Ribe v prehrani psa

Nepogrešljiv element zdrave pasje prehrane? RIBE! 

Življenjsko pomembnih beljakovin ne najdemo samo v mesu, pač pa kot odličen vir služijo tudi ribe, ki v naš organizem vnašajo pomembne hranilne snovi.

V prehrani ljudi naj bi bile na jedilniku vsaj enkrat tedensko – zakaj jih torej ne bi privoščili tudi vašemu ljubljenčku? Z vključevanjem morskih ali sladkovodnih rib v redno pasjo prehrano ugodno vplivamo na njihovo zdravje in dobro počutje. 

pasja prehrana za dobro počutje

Sladkovodne ribe, kot so som, krap, postrv in lipan ter morske ribe, kot so sardine, sardele, skuša, brancin, orada, losos, vsebujejo zdrave maščobne kisline, dobro prebavljive kakovostne beljakovine, vitamine in minerale. Ribe, ki jih zaužijemo s kostmi vred, so odličen vir vitamina D, kalcija in fosforja. V primerjavi z drugimi viri beljakovin ribe vsebujejo veliko joda in selena, ki ju, tako v humani kot pasji prehrani, večkrat primanjkuje. Redno vključevanje ribjega mesa oziroma ribjih proteinov v vsakodnevno pasjo prehrano pozitivno vpliva na dolgoročno zdravje vašega ljubljenčka. Energijska vrednost in vrednosti hranilnih snovi v ribjem mesu sta odvisni od vrste in velikosti rib, letnega časa in temperature vode ob ulovu ter drugih dejavnikov in se v povprečju gibljeta okoli 120 kcal/100 g.

Med proteinsko najbogatejši ribi spadata navadna tuna in losos, ki v 100 g mesa vsebujeta več kot 20 g beljakovin, ki skrbijo za vitalnost in dolgo življenjsko dobo vašega psa. 

Sveže pripravljene pasje obroke je priporočljivo tedensko obogatiti s kuhanimi sardinami, fileji vitkega soma, lososom ali tuno. Ribe naj bodo pred hranjenjem termično obdelane, za popestritev pa lahko pasje obroke popestrimo tudi s konzerviranimi sardelami ali tuno konzervirano v lastnem soku. Vključevanje sladkovodnih rib, kot so na primer postrvi, je lahko precej zamudno, saj moramo iz ribe dosledno odstraniti kosti, da psu preprečimo težave pri zaužitju.

Lastnikom, ki jih moti ribji vonj, ali pa jim zmanjkuje časa za pripravo svežega ribjega oboka, svetujemo nakup kvalitetnih, polnovrednih beljakovinskih pasjih priboljškov.

Z njimi boste hitro in enostavno poskrbeli za vnos ključnih snovi in vašemu kosmatincu zagotovili dolgo in zdravo pasje življenje. Ali veste koliko je prava količina priboljškov na dan za vašega psa? Izračunajte TUKAJ.