Pomen cinka v prehrani psov

Cink je esencialno hranilo tako za ljudi kot tudi za naše hišne ljubljenčke.  V telesu ni posebnega skladišča, kjer bi se lahko shranjeval, zato ga je potrebno zagotavljati ves čas z uravnoteženo prehrano, saj je nujen za normalno delovanje organizma, za rast in reprodukcijo psov. Sodeluje pri sintezi beljakovin, omogoča njihovo normalno strukturo in delovanje. Poleg tega sodeluje tudi pri prebavi ogljikovih hidratov, beljakovin ter maščob, sodeluje v procesih celične signalizacije, izražanju genov in sestavi ter delovanju membran.

POMANKANJE CINKA

Vidni znaki, da vašemu psu najverjetneje primanjkuje tega esencialnega hranila so suha dlaka brez sijaja, izpadanje dlak ter vnetje kože. Pri mladičkih pomankanje cinka vpliva na njihovo rast in razvoj ter na bolezni kože.

Če v prehrani psov pride do pomankanja tega esencialnega hranila, lahko to močno vpliva na zdravje vašega psa, saj se poveča tveganje za:

-           Slabši imunski sistem;

-           Prebavne težave;

-           Motnje v delovanju encimov;

-           Motnje v delovanju živčevja;

-           Hitrejše staranje;

-           Degenerativne bolezni.

Pomankanje cinka pri psih

Z dodatki cinka v obliki različnih prehranskih dodatkov lahko izboljšamo splošno zdravje in počutje psa, zmanjšamo tveganje za pojav določenih bolezni in izboljšamo rast dlak.

Psi lahko doživijo višje potrebe po cinku v obdobju povečanega stresa, v času rasti, pri visoki aktivnosti, brejosti in v času bolezni. Potrebe se lahko razlikujejo tudi glede na pasmo, življenjsko obdobje, kondicijo ter stres.

Z ustreznim dnevnim obrokom lahko psu zagotovimo zadostno količino cinka, potrebno pa je paziti, da vseeno ne pretiravamo, saj lahko tudi v tem primeru škodimo zdravju našega psa. Priporočen dnevni vnos cinka je 60mg/kgSS. Viri, bogati s cinkom so rdeče meso, perutnina, jajca, prisoten je tudi v semenih vendar v težje izkoristljivi obliki. Lahko pa ga zagotovimo tudi s pasjimi priboljški Nupper BeHealthy, ki poleg cinka vsebuje tudi omega 3 in 6 kisline, katere v pravem razmerju pomagajo pri zdravju epitelijev, koži dajejo elastičnost in zmanjšajo razdražljivosti ter delujejo protivnetno.

NARAVNA HRANILA BOGATA S CINKOM

RDEČE MESO

Rdeče meso je dobro prebavljivo in okusno za pse. Je dober vir beljakovin, vitamina B12, niacina, vitamina B6, železa, fosforja in cinka. Jagnjetina in govedina vsebujeta približno 4,5 mg cinka/100 g SS. Poleg tega rdeče meso vsebuje večji delež maščob, zato ima višjo energijsko vrednost in je bolj priporočljivo za aktivne ter delovne pse, manj primerno pa je za pse s prekomerno telesno težo.  

Cink v rdečem mesu

PERUTNINA

Perutnina spada med cenovno najbolj ugodno meso. Ker vsebuje nizek delež maščob ima nizko energijsko vrednost, zaradi česar je primerna tudi za pse s prekomerno težo. Perutninsko meso je za pse zelo okusno, lahko prebavljivo ter predstavlja  bogat  in enostaven vir beljakovin. Vsebuje tudi vitamin B3, B6, fosfor in selen ter cink, vendar nekoliko manj kot rdeče meso (2mg/100g SS). Perutninsko meso vsebujejo tudi vsi pasji priboljški Nupper, tako lahko z njimi zakrpamo beljakovinske potrebe poleg tega pa psu zagotovimo druga pomembna hranila. Nekateri psi so na perutnino alergični, zato se tem psom odsvetuje zauživanje perutninskega mesa.

JAJCA

Jajca so odlično prebavljivo hranilo in eno najboljših virov lahko dostopnih beljakovin. Mogoče se sliši malo nenavadno, da bi v prehrano psov vključevali jajca, vendar je to čisto primerno živilo za naše hišne ljubljenček. Jajca vsebujejo 3 mg cinka/100g SS. Rumenjak vsebuje maščobne kisline, beljak pa je bogat z beljakovinami, avidinom in biotinom.  

 

 

VIRI:

Bonny Canteen 2020; 1: 149-164: Zinc in dog food, Anton C. Beynen

ELSEVIER: Clinics in Dermatology, Volume 28, Issue 6, November–December 2010, Pages 686-693: Nutrition and skin diseases in veterinary medicine, P. Hensel

Nutrition & Dietetics: Journal of Dietitians Australia, Volume 64, Issues 4, September 2007, Pages S113–S119: Nutritional composition of red meat, P. Williams

The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2596S–2597S: Bioavailability of Zinc Propionate in Dogs, F. Brinkhaus, J. Mann, C. Zorich, J. A. Greaves

The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2603S–2605S: The Influence of Dietary Sources of Zinc, Copper and Manganese on Canine Reproductive Performance and Hair Mineral Content, G. Kuhlman, R. E Rompala