Vpliv prehranskih dodatkov za pse na dlako in kožo

Skrb za zdravje psov se ne glede na njihovo starost začne pri zdravi pasji hrani. To, da je hrana uravnotežena in primerno izbrana glede na potrebe posamezne pasme, velikosti, zdravstvenega stanja nedvomno pripomore h graditvi zdravega organizma. Ker se vse začne pri mladičku, je nujno, da za pravilen vnos hranil poskrbimo že v prvih mesecih. Potem pasjo hrano prilagodimo odraslim psom in starejšim psom nudimo še dodatno podporo.

Ne glede na starost psa je pomembno, da delujemo preventivno in se s tem izognemo morebitnim zdravstvenim težavam. Kako to naredimo, če smo prepričani, da je primerna hrana že izbrana? Tako, da dnevni jedilnik pasje hrane popestrimo z izbranimi prehranskimi dopolnili, ki s svojimi učinkovinami pozitivno vplivajo na zdravje in dobro počutje posameznega psa.

V drugem delu »Vpliv prehranskih dodatkov« se bomo osredotočili na dlako in kožo.

Sijoča pasja dlaka in zdrava koža

Prehranski dodatek za dlako in kože kot dopolnitev pasje hrane

Za ohranjanje sijoče dlake in zdrave kože je priporočljivo, da še pred pojavom težav (izguba sijaja pasjega kožuščka in zdrave kože) nastopamo pravočasno. Če pa do neprijetnosti vseeno pride lahko z vključevanjem posameznih učinkovin v pasjo hrano dlako in kožo vseeno okrepimo. Sami lahko naredimo že veliko.

Pasjo hrano lahko s prehranskimi dodatki dopolnjujemo dnevno ali tedensko, najboljše je, da sledimo navodilom proizvajalca. Ker sta lahko dlaka in koža poškodovani zaradi različnih bolezenskih stanj ali poškodb, je dobro, da za nasvet povprašamo izbranega veterinarja, ki na podlagi diagnoze predpiše ustrezno terapijo. 

Kdaj dodati prehranski dodatek za podporo dlaki in koži k pasji hrani?

Prehranski dodatek za podporo dlaki in koži lahko dodajamo vsakodnevno. Takšne dodatke najdemo v obliki praškov, kapsul ali pasjih priboljškov Nupper, ki še posebej popestrijo dnevne pasje dogodivščine. Slednje lahko ponudimo na sprehodu, pri učenju trikov ali vzgoji. Učinkovine, ki vplivajo na sijočo in krepko dlako ter zdravo kožo dodamo že pasjim mladičkom, odraslim in starejšim psom skozi vse leto. Največji učinek bomo opazili še posebej v času menjave dlake.

Velikokrat se zgodi, da kljub uravnoteženi pasji hrani in negi, opazimo prhljaj, dlaka se lomi, koža pa postane bleda ali rdeča. Ob kakršnemkoli pojavu hujših dolgotrajnejših težav, ki so lahko povezane z preobčutljivostjo na hrano, je nujen obisk veterinarja. Izguba sijaja, slabše izraščanje dlake in prhljaj so lahko posledica resnejših zdravstvenih težav, lahko povezane tudi z nepravilno izbiro ali uporabo šamponov, pršil ali prekomernega kopanja. Do podobnih težav lahko pride tudi pri psih, ki so ljubitelji voda, še posebej, če jih po plavanju v reki, morju ali namakanja v potoku ne umijemo.

Nenegovana pasja dlaka

Že prvi simptomi so opozorilo, da moramo v pasjo hrano vključiti dodatke

Če pse dnevno opazujemo, lahko prve simptome opazimo že z domačim enostavnim pregledom. S prsti dlako razpremo na več delih pasjega telesa (najboljše na vratu, nad repom, na trebuhu in predelu dimelj ter med blazinicami) in večkrat letno preverimo stanje. Če opazimo katero od naštetih sprememb, je dobro, da ukrepamo takoj:

  • Prekomerno praskanje
  • Prhljaj in suha luskasta koža
  • Izguba sijaja dlake
  • Lomljiva, krhka in groba dlaka
  • Neodlakani predeli kože
  • Pordela ali obledela koža
  • Pojav izpuščajev

S katerimi učinkovinami pozitivno vplivamo na zdravje kože in dlake?

Biotin ali vitamin B7 je v vodi topen vitamin. Pomembno vlogo ima pri presnovi makrohranil in prispeva k ohranjanju zdrave dlake, krempljev in kože. Vpliva na hitrost rasti dlak in ohranja dlako zdravo in sijočo. Poleg pozitivnega vpliva na dlako, vlaži kožo globinsko in jo ohranja prožno.

Omega 3 & 6 maščobne kisline so za pse esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline. V pravilnem razmerju pomagajo pri zdravju epitelijev, koži dajejo elastičnost (omega 3) in zmanjšajo razdražljivosti ter delujejo protivnetno. Pomagajo pri boju proti prhljaju in suhosti kože.

Skrb za mehko pasjo dlako

 

VIRI:

PMID: Clinical study on the effect of biotin on skin conditions in dogs, Frigg M, Schulze J, Völker L, Schweizer Archiv fur Tierheilkunde, 01 Jan 1989, 131(10):621-625

Springer Link: Skin surface lipids of the dog, David M. Sharaf, Stanley J. Clark & Donald T. Downing, 10 February 2006

Wiley Online Library: Effect of omega‐3 fatty acids on canine atopic dermatitis, R. S. Mueller, K. V. Fieseler, M. J. Fettman, S. Zabel, R. A. W. Rosychuk, G. K. Ogilvie, T. L. Greenwalt