Poletje je čas za šport

Čas hitro beži in tudi letos že vsi nestrpno pričakujemo poletje – če ne  peklenske vročine, pa zagotovo aktivnosti, ki jih lahko skupaj z našim psom izvajamo na prostem. Hoja v hribe, plavanje, tek po gozdnih poteh ali pa vsaj sprehod v večernih urah po parku: prostega časa smo zelo veseli lastniki, gotovo pa ga bodo tudi psi, katerim ga bomo zagotovo namenili.

 

Zavedati se moramo, da se potrebe psov, ki so dnevno aktivni, spremenijo. Zviša se jim srčni utrip, poraba energije je zaradi višjih temperatur večja, imunski sistem je v primerjavi s tistimi, ki so deležni le kratkih dnevnih sprehodov boljši. Vadbo, prehrano, prehranske dodatke je potrebno seveda prilagoditi posameznemu psu glede na pasmo, starost itd. V splošnem velja, da s športnimi aktivnostmi začnemo po naslednjih korakih:

1. Izbira vadbe

Vse vrste športnih aktivnosti niso primerne za vse pasme psov, in to še posebej, ko je zunanja temperatura visoka. Lastniki s pasmami psov višjih rasti in pasmami, ki veljajo za bolj vzdržljive, lahko izberejo aktivnosti, kot so daljši tek v družbi svojega psa.

Lastnikom s pasmami manjših rasti (kot so maltežan, pekinezer, shi-tsu) pa priporočamo, da se podajo na kolo s psom v košarici, ali na sprehod oziroma na krajši pohod na hrib.

pasji priboljški: s psom v košari

V vročih poletnih dneh je priporočljivo, da aktivnosti s psom opravimo v jutranjih ali poznih večernih urah, ko se ozračje že malce ohladi. Vrsto rekreacije nujno prilagodimo tudi starosti psa.

2. Voda in prigrizek

Potem ko izberemo vrsto rekreacije, je nujno, da sebi in psu zagotovimo dovolj tekočine za hidriranje telesa. Vodo nalijemo v steklenico, v nahrbtnik z rezervoarjem za vodo ali v posebno psu prilagojeno posodico. Poskrbimo, da bo voda čista in da bo, kar se da ostala hladna. Med izvajanjem aktivnosti pes porablja energijo, zato mu moramo raven le te vzdrževati. Za vzdrževanje optimalne ravni energije, so na razpolago posebni praški, ki jih vmešamo v vodo namenjeno psu. Lahko pa s seboj na izvajanje aktivnosti vzamemo kakšen priboljšek, s katerim psa motiviramo k aktivnosti. Priboljški naj bodo visokobeljakovinski, tako da bomo z njimi zagotovili regeneracijo mišic in vnos dodatne energije, vitaminov in mineralov.

priboljki za psa v hribih

3. Ogrevanje telesa

Pred vsako rekreacijo je priporočljivo, da si ogrejemo telo sami, prav tako pa je potrebno poskrbeti, da si telo ogreje pes. Slednje še posebej velja za kužke starejše od sedem let. Začnemo torej z aktivnostjo nizke intenzitete in jo postopoma povečujemo.  

4. Ohlajanje telesa in počitek

Po daljši hoji, teku, plavanju ali po igri z žogico priporočamo, da psu zagotovimo možnost počitka v mirnem in hladnem kotičku. Če bomo s psom preživeli ves dan na prostem, je potrebno psu poiskati senco pod drevesom ali drugo senco. Če je le mogoče naj psu lastnik zagotovi počitek na hladilni pasji blazini, za nagrado po aktivnosti pa mu naj privošči slastni hrustljavček, s katerim bo psa motiviral za naslednje rekreacije, hkrati pa bo s takim dejanjem s psom krepil vezi.

Vse Nupper priboljške lahko naročite TUKAJ.