Vpliv prehranskih dodatkov za pse na sklepe in kosti

Življenje psov se v različnih starostnih obdobjih razlikuje. Mladički razigrano raziskujejo in spoznavajo svet, odrasli psi uživajo aktivno življenje, življenje starejših psov pa je bolj umirjeno in prilagojeno njihovim zmožnostim. Ne glede na starost psa je pomembno, da se zavedamo njihovih potreb in tako delujemo preventivno, ko gre za zdravje. Še pred pojavom zdravstvenih težav lahko tako na trgu pasje hrane izbiramo med različnimi izdelki - prehranskimi dopolnili, ki s svojimi učinkovinami pozitivno vplivajo na zdravje in dobro počutje psov.

V prvem delu »O prehranskih dodatkih« se bomo osredotočili na sklepe in kosti.

Prehranski dodatek za sklepe in kosti kot dopolnitev pasje hrane

Za ohranjanje zdravih sklepov in trdnih kosti lahko izbiramo med preventivnimi in kurativnimi možnostmi, ki preprečujejo in odpravljajo bolečine, nelagodje v sklepih in delujejo kot podpora za trdne kosti. Če pa so bolečine že prisotne in simptomi vidni, lahko z različnimi učinkovinami stanje omilimo in tako psu olajšamo bolečine.

Prepričani smo, da lahko s preventivnim delovanjem in skrbjo naredimo veliko. Različne dodatke lahko periodično ali dnevno zato dodajamo v pasjo hrano ali kot priboljšek.

Kdaj dodati prehranski dodatek za podporo sklepom in kostem k pasji hrani?

Če psa hranimo z uravnoteženo pasjo hrano, to pomeni s pasjo hrano, ki vsebuje vse hranilne snovi za zdrave pse, dodatki niso nujno potrebni, so pa več kot koristni. Z določenimi dodanimi snovmi pa lahko že pri mladičkih prispevamo k izgradnji trdih kosti in hrustancev. Posebno pozornost je dobro nameniti tudi točno določenim pasmam psov, ki jih težave s sklepi in kostmi prizadenejo večkrat.

Težave s sklepi nastanejo zaradi razvojnih in tudi degenerativnih motenj. Nekateri simptomi poškodovanih sklepov in kosti so lahko vidni že pred pojavom hujših težav. Opisani znaki so resda bolj pogosti pri starejših psih ali psih po poškodbah, a lahko prizadenejo tudi mladičke in odrasle pse, zato skrb in spremljanje sprememb ni odveč.

Težave psov s sklepi

Najpogostejši simptomi, ki jih opazimo ob pojavu težav s skepi in kostmi

  • Nesposobnost in bolečina pri hoji
  • Otežen tek in preskakovanje ovir
  • Zmanjšana igrivost
  • Bolečine ob dotiku
  • Težave z vstajanjem po daljšem počitku

Kateri dodatki pozitivno vplivajo na sklepe in kosti?

Vitamin C ima v pasji hrani pomembno vlogo pri nastanku kolagena. V kombinaciji z glukozaminom in hondroitinom povečuje njuno učinkovitost in pozitivno vpliva na nastanek vezivnega tkiva.

Glukozamin je v organizmu psa naravno prisotna spojina. S starostjo količina glukozamina upada. Dodatek le tega prispeva k ohranjanju zdravih in trdnih kosti ter sodeluje pri nastajanju vezivnega tkiva.

Hondroitin sulfat spodbuja tvorbo hrustanca. Deluje tako, da prepreči encimom razgradnjo hrustanca, v kombinaciji z glukozaminom obnavlja hrustanec in poveča gibljivost sklepov.

MSM ali metil sulfonil metan pomaga pri gibljivosti sklepov, lajša bolečine v njih in zmanjšuje otekline.

Omega 3 maščobne kisline v organizmu delujejo protivnetno in zato pripomorejo k manjšim bolečinam v sklepih, če so te prisotne.

Vitamin D in kalcij sta večna »zaveznika« in za pse nujno potrebna ter dodana pasji hrani v pravilnem razmerju. Vitamin D v črevesju poveča absorpcijo kalcija in fosforja. S tem pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi, s čimer omogoča normalno mineralizacijo kosti.

Opisane sestavine lahko dodamo v pasjo hrano v obliki praškov, tablet ali kapsul ali pa izberemo psom najljubšo možnost – pasje priboljške, ki te učinkovine že vsebujejo.

Prašek za sklepe in kosti

 

 

VIRI:

The Effects of Glucosamine Hydrochloride on Subchondral Bone Changes in an Animal Model of Osteoarthritis Arthritis & Rheumatology: The effects of glucosamine hydrochloride on subchondral bone changes in an animal model of osteoarthritis: Susanne X. Wang Sheila Laverty Mircea Dumitriu Anna Plaas Marc D. Grynpas. First published: 27 April 2007

ELSEVIER: General and Comparative Endocrinology, Volume 96, Issue 1, October 1994, Pages 12-18: Dietary Vitamin D Dependence of Cat and Dog Due to Inadequate Cutaneous Synthesis of Vitamin D. K.L.How, H.A.W.Hazewinkel, J.A.Mol

ELSEVIER: Osteoarthritis and Cartilage, Volume 6, Supplement A, May 1998, Pages 14-21: Anti-inflammatory activity of chondroitin sulfate, Francesca Ronca, Lina Palmieri, Patrizia Panicucci, Giovanni Ronca