Vpliv prehranskih dodatkov za pse na imunski sistem

V jesenskem času so naši psi na sprehodih in drugih aktivnostih v naravi izpostavljeni vplivu muhastega vremena. Hitra temperaturna nihanja, dež in veter lahko oslabijo imunski sistem psa, česar se lastniki psov najbolj bojimo. Na pasji imunski sistem je potrebno pozitivno vplivati celo leto, še bolj pomembno pa vsaj ob menjavi letnega časa. Tako bo organizem psa v zimskem času dobro pripravljen na mrzle temperature, hkrati pa se bo izognil morebitnim zdravstvenim težavam.

Ne le raznolika in uravnotežena pasja hrana temveč tudi zdravi prehranski dodatki učinkovito vplivajo na zdravstveno stanje psa. Ne glede na starost, pasmo ali način življenja je nujno, da izberemo kakovostne in psom prilagojene izdelke, ki s svojimi učinkovinami pomagajo in oskrbijo organizem z dodatnimi hranili ali posameznimi učinkovinami.

V tretjem delu »Vpliv prehranskih dodatkov« se bomo osredotočili na pasji imunski sistem ter na njegovo krepitev.

Prehranski dodatek za imunski sistem kot dopolnitev pasje hrane

V navadi nam je, da se z določeno težavo soočimo, ko je ta že prisotna. Odvisno od narave težave, pa lahko na veliko njih vplivamo že pred pojavom ali na splošno delujemo preventivno in se ji tako celo izognemo. Točno to, se večinoma dogaja s prekomerno težo pri psih ali s krepitvijo imunskega sistema. Priporočamo, da na pasji imunski sistem vplivamo celo leto in ne samo pred zimo. Verjamemo, da vas to večina tudi redno počne – z aktivnostjo, nego in z zdravo pasjo hrano.

Močan imunski sistem psa

Da pa bi pasjo hrano, ki je še prevečkrat predelana in ne vsak dan pripravljena doma, obogatili, lahko posežemo po prehranskih dodatkih, ki s svojimi učinkovinami vplivajo na zdravje psa – imunski sistem.

Pasji imunski sistem ključen za ohranjanje splošnega zdravja psa. Pri tem sodeluje več organov: timus, kostni mozeg, bezgavke... Če je imunski sistem krepak, se lahko ob menjavi letnega čas in s tem povezanimi virusi in bakterijami, izogne številnim zdravstvenim težavam, kot so prehlad in kašelj, kožni izpuščaji, driska in druge virusne in bakterijske okužbe.

Kdaj in kakšno vrsto prehranskih dodatkov za podporo imunskemu sistemu dodamo k pasji hrani?

Številčnost prehranskih dodatkov namenjenih krepitvi imunskega sistema psov je na trgu velika.  A ravno ta raznolikost nam omogoča, da jih lahko uporabimo periodično različne ali kot kombinacijo večih hkrati. K pasji hrani lahko dodajamo dodatke vsak dan vmešano v hrano ali po hranjenju.

Pasjo hrano lahko obogatimo z naravnimi sestavinami ali dodatki s propolisom ali na primer mletim šipkom. Dodamo lahko več sadja in zelenjave, kefir ali jogurt, a bi morala biti količina teh večja kot pri prehranskih dodatkih, ki določene učinkovine vsebujejo v bolj koncentrirani obliki. Tudi slednji so zdravju koristni in istočasno priročni za doziranje.

Uravnoteženi pasji hrani zato dodamo dodatke v obliki prahu, tablet ali izredno priročno in hkrati atraktivno za pse v obliki pasjih priboljškov. Kot primer zadnjih tudi Nupper pasji hrustljavčki BeHealthy.

Kaj storiti, ko je imunski sistem psa oslabljen?  

Priporočamo, da svojega psa redno opazujemo, spremljamo njegovo vedenje, apetit in splošno počutje. Ko opazimo kakršnekoli spremembe priporočamo ukrepanje. To ne pomeni, da psa takoj peljemo k veterinarju, ampak, da smo bolj pozorni na njegovo počutje v naslednjih dneh. Obisk veterinarja opravimo, če se spremenjeno stanje ne normalizira.

Skrb za imunski sistem psa

To so eni od znakov, ki lahko povedo, da je imunski sistem psa oslabljen:

  • pes je brez volje in brez motivacije
  • pes ostane hitro utrujen in zaspan
  • vidni so simptomi prehlada: izcedek iz nosu, kašelj
  • pes ima večkrat drisko
  • pojavijo se težave s kožo

Kot rečeno z dodatkom določenih učinkovin krepimo imunski sistem psa. Zato že ob pojavu prvih simptomov ali dvomov pasji hrani dodamo vitamin C, vitamin E, cink, vitamin A in D3.

Kaj doprinesejo učinkovine za močan imunski sistem psa?

Vitamin C ali askorbinska kislina je v vodi topen vitamin, ki ima antioksidativno vlogo ter aktivno sodeluje pri delovanju imunskega sistema. Čeprav ga psi sintetizirajo sami, dodatek k pasji hrani ne škodi.

Vitamin E v organizmu deluje kot antioksidant, kar pomeni, da ščiti celice pred oksidativnim stresom in s tem varuje imunski sistem.

Cink je element, ki je nujno potreben za rast in razvoj organizma, vpliva na nevrološke in reproduktivne funkcije, sodeluje pri celjenju in prispeva k delovanju imunskega sistema. Sodeluje pri procesih celičnega metabolizma.

Vitamin A ima pomembno vlogo pri rasti in pri delovanju imunskega sistema. Vitamin D vzdržuje normalno funkcijo imunskega sistema. V kombinaciji z vitaminom C je pomemben pri preprečevanju okužb.

Probiotiki/prebiotiki izpodrivajo patogene bakterije in viruse in tako izboljšujejo imunski odziv organizma.

Prehranski dodatki za izboljšanje imunskega sistema

 

VIRI:

MSD Manual: Immune System Responses in Dogs. Ian Tizard , BVMS, PhD, DACVM, Department of Veterinary Pathobiology, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University. Jun 2018

PET MD: Natural Ways to Improve Your Dog’s Immune System. PetMD Editorial. March 01, 2017

Veterycn: How to Boost Your Dog’s Immune System. January 18, 2020