Pomen vitaminov v pasji prehrani

Vitamini so organske snovi, ki jih psi v nizkih koncentracijah nujno potrebujejo za normalno rast in razvoj. Ključni so za nemoten potek številnih metabolnih procesov, zato lahko njihovo pomankanje v prehrani povzroči nemalo zdravstvenih preglavic. Tokratni članek se osredotoča predvsem na vloge, ki jih imajo različni vitamini v pasjem metabolizmu in osvetljuje možne zdravstvene posledice ob pomankanju oz. presežku le-teh v prehrani naših ljubljenčkov.

Kaj so vitamini in ali jih moj pes potrebuje?

Vitamini so pomembne organske snovi v pasji prehrani, ki pomagajo pri borbi proti različnim boleznim, pripomorejo k nemoteni rasti in razvoju, dvigajo nivo energije in s tem ohranjajo pasje zdravje. Prehranske zahteve psov se razlikujejo glede na obdobje življenja, zato moramo pasji lastniki poskrbeti, da svojemu ljubljenčku s prehrano zagotovimo ravno pravšnjo količino vitaminov. Psi vitamine praviloma potrebujejo v nizkih koncentracijah. V osnovi vitamine delimo v dve skupini – vitamine, topne v vodi (vitamini B kompleksa, vitamin C) ter vitamine, topne v maščobah (vitamini D, E, K, A).

Vitamin A

Vitamin A je ključen za nemoten razvoj vida, pomemben je za normalno rast in fetalni razvoj ter celično diferenciacijo. Pomanjkanje vitamina A vodi v izgubo telesne mase, anoreksijo, kožne lezije, povišano tveganje za različne infekcije, konjuktivitis, itn. Presežek vitamina A v prehrani vodi v degeneracijo arterij in ven, dehidracijo, bolečine v sklepih in do abnormalnosti v procesih remodeliranja kosti. Priporočen dnevni vnos je 379 µg.* Vitamin A lahko najdemo tudi v pasjih priboljških Nupper BeHealthy, kjer skupaj z ostalimi učinkovinami skrbi za zdrav in močan imunski sistem.

Vitamin D

Ključna funkcija vitamina D je vzdrževanje normalnega mineralnega metabolizma ter metabolizma fosforja. Priporočena dnevna količina je 3,4 µg.* Pomankanje lahko vodi v pojav rahitisa, izgubo mišičnega tonusa in motnje v razvoju kosti. Prekomerno uživanje vitamina D lahko vodi v pojav anoreksije, diareje, bruhanja, dehidracije, mišične atrofije itd.

Vitamini v pasji hrani

Vitamin E

Vitamin E ima pomembno vlogo pri obrambi pred oksidativnim stresom. Posledice pomanjkanja vključujejo degeneracijo skeletnih mišic ter motnje v reproduktivnem sistemu. Primerna dnevna količina je 8 mg.* Da zagotovimo psom zadostno količino vitamina E, ga lahko v pasjo hrano dodajamo s prehranskimi dopolnili ali pa v obliki pasjih priboljškov Nupper BeShiny in BeStrong.

Vitamini B kompleksa

Vitamin B1 (tiamin) je ključen v metabolizmu ogljikovih hidratov ter aktivaciji ionskih kanalčkov v živčnih tkivih. Pomanjkanje vodi v motnje v rasti, izgubo telesne mase, do nevroloških nepravilnostih pri pasjih mladičih ter poškodbe živčnega sistema pri odraslih psih. Priporočen dnevni vnos za odraslega psa je 0,56 mg.* Vitamin B6 je ključen pri produkciji glukoze, delovanju eritrocitov, živčevja, imunskega sistema ter ima pomembno vlogo v hormonski regulaciji. Pomanjkanje vitamina B6 vodi v pojav anoreksije in izgube telesne mase pri pasjih mladičkih ter pojav anemije pri odraslih psih. Prekomerno uživanje vitamina B6 vodi v pojav mišične šibkosti ter okvare motorične kontrole. Priporočena dnevna količina vitamina B6 za odraslega psa je 0,4 mg.* Vitamin B12 je ključen za normalno delovanje encimov. Pomanjkanje vodi v izgubo apetita in pomankanje belih krvničk in anemijo. Priporočen dnevni vnos je 9 µg.*

Holin

Holin je ključna komponenta celičnih membran. Pomanjkanje holina v prehrani vodi v izgubo telesne mase. Priporočen dnevni vnos je 425 mg.*

Folna kislina

Folna kislina je pomembna predvsem v metabolizmu aminokislin in nukleotidov. Pomanjkanje vodi v izgubo telesne mase ter znižanje koncentracije hemoglobina. Priporočena dnevna količina za odraslega psa je 68 µg.*

Prehranski dodatki v pasji hrani

Kako vnesti zadostno količino vitaminov v pasjo prehrano?

Kot lastniki psov moramo biti seznanjeni s prehranskimi zahtevami našega ljubljenčka. Le-te so odvisne od vsakega posameznega psa, pasme, zdravstvenega stanja ter življenjskega obdobja. Kakovostna pasja prehrana je izjemnega pomena, saj vključuje vse bistvene sestavine za optimalno rast in razvoj in to v obliki, ki jih telo psa lahko absorbira. Odločimo se lahko tudi za kakovostne pasje priboljške, ki vsebujejo kopico za zdravje koristnih sestavin. Nupper pasji priboljški vsebujejo življenjsko pomembne vitamine, ki poskrbijo za zdravo življenje vašega psa. Preden v pasjo prehrano dodamo prehranska dopolnila je dobro preveriti, katera hranila in koliko le-teh psi že dobivajo s svojo vsakodnevno pasjo hrano. Nato je pametno ugotoviti, kateri vitamini najbolj podpirajo dobro počutje našega psa glede na njegove potrebe in zdravstveno stanje. Le tako bomo poskrbeli za dolgo, srečno in zdravo življenje naših ljubljenčkov.

 

* priporočen dnevni vnos za odraslega psa, ki tehta približno 15 kg in na dan zaužije približno 1000 kalorij

 

 

VIRI:

Barklypets. Vitamins and minerals required in dog nutrition.

Nomnomnow. Vitamins and minerals required in dog nutrition.

National research council of the national academies. Your dog's nutritional needs.

Fetch. The facts about dog nutrition.