Priboljški so za psa prav posebna nagrada

Ste že kdaj slišali, da so mačke pri hrani zelo izbirčne, kar je, mimogrede, zelo res? Včasih lastniki podobno opišejo tudi svojega psa, čeprav za pse načeloma velja nasprotno – večina psov bo jedla skoraj vse, kar je užitno in na žalost tudi tisto, kar ni, kot so teniške žogice, nogavice, kravate, iztrebki… Številni lastniki hišnih ljubljenčkov se sprašujejo, ali se njihov pes morda preprosto naveliča določene hrane in jo zato neha jesti. Čeprav so nekateri psi lahko izbirčni, zdrav, razgiban in lačen pes ne bi smel nehati jesti določene hrane zgolj zato, ker jo dobiva dalj časa.

Ali psi okušajo?

Da. Psi imajo približno eno šestino števila brbončic, ki jih imamo ljudje. Okusijo grenko, slano, sladko in kislo, vendar je pri njih vonj hrane bolj pomemben kot okus. Če psu nekaj diši, bo to nesporno pokazal in skledo polizal do čistega. Po nekaj začetnih grižljajih hrane postaneta poleg vonja pomembna tudi tekstura hrane in okus. Pasji nos zaznava predvsem vonj maščobnih kislin, ki jih je v kakovostni hrani npr. v mesu ali pa pasjih priboljških lahko zelo veliko.

Okus pri psih

Kaj psi radi jedo?

Večina psov ima rada različne okuse in zlahka sprejme novo hrano, nekateri psi pa imajo eno hrano rajši kot drugo. Hrana, ki jo je psiček dobival v zgodnjem življenju lahko vpliva na to, katera hrana mu bo všeč pozneje. Če so mu zgodaj ponudili različne vrste hrane (vključno s suho hrano in mokro konzervirano hrano) je verjetno, da bo kot odrasel pes poskusil različne okuse in vrste hrane. Mokra hrana v vrečkah ali konzervah oddaja močnejšo aromo in je zato včasih bolj mamljiva za izbirčnega jedca. Drugi dejavnik je svežina hrane. S staranjem hrana izgubi aromo in okus, ker začnejo maščobe v izdelku oksidirati (žarkost). Suha hrana ostane okusna približno en mesec po odprtju vrečke. Hranjenje v originalni embalaži in skrbno zapiranje pomaga, da je hrana dlje časa sveža in aromatična. Če hrano raje prestavite v drugo posodo, poskrbite, da se pokrov tesno zapira. Čeprav je bolj ekonomično kupovati večja pakiranja, pa se lahko zaradi dolgotrajnega skladiščenja odprte embalaže izgubi okus in vonj. Neodprta konzervirana hrana ima rok uporabnosti približno dve leti, preden se vitamini začnejo razgrajevati. Po odprtju je treba pločevinko pokriti in hraniti v hladilniku največ 3-5 dni. Ko hrano vzamemo iz hladilnika, ne bo imela tako močnega vonja, zato boste morda morali dodati toplo vodo ali jo rahlo ogreti, da bo dobila aromo. Pazite, da ne postrežete prevroče, sicer se bo pes opekel.

Tudi temperatura okolja lahko vpliva na apetit. Če je zunaj vroče in vaš pes težko diha, ne more istočasno vohati (vonjati) in morda ne bo hotel jesti.

So psi sladkosnedi?

Tako kot večina sesalcev so tudi psi sladkosnedi (za mačke to ne velja). V nasprotju s splošnim prepričanjem psi običajno ne marajo slane hrane. Sol (tj. NaCl) je bistvenega pomena v prehrani, vendar ne poveča okusnosti hrane za pse. Posladkajte vašega štirinožnega prijateljčka raje z pasjimi priboljški Nupper, ki so narejeni po naravni recepturi, bogati z beljakovinami in primerni za vse pasme psov.

Okušanje pasjih priboljškov pri mladičkih

Zmanjšan apetit

Zmanjšan apetit (hiporeksija) ali izguba apetita (anoreksija) pri psih sta lahko za lastnike hišnih ljubljenčkov stresna in povzročita skrb, da je z živaljo nekaj narobe. Neješčnosti, ki traja več kot 24 ur, ne smemo prezreti in se moramo posvetovati z veterinarjem. Razlogov, zakaj pes noče jesti, je lahko veliko, vendar na splošno spadajo v tri glavne kategorije:

1. Medicinsko (težave z zobmi, slabost, driska, paraziti, okužba, obolenja jeter, srca, itd.).

2. Vedenjsko (stres, tesnoba, strah zaradi spremembe v rutini, glasni zvoki, ustrahovanje drugega hišnega ljubljenčka)

3. Prehransko: Kot smo že omenili, je lahko težava v tem, da je hrana stara ali pokvarjena. Nekatere pasme psov kot npr. labradorci so zelo ješči, spet drugi, npr. yorkshirski terierji, pa so precej bolj izbirčni. Če pes že dalj časa dobiva enako hrano in jo je vedno dobro jedel, si oglejte datum izteka roka uporabnosti na vrečki ali konzervi ter ​​preverite, ali je hrana shranjena v nepredušni posodi. Številni lastniki hišnih ljubljenčkov se sprašujejo, ali se njihov pes morda preprosto naveliča določene hrane in jo zato neha jesti. Čeprav so nekateri psi lahko izbirčni, zdrav, razgiban in lačen pes ne bi smel nehati jesti določene hrane zgolj zato, ker jo dobiva dalj časa. Včasih je potrebno z dodatnimi poskusi ugotoviti, katera hrana psu najbolj ustreza. Če pa se vam zdi, da se vaš pes določene hrane naveliča, je to morda zato, ker dobiva preveč priboljškov (zato je dobro izračunati primeren dnevni vnos) ali človeške hrane ali pa ima zdravstvene težave. Psi so pametni in se hitro naučijo, da bodo, če ne bodo takoj pojedli svoje hrane, prej dobili kakšen okusen priboljšek. Zato nikar takoj ne skočite in začenjajte s pripravljanjem drugega obroka ali z drugimi dodatki. Najprej ugotovite, če bi pomagalo mešanje suhe hrane z nekaj mokre konzervirane hrane ali rahlo segrevanje konzervirane hrane. Nenadna zamenjava pasje hrane lahko pogosto povzroči želodčne težave (zmanjšan apetit, bruhanje, driska), zato lahko dosežemo ravno nasprotno kot želimo. Zelo nenavadno bi bilo, da bi bil pes več dni lačen samo zato, ker je izbirčen.

Pes pri veterinarju - zdravstvene težave

Če vaš pes zavrne večerjo, z veseljem pa zmaže priboljške, potem mogoče enostavno ni lačen, kar smo že omenili. Vendar pa obstaja še ena možnost. Pasji priboljški so za psa prav posebna nagrada, zato se lahko zgodi, da bodo jedli priboljške, ne pa svoje hrane, čeprav se ne počutijo najboljše. Zato je v vsakem primeru zelo pomembno, da spremljamo ješčnost svojega psa in se po potrebi posvetujemo z veterinarjem.  

 

 

VIRI:

DVM E. Malmanger: Why Is My Dog Not Eating? (PetMD.com: 21.01.2021)

DVM J. Coates: Can Dogs Taste? And What Do They Like To Eat? (PetMD.com: 22.06.2016)

Pugneti Gino: Vse o psih, Založba Mladinska knjiga, 1993.