Kako naj izgledajo sprehodi s psom v času karantene?

V zadnjih tednih se je za večino nas življenje popolnoma spremenilo, oziroma nekaterim obrnilo na glavo. Med njimi smo tudi lastniki psov, za katere pa ne moremo trditi, da to dejstvo popolnoma drži, saj čas, ki ga preživijo doma, ni dolgočasen, ko smo v družbi svojih ljubljenčkov, in to kar 24 ur na dan.
O občutkih, ki jih med tem doživljajo psi, pa ne bomo izgubljali besed, saj gre za eno samo ljubezen, srečo in radost, ko so lahko v naši družbi ves čas.

 

Čeprav moramo službene in družinske obveznosti opravljati v stanovanju, pa se ne moremo izogniti življenjskim potrebam: skok v trgovino, nujen obisk zdravnika, prevzem pošte,… in sprehajanje psa.

sprehodi s psom v casu karantene 1

Nekateri psi potrebujejo daljše in aktivnejše sprehode, spet drugi, psi manjših pasem, časovno krajše. Vsekakor priporočamo, da sprehode prilagodimo trenutnemu stanju. Razmislimo tudi o primernem času v dnevu in si glede na razmere za sprehode izberimo drugačne ure, kot smo jih bili vajeni do sedaj, pred sprehodom poglejmo skozi okno in se na sprehod odpravimo, ko v parku ali na sprehajališču ne bo drugih sprehajalcev, ali pa za sprehod izberimo popolnoma novo pot, da se, kar se da izognemo srečanju z lastniki psov ali s sprehajalci.

sprehod s psom v casu karantene 2

Moj pes obožuje igro z drugim psom. Kaj naj naredim? Ali naj to preprečim?

Psi niso prenašalci koronavirusa, kar pomeni, da bodo psi med igro ali sprehajanjem ostali zdravi. Paziti pa moramo predvsem nase in na lastnike, s katerimi se srečujemo. Zagotovo bo na splošno manj stikov in posledično manj skupnih pasjih vragolij, v primeru, da na sprehodu vseeno srečamo lastnika s psom, priporočamo, da: 

  • ohranjamo distanco,
  • ne ljubkujmo psov drugih lastnikov,
  • nosimo zaščitno masko,
  • v primeru kašlja, kihanja, kašljamo v komolec,
  • omejimo pasje stike.

Na sprehodu izkoristimo čas, da se še bolj povežemo s svojim psom, tako da pozornost usmerjamo nase. Izkoristimo lahko priložnost za vaje, o katerih smo že pisali, presenečeni pa boste nad odzivom, če boste, tako kot mi, izbrali Nupper hrustljavčke, ki so naravnost enkratni, ko želimo, da nas naš kosmatinec posluša in upošteva.

Ostanite doma. Ostanite zdravi.

 

Foto: Tom in Nicki Loschner - Pixabay, ter Schroederhund - Pixabay