zajedavci.

Pomožni dejavniki skupaj s pogojnimi povzročajo vnetje ali pa ovirajo zdravljenje, kadar je glavni vzrok že odpravljen. Mednje sodijo bakterije in kvasovke.

Pogojni dejavniki povečujejo možnost vnetja, kadar je hkrati prisoten tudi glavni ali pomožni dejavnik. Mednje uvrščamo prekomerno izločanje ušesnega masla in prekomerno zaraščanje dlak v sluhovodu, kar lahko vodi v zamašitev – to pa lahko povzroči tudi tujek ali novotvorba.

KAKO PREPOZNATI VNETJE?

Vnetje sluhovoda prepoznamo po naslednjih znakih:

  • tresenje glave in splošna razdraženost, pes ne dovoli dotikanja po glavi
  • neprestano praskanje po uhljih
  • notranja stran uhlja je rdeča in na dotik topla
  • smrdljiv vonj iz uhlja, lahko tudi izcedek

Znaki so sprva blagi, stanje pa se lahko hitro poslabša. V kolikor traja dlje govorimo o kroničnem vnetju, se lahko stena sluhovoda zadebeli, kar oteži zdravljenje. V najslabšem primeru poči »bobnič«, proces pa se razširi v srednje in notranje uho. Poleg hudih bolečin, se pojavijo tudi motnje v ravnotežju in neješčnost. Pes lahko celo ogluši.

 

vnetje ušes pri psih

KAJ NAJ STORIM, ČE SUMIM, DA IMA MOJ PES VNETA »UŠESA«?

Svetujemo vam, da takoj obiščete veterinarja. S hitrim in pravilnim ukrepanjem boste vašega psa rešili srbeža in bolečine. Zdravstveno stanje se lahko hitro poslabša, zato je izogibanje obiska veterinarja ali pa samovoljno zdravljenje za žival zelo nevarno in boleče.

 

Veterinar bo sprva pridobil anamnezo (podatke o pacientu, njegovemu okolju, preteklih boleznih in zdravljenju, prehrani itd.), nato pa bo opravil določene diagnostične postopke, s katerimi bo določil dejavnike vnetja. Z otoskopom (instrument za opazovanje sluhovoda) bo pregledal celoten sluhovod in preveril, ali je membrana bobniča cela ali poškodovana. V kolikor vzroka vnetja ne bo uspel določiti na podlagi pregleda, bo za natančno določitev povzročitelja odvzel še bris zunanjega sluhovoda in ga poslal na mikrobiološko preiskavo.

Po potrebi bo apliciral zdravila, ki jih bo izbral glede na vrsto povzročitelja. V primeru tujkov, bo le-te odstranil. Kadar se vnetje pojavi zaradi alergije, je velikokrat potrebna sprememba življenjskega sloga in prehrane - tudi priboljškov.

 

Večinoma si (ob pravočasnem in ustreznem ukrepanju, odvisno od resnosti obolenja) psi opomorejo v nekaj tednih. Pri psih, ki so že imeli vnetje ušes je priporočljivo redno pregledovanje in čiščenje ušes, pri čemer si velja zapomniti, da je majhna količina ušesnega masla nekaj povsem normalnega. Veterinar vas bo z veseljem podučil o pravilnem čiščenju ušes.

 

 

 

 

VIRI:

Veterinary Manual: Otitis Externa in Animals

Marshall-Pescini S. et al. The Role of Oxytocin in the Dog–Owner Relationship. Animals (Basel).2019 Oct; 9(10): 792.

Moj pes: Pasja hrana kot krivec za vnetje ušes?