Prilagoditev pasje hrane poleti

Poleti imamo na razpolago številne pridelke. To nam omogoča, da zadovoljimo potrebe naših pasjih ljubljenčkov, s kar se da raznoliko, svežo, nepredelano hrano in tako prilagodimo izbrano pasjo hrano.

Popestritev pasje hrane je v vročih dneh koristna

Pasji organizem je v vročih poletnih dneh v stresu, ki pa jim ga lahko pomembno razbremenimo z ustrezno sestavo prehranskih obrokov, takih, ki vsebujejo potrebna hranila. Poleg tega moramo poskrbeti, da imajo psi na voljo vedno dovolj sveže vode. Nekaj nasvetov, kako lahko v posledici poletne vročine razbremenimo stres psov s svežimi sestavinami prehranskih obrokov, preberite v nadaljevanju.

pasji organizem v vročih dneh

Vključitev sadja in zelenjave v pasjo hrano

Ne glede na vrsto pasje hrane – briketirano, peletirano, kuhano ali surovo, lahko poleti dnevno pasjo hrano popestrimo z raznovrstnim sadjem in sezonsko zelenjavo, ki vsebuje esencialna mikrohranila, minerale in vitamine.

Lubenica, breskve, borovnice in jabolka vsebujejo številne vitamine, minerale ter vodo, ki je v poletnih mesecih še posebej pomembna za zdravje in dobro počutje psov, v primerjavi z zelenjavo, sok navedenih sadežev vsebuje sicer več sladkorjev, ki v pasji hrani niso zaželeni, v primernih količinah pa tudi nimajo škodljivih učinkov. Sadje naj ne predstavlja celotnega obroka, ampak naj bo  k pasji hrani dodano ali pa ga psom ponudimo kot priboljšek. Sadje narežemo na manjše koščke ali zmeljemo s paličnim mešalnikov v kašico.

Pasji sladoled za osvežitev

Psu nikoli ne ponudimo sladoleda, ki je namenjen prehrani ljudi. Te vrste sladoled vsebuje dodane sladkorje, citronsko kislino, večina kupljenih sladoledov vsebuje tudi umetna barvila in konzervanse, ki so za pse škodljivi.

Ustrezno sestavo sladoleda za pse lahko na enostaven način kot dodatek k pasji hrani pripravimo sami, tako da izberemo eno izmed vrst sadja (na primer banano), ki ga zmeljemo v mešalniku in zmešamo s kokosovim mlekom ali navadnim pustim jogurtom. Maso zamrznimo čez noč v modelčkih. Pomembno je, da pes sladoled v celoti poliže in ne pogoltne, zato priporočam, da psu med lizanjem sladoled držimo in mu s tem onemogočimo, da ga v večjih kosih pogoltne. Na ta način  bomo preprečili težave, ki bi lahko nastale v posledici goltanja sladoleda.

sladoled za pse

Mesna juha kot dodatek k različnim vrstam pasje hrane

Ne glede na vrsto pasje hrane lahko dnevne obroke pasje hrane omočimo z dodatkom mesne juhe. Mesna juha naj bo neslana, pripravljena iz kuhanega mesa, drobovine  in zelenjave. Takšna popestritev pasje hrane bo psu spodbudila apetit in ga ob enem rehidrirala ter pasji organizem dodatno nahranila s hranili.

Za pripravo juhe potrebujemo:

  • kos pustega mesa*: piščančji file in stegna brez kože, goveje pleče,
  • piščančja ali goveja jetra,
  • sezonsko zelenjavo: korenje, zeleno, cvetačo, kolerabo in
  • vodo.

Sestavine kuhamo v neslani vodi do 40 minut, juho precedimo in ohladimo. Juho hranimo v hladilniku do tri dni, manjše količine lahko tudi zamrznemo. Juho enkrat ali večkrat dnevno dodamo k pasji hrani.  Meso in zelenjavo, ki ostane, narežemo na manjše koščke in jih psom ponudimo ob vsakem obroku v manjših količinah, ki naj ne presežejo dnevnih potreb po prehrani.

*Vrsto mesa prilagodimo prehranskim potrebam posamezne pasme in narave psa . Paziti moramo na to, da v prehrano ne vključujemo živil, ki psu povzročajo zdravstvene težave.

V Nupper ekipi smo pripravili še nekaj koristnih nasvetov za hranjenje psov v vročih poletnih dneh

  1. Dnevno količino pasje hrane razdelimo na več manjših porcij, ki jih psu ponudimo enakomerno porazdeljene skozi cel dan;

  2. Pasjo hrano pred hranjenjem vedno segrejmo do sobne temperature. Mrzla hrana lahko škoduje zdravju psa;

  3. Če poletne dni preživljamo na prostem, je nujno, da psu omogočimo hranjenje v mirnem in hladnejšem okolju (terasa, senca);

  4. Količino pasje hrane primerno prilagodimo. V primeru, da pes zavrne celoten obrok ali obroka ne zaužije v celoti, mu hrane ne vsiljujmo, v primeru, da pa se tako obnašanje psa ponavlja, moramo z njim obiskati veterinarja.

 

Foto: Mikkel Bendix - Pixabay, ter Torkild Lindebjerg - Pixabay

Viri:

Dogs naturally: Feeding Tips For Hot Summer Days: By Katerina Paleckova, Updated On October 16, 2019

Healthy Paws Pet Insurance & Foundation: 9 summer Fruits Dogs Love, July 26th, 2018 by Colleen Williams

Purina: Can Dogs Eat Fruits And Berries

The Dog People: Ice Cream for Dogs Is a Thing and Your Dog Wants Some, updated may 22, 2020