Šunka, jajca, hren in potica? Ali nič od tega?

Pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki je dobro, da se spomnimo tudi na naše štirinožne prijatelje. Zaradi trenutne situacije, ki je upočasnila hiter tempo življenja, več časa preživimo v domačem okolju, posledično tudi s hišnimi ljubljenčki. Ker jih je evolucija nagradila s talentom očarljivega pogleda, se boste ob polni mizi prazničnih dobrot zagotovo znašli v dilemi. Rotečemu pogledu se je težko upreti, zato se hrana z mize dostikrat znajde na pasjem meniju. To pa ni vedno koristno. Nasprotno, pretiravanje lahko vodi celo do hujših zapletov.

Katera praznična živila so in katera niso primerna za pse?

Ljudje sploh med prazniki uživamo živila, ki za pse niso najbolj primerna. Pogosto vsebujejo preveč sladkorja in maščob in snovi, ki dražijo prebavila in povzročajo prebavne motnje.

Jajca

Jajca so bogat vir beljakovin, vsebujejo pa tudi esencialne aminokisline in maščobne kisline. Kuhana jajca so primerno nadomestilo in jih lahko uporabimo v različnih dietah, ne smemo pa pretiravati.

Nasprotno se pri hranjenju s surovimi jajci poveča tveganje za okužbo s salmonelo. Surova jajca oziroma jajčni beljak vsebuje avidin, protein, ki veže vitamin biotin in s tem povzroča njegovo pomanjkanje. Gre za vitamin, pomemben za presnovne procese.

Jajca v pasji prehrani

Čokolada in rozine

Teobromin, alkaloid kakava, ki ga v različnih koncentracijah najdemo v čokoladi (ali pa rozine v potici), je za psa zelo strupen. Že malo rozin lahko povzroči odpoved ledvic, zastrupitev s teobrominom pa močno negativno vpliva na osrednje živčevje in srčno-žilni sistem pri psih (pospešeno bitje srca, krči).

Šunka

Velja, da je meso dober vir beljakovin živalskega izvora, vendar šunka ni najbolj primerno živilo. Poleg ogromnih količin maščobe in soli vsebuje tudi nitrate in nitrite, ki so za pse zelo škodljivi.

Hren

Pes okuša mnogo bolje kot ljudje, zato si lahko predstavljate, da uživanje hrena psu ne predstavlja posebnega gurmanskega doživetja. Lahko se zgodi, da hren nehote pomešate med ostanke hrane, ki jih nato ponudite psu.

Hren vsebuje izotiocianat, snov, ki mu daje značilno ostrino. V človeški prehrani mu pripisujejo mnoge koristne lastnosti in tudi za pse načeloma ni strupen. To še zdaleč ne pomeni, da ga lahko psi uživajo v neomejenih količinah, pa četudi ste kdaj že slišali, da je koristen pri odpravljanju kašlja ali pa zatiranju zajedalcev.

Ker psi niso navajeni na pekočo hrano, so bolj občutljivi, sploh mladiči. Zaradi ostrega okusa se hren odsvetuje, saj draži prebavni trakt in povzroča bolečine v želodcu, napihovanje, drisko, povečano žejo in bruhanje. Draži dihala in verejtno tudi sečila.

Kaj se lahko zgodi, če kuža poje preveč ostankov?

Najpogosteje se lahko pojavita bruhanje in driska, možni pa so naslednji hujši zapleti:

Bolezni psov zaradi nepravilne prehrane

Pankreatitis

Vnetje trebušne slinavke je zelo boleč in nevaren proces, ki ga lahko sproži neustrezno prehranjevanje z zelo mastno hrano (šunka, zaseka, francoska solata).

Steatoreja

Uživanje pretežno mastne hrane moti normalno absorbcijo hranil v črevesju, zaradi česar se hranilne snovi ne izkoristijo v celoti. V iztrebkih se pojavijo čezmerne količine maščobe, kar imenujemo steatoreja.

Da se izognemo nepotrebnim zdravstvenim težavam naših štirinožnih prijateljev, jim raje postrezimo s hrano, ki je narejena posebej za njih. Posladkajte jih z našimi Nupper priboljški, ki vsebujejo veliko koristnih vitaminov in mineralov.

Sindrom razširitve in zasuka želodca (GVD)

Prenažiranje s hrano, ki mu sledi telesna aktivnost, na primer sprehod in igra v naravi, pomembno vpliva na pojav omenjenega sindroma. Gre za zelo resno stanje, ki zahteva takojšnjo pomoč veterinarja.

Poleg omenjenega so lahko psi podvrženi tudi obstrukciji (ovirano prehajanje črevesne vsebine) ali celo pretrganju črevesja po zaužitju tujkov (kosti, zobotrebci, ovitki čokolade). Posledica dolgotrajnega uživanja neprimerne hrane pa je tudi debelost.

Kako torej ravnati med prazniki?

Na trgu je velika izbira hrane z uravnoteženo sestavo, ki zadosti vsem potrebam psov. Priprave hrane se lahko lotite tudi sami, vendar je priporočljivo, da se prej posvetujete z veterinarjem nutricionistom. Začimb ni potrebno dodajati, sploh pa ne pekočih.

Pasja prehrana čez praznike

Vaše kosmatince lahko vedno nagradite s priboljški, ki so narejeni posebej zanje. Zagotovo pa bo vsem prijal tudi sprehod v naravi. Pazite le, da aktivnost ne bo sledila takoj po hranjenju.

 

 

Viri:

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010)

True Pet Story: Can Dogs Eat Horseradish?

Jan Reisen. American Kennel Club: Can dogs eat ham? (26.03.2017)

Kaitlyn Arford. American Kennel Club: Can dogs eat eggs? (08.03.2021)

The University of Sydney: 3 reasons you shouldn't feed Christmas ham to your dog (06.12.2017)