To so živila, ki ogrožajo zdravje vašega psa

Mnoga živila, ki se pogosto znajdejo na našem jedilniku, lahko predstavljajo nevarnost za pasje zdravje. Z bližanjem praznikov se povečuje možnost, da se pasji radovedneži nenamerno zastrupijo, zato moramo poskrbeti, da so nekatera živila vedno izven njihovega dosega. V nadaljevanju se bomo osredotočili na nekaj najpogostejših živil, ki pri psih povzročajo znake nelagodja ali hujše zdravstvene težave. Psi namreč pojedo skoraj vse, kar jim pride pod smrček, zato moramo biti lastniki še posebej pozorni na to, da naš ljubljenček uživa primerno hrano in priboljške.

Čokolada

Psi naravnost obožujejo čokolado. Zastrupitve s čokolado so še posebej pogoste ob prazničnem času in lahko resno ogrozijo zdravje vašega ljubljenčka. Učinki so odvisni od količine zaužite čokolade, velikosti psa in vrste čokolade. Simptomi zastrupitve s čokolado so slabost, bruhanje, diareja, žeja ter povečano uriniranje in se po navadi pojavijo 6-12 ur po zaužitju. Simptomi se lahko stopnjujejo do hiperaktivnosti, srčnega zastoja in celo smrti. Da se izognemo nepotrebnim zdravstvenim težavam naših štirinožcev, izberimo raje čokolade, piškote, prigrizke in priboljške namenjene izključno psom.

Grozdje in rozine

Svojemu psu nikar ne ponujajte grozdja ali rozin! Omenjeno sadje namreč vsebuje neznani toksin, ki lahko povzroči odpoved ledvic. Znaki se po navadi pokažejo 6 ur po zaužitju in vključujejo bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu, slabost in dehidracijo ter se stopnjujejo v resnejše znake. V nekaterih primerih je lahko usodna že peščica rozin, zato je potrebno biti previden pri vsaki količini, ki jo zaužije pes.

Sadje kot pasji priboljšek

Čebula

Kljub mnogim koristnim učinkom na zdravje ljudi, pa nasprotno lahko čebula za pse prestavlja resen dejavnik tveganja za zdravje. Toksične komponente v čebuli povzročajo okvare rdečih krvničk in vodijo v pojav hemolitične anemije. Že 15-30 g/kg zaužitega živila lahko povzroča klinično pomembne hematološke spremembe. Poudarjamo, da težavo predstavlja čebula v vseh oblikah – naj si bo surova, kuhana, ocvrta ali pa v obliki ostankov hrane.

Avokado

Za pse je strupena celotna rastlina. V plodovih in listih se nahaja strupeni persin, ki povzroča zastajanje tekočine v pljučih, kar vodi do dihalnih težav in celo smrti zaradi pomanjkanja kisika. Tekočina lahko zastaja tudi v srcu, pankreasu in trebušni votlini. Simptomi vključujejo draženje prebavnega sistema, bruhanje, diarejo, težave z dihanjem ter druge znake. Gvakamole naj zato ostane le na naših jedilnikih.

Makadamija

Oreščki makadamije po še neznanem mehanizmu pri psih povzročajo nemalo preglavic. 12 ur po zaužitju se pojavi slabost, depresija, bruhanje, bolečina v trebuhu, mišični tremor in otekline v okončinah. Simptome pogosto spremljata tudi povišana telesna temperatura in srčni utrip.

Ksilitol

Ksilitol je umetno sladilo, ki ga pogosto najdemo v sladkarijah, žvečilnih gumijih, zobni pasti ter v različnih pecivih. Če pes pomotoma zaužije ksilitol, to lahko vodi v hudo hipoglikemijo oz. znižanje krvnega sladkorja. Posledično se pri živali razvijejo simptomi kot so bruhanje, slabost, depresija itn. Ksilitol v hrani lahko povzroči tudi odpoved jeter, ki lahko vodi v smrt. Naši psi naj se zato rajši posladkajo s pasjimi priboljški, ki so njim prilagojeni in ne vsebujejo umetnih sladil.

Sladkarije kor pasji priboljšek

Alkohol

Svojemu psu nikoli ne ponujajte alkohola! Le-ta je zanj še posebej privlačen, zato ga vedno hranite izven njegovega dosega. Etanol je alkohol, prisoten v alkoholnih pijačah, parfumih in ustnih vodicah. Klinični znaki zastrupitve z etanolom vključujejo ataksijo, hipotermijo, metabolno acidozo, bruhanje, drisko, težave pri dihanju, odpoved jeter ter vodijo v komo in tudi smrt.

Ustrezna prehrana je pomembna

Poleg naštetih živil lahko zastrupitve pri psih povzročajo tudi nekatera druga živila, kot npr. paradižnik, krompir, por, drobnjak, in drugo. Zato svetujemo, da vaše ljubljenčke hranite s hrano in priboljški, ki so zanje primerni in ugodno vplivajo na njihovo zdravje in počutje. Nupper priboljški so zato prava izbira za vašega ljubljenčka. So popolnoma varni, naravni in koristni za pasje zdravje, vaš kosmatinec pa jih bo zaradi privlačnega okusa z veseljem pohrustal.

 

 

VIRI:

Kovalkovičová, N., Šutiaková, I., Pistl, J., & Šutiak, V. (2009). Some food toxic for pets. Interdisciplinary Toxicology, 2(3). doi:10.2478/v10102-009-0012-4 

Finlay, F., & Guiton, S. (2005). Chocolate poisoning. BMJ, 331(7517), 633. doi:10.1136/bmj.331.7517.633 

Lee J.A. (2020). TOP 10 HUMAN FOOD TOXINS POISONOUS TO DOGS AND CATS. 2020. OVMA Conference.

Cortinovis, C., & Caloni, F. (2016). Household Food Items Toxic to Dogs and Cats. Frontiers in Veterinary Science, 3. doi:10.3389/fvets.2016.00026