Rekreacija s pasjim mladičkom

Ko pasji mladič postane novi družinski spremljevalec, lastniki pogosto mislijo, da je začetna intenzivna in pogosta rekreacija nujna, da mladiček čim hitreje pridobi kondicijo, s katero lahko spremlja lastnika na sprehodih, tekih in ostalih aktivnostih. Vendar lahko prehitra, naporna in prekomerna fizična aktivnost mladička, vodi v razvoj številnih bolezni in poškodb, ki se razvijajo tekom pasjega življenja. Zato je potrebno začetno vnemo po intenzivni rekreaciji z mladičkom umiriti, mladička pa počasi in postopoma navajati na fizično aktivnost, da mu omogočimo zdrav telesni razvoj.

Aktivnosti z novim članom družine

Pasji mladički so željni odkrivanja in raziskovanja. So polni energije, ki jo morajo izraziti mentalno (učenje) kot tudi fizično (telesna aktivnost). Za zdrav razvoj psa je potrebna tako mentalna, fizična kot tudi prehranska strategija. Uravnoteženost in zmernost teh treh komponent, pa je ključna, da se lahko pasji mladiček razvije v zdravega odraslega psa.

Lastniki zmotno mislijo, da je mladičku potrebno zagotoviti kar največ fizične aktivnosti. Drži, da je redna rekreacija in fizična aktivnost izjemno pomembna za pse. Skozi rekreacijo se mladiček uči socializacije, poslušnosti in prilagajanja lastniku, hkrati pa se z rekreacijo krepi fizično in psihično zdravje psa. Vendar lahko pretirano dolgi in pogosti sprehodi in druge predolge in obremenilne oblike aktivnosti, na mladičku pustijo trajne posledice. Zato je potrebno na začetku, ko so mladički še nerazviti in še rastejo, paziti katero obliko rekreacije izbiramo in kako pogosto jo izvajamo skupaj z mladičkom.

Tek s pasjim mladičem

Posledice zgodnje preobremenitve

RASTNE PLOŠČICE

So mehka področja, ki se nahajajo na koncu dolgih kosti pri psih in predstavljajo najšibkejši del. Kostem omogočajo, da se podaljšujejo in rastejo do konca pubertete, ko postanejo tanjše in se običajno zaprejo. Pri mladičkih se to zgodi okoli 18 meseca. Pri večjih pasmah, se zapiranje rastnih ploščic zgodi še nekoliko kasneje, kot pri manjših pasmah. Pred zaprtjem rastnih ploščic se možnost za poškodbe pri mladičkih poveča. V primeru poškodbe, se rastne ploščice ne zacelijo in zarastejo pravilno, kar vodi v deformacijo okončine, zaradi česar bo pes tekom odraščanja bolj nagnjen k poškodbam kosti in sklepov.

GOSTOTA KOSTI

Kar 50% vseh zlomov kosti, se zgodi pri psih, ki so mlajši od enega leta. Mladički imajo mehkejše kosti v primerjavi z odraslimi psi. Polno gostoto kosti dosežejo šele po puberteti. V primeru pretirane fizične obremenitve, so mladički veliko bolj dovzetni za zvine in zlome kosti. Zato moramo biti lastniki, pri količini in vrsti dejavnosti mladičkov posebej previdni. Zdravje kosti lahko izboljšamo tudi s prehranskimi dodatki, ki s svojimi učinkovinami skrbijo za močne in čvrste kosti ter sklepe. Takšen primer so tudi pasji priboljški Nupper BeStrong.

DISPLAZIJA KOLKOV

V študiji, kjer so preučevali vpliv fizične aktivnosti mladičkov so ugotovili, da je za mladičke škodljiva že pogosta uporaba stopnic. Pri mladičkih, ki so redno uporabljali stopnice, so opazili povečano tveganje za razvoj displazije kolkov, ki predstavlja razvojno napako na sklepih. Displazija kolkov je tudi genetsko in dedno pogojena razvojna anomalija kolčnega sklepa, ki nastane zaradi nepravilno obremenjene sklepne površine, ki je lahko posledica napačne in prekomerne aktivnost in obremenitve v času odraščanja in razvoja mladička.

Preobremenitev pasjih mladičev

Zmernost pri rekreaciji

Dolgi sprehodi in vadbe povečajo tveganje za poškodbe pasjih mladičkov in prinašajo zanje bolj malo koristi. Zato je vztrajnostni trening, kamor spada tudi tek, bolje pustiti za čas, ko mladički odrastejo in se dokončno razvijejo. Najbolje je, da jim omogočimo gibanje po mehkih tleh, saj omogoča ublažitev in manjšo obremenitev sklepov, sprva s krajšimi sprehodi, nizkim tempom in omejenim časom gibanja, s čim krajšo uporabo stopnic. Rekreacija naj vključuje raziskovanje vrta, kopanje lukenj, plavanje in mentalno stimulacijo. Čas gibanja prilagodimo zmožnostim mladička, ki je odvisna od mnogih dejavnikov (starosti, pasme, velikosti, vremena, terena id.). Mladička moramo postopoma uvajati v rekreacijo, s kratkimi in počasnimi sprehodi, ki jih postopno podaljšujemo. Po fizičnem naporu pa mu moramo omogočiti dovolj počitka in regeneracije.

Fizična aktivnost pa ni edini dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri mladičkih. Pomembno je, da mladičku že zgodaj nudimo kakovostno in hranilno bogato prehrano, ki bo predstavljala podporo zdravemu razvoju mladička.

Prehrana vpliva na regeneracijo mladička

Za zdravje pasjega mladička je pomembna tudi prehrana, ki mladičku nudi dovolj energije za rekreacijo. Prehransko neravnovesje je pri psih pogost problem, zato je pomembno, da mladičku zgodaj zagotovimo kakovostno prehrano. Neustrezen vnos vitaminov in mineralov lahko pri mladičkih povzroči zastoj v rasti in deformacijo kosti, medtem ko ima debelost negativne posledice za sklepe in okončine, zaradi prevelike obremenitve. Energijsko bogata hrana, ki vsebuje preveč beljakovin, preveliko ali premajhno količino kalcija  in preveliko količino vitamina D, lahko vodi v displazijo kolkov in krhkost kosti. Da bi se izognili nepravilnemu ravnovesju, je potrebno nadzorovati energijski vnos hrane in mladičku omogočiti hranilno kakovostno in uravnoteženo prehrano, ki je bogata z vitamini in minerali.

Aktivnosti s pasjim mladičem

Velja si zapomniti...

  • postopno navajanje mladička na rekreacijo,
  • vztrajnostni trening visoke intenzivnosti ni primeren za mladičke,
  • mladičku zagotovimo dovolj regeneracije in počitka,
  • rekreacijo prekinemo, še preden se mladiček utrudi,
  • hranilno bogata in uravnotežena prehrana omogoča psu dovolj energije za aktivnosti.

 

 

VIRI:

Bow Wow Meow Pet Insurance. 2018. How to exercise your puppy.

Lewis G. 2019. Musculoskeletal development of the puppy: birth to twelve months. Animal Therapy Magazine, 15: 41-44

Killion J. 2021. Puppy fitness that fits the puppy. Puppy Culture.

Krontveit R., Nødtvedt A., Sævik K. B., Ropstad E., Trangerud C. 2012. Housing- and exercise-related risk factors associated with the development of hip dysplasia as determined by radiographic evaluation in a prospective cohort of Newfoundlands, Labrador Retrievers, Leonbergers, and Irish Wolfhounds in Norway. AJVR, 73, 6: 838-846