Skrb za vašega psa v zimskih dneh

Čeprav je v teh dneh še posebej vabljivo poležavati v udobju toplega doma, moramo lastniki poskrbeti, da naši ljubljenčki ostanejo aktivni tudi v zimskih mesecih. Ob tem je potrebno poudariti, da lahko mrzlo vreme in nizke temperature predstavljajo tveganje za pasje zdravje. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov za varno in zabavno preživljanje zimskih dni z vašim kosmatincem.

PASJE ZIMSKE RADOSTI

Telesna aktivnost psov je nujna za ohranjanje primerne telesne mase in zmanjšanje tveganja za težave, kot so npr. debelost, osteoartriris, diabetes, respiratorne motnje itn. Naj vas mraz pri tem ne ustavi – vaš ljubljenček bo na snegu užival bolj kot na domačem kavču. Ob enem bodite pozorni na omejitve, ki jih prinaša mrzlo vreme. Toleranca na mraz je pri vsakemu psu različna in odvisna od več dejavnikov (npr. zaloge maščevja, kožuha, stopnje telesne aktivnosti, splošnega zdravja itn.). V zelo mrzlem vremenu je sprehode priporočljivo skrajšati, da se izognemo dejavnikom tveganja. Starejši psi imajo na snegu in ledu lahko več težav pri hoji in so bolj nagnjeni k spodrsljajem in padcem. Še posebej so nizke temperature nevarne za pse z diabetesom, boleznimi ledvic ali hormonskim neravnovesjem, pa tudi za mlajše in starejše pse – težave se lahko pojavijo pri termoregulaciji ob izpostavljenosti ekstremnim temperaturam. Med sprehodom se lahko pasje tačke umažejo z antifrizom in drugimi kemikalijami, ki so za vašega ljubljenčka nevarne in strupene. Z rednim umivanjem tačk po sprehodih lahko preprečite morebitne zastrupitve.

Pasje aktivnosti v zimskem času

ZATOČIŠČE ZA MRZLE DNI

Svojih ljubljenčkov ni priporočljivo puščati zunaj, kadar temperature sežejo pod ledišče. Če psu notranjega bivališča ne morete zagotoviti, poskrbite za varen prostor, kjer bo zaščiten pred vetrom. Ležišče naj bo podloženo in suho, pes pa naj ima vedno dostop do sveže, nezmrznjene vode. Uporaba ogrevalnih naprav zaradi morebitnih požarov in tveganja za opekline ni priporočljiva.

PRIMERNA PREHRANA JE POMEMBNA

S primerno prehrano in priboljški vzdržujte zdravo telesno maso tudi v zimskem obdobju. Če je pes zunanji, bo pozimi potreboval več kalorij za ustrezno regulacijo telesne temperature. Vselej spremljajte fizično stanje vašega ljubljenčka in s kakovostno hrano poskrbite, da le-to ostane v mejah normale. Nupper priboljški so zato zdrava in slastna izbira tudi v zimskih dneh.

PREPOZNAJTE ZNAKE PODHLADITVE

Če opazite, da vaš pes ob izpostavljenosti nizkim temperaturam spremeni obnašanje (npr. se prične tresti, stoka, drgeta, upočasni hojo) ali izgleda šibek, je to lahko znak hipotermije (podhladitve). Dodatni znaki podhladitve vključujejo piloerekcijo, iskanje vira toplote, nizek pulz, togost v mišicah in drugo. Normalna telesna temperatura psa se giblje med 38,3 in 39,2 ˚C. Padec temperature pod mejo normale lahko resno ogrozi zdravje vašega ljubljenčka.

Pes in podhladitev

DOBRO POČUTJE JE KLJUČNO

Tudi zimski čas je povsem primeren za pasje vragolije. S primerno prehrano in telesno aktivnostjo poskrbimo, da se bodo naši ljubljenčki dobro počutili tudi v mrzlih dneh, nikakor pa ne pozabimo na tveganja, ki jih prinašajo nizke temperature.

 

 

VIRI

Taking your pets temperature (b.d.).

Cold weather animal safety (2020).

Oncken, AK & Kirby, R. & Rudloff, E.. (2001). Hypothermia in Critically Ill Dogs and Cats. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 23. 506-520.

German, A. J., Blackwell, E., Evans, M., & Westgarth, C. (2017). Overweight dogs exercise less frequently and for shorter periods: results of a large online survey of dog owners from the UK. Journal of nutritional science6, e11.