Pasja nadloga – bolhe!

Ima tudi vaš pes bolhe? Verjetno poznate to nadlogo in razumete, kako neprijetne in nevarne so lahko za vašega hišnega prijatelja, kot tudi za vas. Poznate dejavnike, ki so pomembni za njihov razvoj in kako jih lahko preprečimo oz. odpravimo? Zelo pomembna je preventiva in ukrepi, ki jih izvajamo skozi vso leto. Zavedati se je potrebno tudi pogostih napak, zaradi katerih je boj z bolhami lahko manj ali celo neuspešen. Na trgu je na voljo kar nekaj rešitev s katerimi lahko pojav bolh obvladamo ali pa s preventivo poskrbimo, da se le te  sploh ne pojavijo na našem psu. Pomembna je tudi prehrana, saj raziskave kažejo, da z ustreznimi prehranskimi dodatki, ki skrbijo za učinkovit spopad z bolhami, te učinkovito in za psa varno obvladujemo.

Kako dobro poznate bolhe in zakaj so za hišne prijatelje neprijetne?

Eden izmed sedmih psov in ena od štirih mačk ima bolhe. Kar 11 odstotkov teh bolh je okuženih s potencialno patogenimi bakterijami. Poleg nevarnosti okužbe, pa so za naše kosmatince piki bolh izjemno neprijetni in boleči, pogosto pa povzročajo tudi alergijske reakcije.

Psi in mačke služijo kot primarni gostitelji številnih parazitov, kar vpliva na kakovost življenja in zdravje naših ljubljenčkov. Takšni paraziti – kot rečeno, se delijo na tiste, ki živijo v ali na koži (bolhe, uši, pršice, klopi, ipd.) in tiste, ki živijo v telesu gostitelja oziroma njegovih notranjih organih (npr. vrsta srčnega črva, gliste, trakulje, ipd.). Ker je število parazitov relativno veliko, je mogoče, da katerega izmed njih celo veterinar ne prepozna brez predhodne preiskave, na srečo pa so bolhe značilne, žal pogoste in zato lahko prepoznavne. Paraziti živeči na ali v koži domačih živali zavzemajo v veterinarski medicini pomembno področje.

Pes srbenje

Bolhe lahko okužijo človeka in živali ter hkrati veljajo za najpogostejše zunanje parazite družabnih živali kot so psi ali mačke. Nekatere vrste bolh so znane kot prenašalci povzročiteljev bolezni, ki lahko preidejo z živali na človeka. V tem primeru imajo psi ali mačke pomembno vlogo, bodisi kot rezervoarji nekaterih povzročiteljev bolezni ali kot živali, ki omogočajo transport iz naravnega okolja v katerem te povzročitelji živijo in ljudmi, ki za omenjenimi boleznimi lahko zbolimo in tako sklenemo zaključen krog v razvoju in življenju povzročitelja bolezni.

Vpliv okolja in ostalih dejavnikov na razvoj bolh

Po ugotovitvah velike raziskave, ki je vključevala več kot 700 domačih psov na skoraj 80 različnih lokacijah, so ugotovili, da imajo psi različne vrste bolh (Ct. Canis, P. irritans, Ct. Felis, idr.), ki se različno odzivajo na dejavnike kot so spol in starost psa, življenjski prostor psa (mestno ali vaško okolje) ter aktivnost psa.

Ugotovitve so pokazale, da je prisotnost bolh nižja v urbanem okolju, da pri večini vrst bolh, višja temperatura vpliva na znižanje števila bolh (izjema so bolhe vrste Ct. Felis). Vrsta bolh, ki je prevladala, je bila odvisna predvsem od okolja v katerem se pes nahaja (spi, giblje) in parametri okolja, ne od notranjih dejavnikov, torej tistih, ki so povezani s samim psom.

Zanimiv in skoraj nepričakovan pa je tudi vpliv klimatskih sprememb na bolhe. Na tega najbolj znanega zajedavca, spremembe vplivajo na način, ki se kaže v večjih populacijah, pri čemer pa so posamezne bolhe manjše, jejo oziroma pijejo kri gostitelja pogosteje, se razvijajo hitreje in razširjajo večje število povzročiteljev različnih bolezni.

Paraziti pri psih - redno pregledovanje

Predlogi za celoletno skrb v boju z zajedavci kot so bolhe ali klopi

  • Vsakoletna uporaba s strani veterinarjev priporočenih preparatov za preprečitev oziroma obravnavo bolh, klopov in ostalih zajedavcev.
  • Reden pregled psa in ugotavljanje morebitne okužbe, ki bi jo povzročile bolhe ali klopi
  • Ustrezna skrb za notranje in zunanje prostore, kjer se zadržuje vaš pes
  • Zunanje okolje naj bo – če je le mogoče – takšno, da je priložnosti za prenos bolh ali klopov kar najmanjše
  • Zmanjšanje za zajedavce ugodnih površin, kar vključuje tehnike, kot so kemična obdelava, košnja in zmanjšanje listnatih površin, ki lahko na dvorišču naselijo klope in bolhe.

