Pozdravljena pasja puberteta

Čeprav se naše življenje razlikuje od pasjega, se vseeno povezuje v kar nekaj skupnih lastnostih. Ena izmed teh so življenjska oziroma starostna obdobja, med katerimi je tudi mladostniško obdobje ali puberteta. Ste vedeli, da lahko to obdobje pasjega razvoja vpliva na nadaljnje življenje našega psa? S pravilno pasjo prehrano, nego in vzgojo lahko dobro nadzorujemo razigrane tačke, ki neomajno raziskujejo svet.

Kaj pričakovati in kako se soočiti s pasjo puberteto

Vsak skrbnik svojega pasjega mladička vzgaja z željo, da le ta odraste v lepo vzgojenega in samozavestnega odraslega psa. S pomočjo strokovnjakov v pasji šoli, treningov doma, ustrezne oskrbe, nege in pasje prehrane pa se ne moremo izogniti obdobju pasje pubertete ali adolescence in z njo povezanega spremenjenega obnašanja psa.

Pasja puberteta

Čas, ko nastopi adolescenca je odvisen od več dejavnikov, a pomembno vlogo pri nastopu tega obdobja imata kastracija/sterilizacija in pasma. Psi večjih pasem odraščajo počasneje kot manjši psi. V splošnem pa pasja puberteta nastopi, ko so mladički stari od približno pet do dvanajst mesecev. Psi v tem obdobju postanejo spolno zreli, izražajo teritorialni nagon, postanejo pogumnejši, obnašanje v splošnem opišemo kot vedno bolj razigrano in živahno.

Četudi se že od starosti nekaj tednov, ko mladička sprejmemo v naš dom, trudimo z vzgojo in mladički pri tem dobro sodelujejo, nas lahko v obdobju pubertete presenetijo. Že prej osvojeni triki, ukazi in pozornost lahko v hipu izzvenijo in počutimo se popolnoma brez moči. Nekateri psi začnejo zavračati vsak pasji priboljšek, s katerim bi lahko pozornost usmerili k nam, zavračajo ponujeno hrano, postanejo izbirčni in občutek imamo, kot da nas nič več ne poslušajo.

pasja prehrana v času pasje pubertete

Kako prepoznati pasjo puberteto

Izraženost posameznih sprememb je odvisna od posameznega psa in na posamezne pse pubertetne spremembe vplivajo različno. Spremembe, ki jih lahko sami opazimo doma in se nanje primerno odzovemo so:

  • Poslušni mladiči postanejo neposlušni
  • Mladiči postanejo še bolj igrivi in energični
  • Nekateri mladički pričnejo z markiranjem ali označevanjem prostora. 
  • Mladički imajo kratko pozornost
  • Mladički postanejo prestrašeni ali sramežljivi.
  • Pojavijo se spremembe na dlaki
  • Dosežejo odraslo višino v rasti

spremembe pri psih v pasi puberteti

Pomembna je disciplina

Še bolj kot disciplina našega mladička je pomembno, da discipliniramo sami sebe in pri učenju ne popuščamo. Red naj se odraža tudi pri pasji hrani, kar pomeni, da naj bodo obroki ponujeni vsak dan ob enakem času in na istem mestu hranjenja. Pasjo hrano namenjeno mladičkom izberemo pazljivo in sestave ne menjujemo vsak dan, čeprav je raznolikost izredno pomembna. Nekaj koščkov hrane, briketov ali priboljškov lahko vztrajno uporabimo med sprehodom, da je pozornost mladiča vsaj za kratek čas usmerjena na nas.

Obdobje pasje pubertete lahko pri nekaterih mladičkih traja razmeroma kratek čas, zato je pomembno, da našemu novemu družinskemu članu v tem obdobju namenimo posebno pozornost in se o vzgoji, zdravju in pasji prehrani posvetujemo s strokovnjaki.

 

Viri:

Puppy Adolescence - How to Get Through the Teenage Years

Adolescent Dogs: 6 Facts To Know, by Nancy Tucker, CPDT-KA, Published:February 15, 2018Updated:January 31, 2020

The Key to Adolescent Dogs – Patience, Management and Training, August 6, 2019