To mora vedeti vsak lastnik psa

V izredno pestri ponudbi hrane na trgu za pse se lahko nevede hitro odločimo za nakup napačne. Pred nakupom je dobro poznati nekaj smernic in si tako olajšati izbor.

 

Pripravili smo 3 osnovne lastnosti hrane, ki jih mora poznati vsak lastnik psa.

Ali gre za popolno ali dopolnilno hrano?

Popolna hrana je hrana, ki predstavlja osnovo hranjenja. To je hrana, ki vsebuje hranila (beljakovine, maščobe, vlaknine, vitamine in minerale), ki so v pravem razmerju in količinah prilagojena potrebam psov – naj si gre za mladiče, odrasle ali starejše pse.

Dopolnilna hrana pa je vrsta hrane, ki dopolni osnovno prehrano. V največ primerih gre za prehranska dopolnila ali priboljške, s katerimi obogatimo vsakodnevno prehrano psov s specifičnimi hranili (npr. glukozamin, dodatni vitamini in minerali, omega 3 in 6 maščobne kisline).

hrana za pse

Pred nakupom vedno preverimo deklaracijo.

Katero vrste hrane izbrati?

Briketirana in peletirana hrana je v večini popolna hrana za pse. Vsebuje vsa nujno potrebna hranila za rast in razvoj, hranila so tudi pravilno uravnotežena. Je enostavna za doziranje, paziti je potrebno le pri shranjevanju in roku uporabe.

hrana za pse

Suha hrana vsebuje okoli 8 – 10 % vlage, kar je bistveno manj kot mokra hrana, ki je vsebuje okoli 75 % in je zato posebej primerna za pse, ki pijejo manj, kot je priporočljivo.  

Če se odločimo, da bomo hrano pripravljali doma in izbrali najbolj naravno in zdravo obliko prehranjevanja,  je izjemno pomembno, da je le ta skrbno prilagojena in uravnotežena. Seveda lahko pred tem poiščemo tudi strokovno pomoč in se tako prepričamo, da bo pes zaužil vse, kar potrebuje.

Izbiro vrste hrane prilagodimo dejavnikom, ki so odvisno od posameznega psa. Kateri so ti dejavniki preberite tukaj.

Kdaj izbrati hrano za različne starostne skupine?

Nujno je, da psu, ne glede na življenjsko obdobje zagotovimo hranila, ki so v pravilnem razmerju in količinah vključena v posamezne prehranske izdelke.

Potrebe psa se razlikujejo, zato izbor prilagodimo s hrano za pasjega mladiča (do prib. 1.leta starosti), odraslega psa (od 1. do 7. leta starosti) in starejšega psa (od 7. leta naprej).

Priporočamo:

Najboljša izbira je popolna hrana, ki jo lahko enostavno dopolnimo. In to celo v času sprehoda. Več o tem smo napisali tukaj.