Pogoste napake in dejstva pri spopadanju z bolhami

  • Bolhe ostajajo breme, ki ogroža naše štirinožne prijatelje, navkljub širokemu naboru razpoložljivih sredstev za njihovo zatiranje
  • Neuspešno zatiranje bolh je pogosto posledica nepravilne uporabe sredstev za njihovo zatiranje
  • Nepoznavanje okolja v katerem bolhe živijo pogosto vpliva na predstave o tem, kakšno je uspešno oziroma neuspešno zatiranje teh parazitov
  • Učinkovit nadzor nad bolhami lahko zahteva tudi več mesečno spopadanje in vloženi trud
  • Pomembna so realna pričakovanja lastnikov, kako hitro in učinkovito je mogoče to nadlogo odpraviti in kako jo obvladovati. To je najboljši dolgoročni način, ki pa daje trajne rezultate.

Preventiva in odpravljanje bolh

Navkljub številnim praškom, sprejem in ostalim sredstvom, ki so prisotni na trgu, za zatiranje zajedavcev naših najboljših prijateljev, številni lastniki prepoznavajo, kot najbolj ustrezne, kapsule oziroma tablete. Zdravila proti parazitom, ki jih psi zaužijejo oralno, dosežejo ves oziroma večji del telesa, v času deževnega vremena jih voda ne odstrani s telesa, hkrati pa se ob dotiku ne prenašajo s psa na človeka. Na trgu so na voljo torej različne oblike pomoči, s katerimi se lahko podamo »v boj« proti neprijetni nadlogi, kot so bolhe. Njihova učinkovitost je različna, vendar lahko traja različno dolgo - od tega, da nadlogo odstranimo s telesa našega štirinožca, ali pa, da ga varuje pred njihovo ponovno naselitvijo dlje časa (tudi do več mesecev).

Odpravljanje parazitov pri psih

Vpliv prehrane na razmnoževanje in število bolh

Zanimive so ugotovitve raziskave, ki je preučevala učinkovitost in toleranco bioloških prehranskih dopolnil na rastlinski osnovi, pri nadzoru in obvladovanju bolh.

Primerjava kontrolne skupine psov (ki ni prejemala omenjenih prehranskih dopolnil) in skupine, ki je prejemala prehransko dopolnilo, je bila izvedena po 14 dneh in nato vsak mesec, do 5. meseca po začetku uživanja prehranskega dodatka. V tem času psi niso bili deležni drugih načinov ali obravnav za zatiranje bolh.

Raziskava je ugotovila, da – ker gre za naravne sestavineni stranskih učinkov ob uživanju teh prehranskih dodatkov. Pri primerjavi skupin se je izkazalo, da je pri tisti skupini, ki ni uživala prehranskih dodatkov število bolh iz meseca v mesec naraščalo. V populaciji, ki je prejemala prehranski dodatek, pa je bilo število bolh v prvem mesecu stabilno, nato pa je pričelo naglo upadati. Učinkovitost je bila v 5. mesecu spremljanja več kot 80 odstotna, kar kaže na učinkovit in varen spopad z bolhami.

 

 

VIRI

Iannino, F et al. Fleas of dog and cat: species, biology and flea-borne diseases. Vet Ital. 2017 Dec 29;53(4):277-288.

Dantas-Torres, Otranto D. Dogs, cats, parasites, and humans in Brazil: opening the black box. Parasit Vectors.2014; 7: 22.

Manning S. Climate change and pets: More fleas, more heartworm, Feb. 3, 2016.

Once-a-month pill for both fleas and ticks in Fido and Fluffy, Jun. 25, 2009.

Emmons M. Veterinary professor says ticks, fleas and mosquitoes not just a seasonal problem. Auburn University at Montgomery, May 17, 2018.

Halos, L. et al. Flea control failure? Myths and realities. Trends in Parasitology, Volume 30, Issue 5, May 2014, Pages 228-233.

Many cats and dogs carrying fleas with high levels of bacteria, finds Big Flea Project. University of Bristol, May 10, 2019.

Graciaa M. J. et al. Fleas parasitizing domestic dogs in Spain. Veterinary Parasitology. Volume 151, Issues 2–4, 14 February 2008, Pages 312-319.

Moog, F. et al. Evaluation of a plant-based food supplement to control flea populations in dogs: A prospective double-blind randomized study. Int J Parasitol Drugs Drug Resist. 2020 Apr;12:35-38.