Ustrezna pasja prehrana spodbuja delovanje imunskega sistema

Zdrav in krepak imunski sistem je ključ za ohranjanja zdravja in dobrega počutja naših psov.  Z ustrezno in uravnoteženo pasjo prehrano in prehranskimi dodatki pomembno vplivamo na delovanje imunskega sistema pasjega organizma. Skrb lastnika za pravilno prehranjevanje psa je torej stalna obveznost, če naj bo naš ljubljenček zdrav in se dobro počutil.

Imunski sistem psa

Imunski sistem varuje pasji organizem pred škodljivimi vplivi tujkov, ki na različne načine vstopajo vanj. Delovanje pasjega imunskega sistema je v veliki meri odvisno od lastnikovega ravnanja s psom, zato mora nenehno skrbeti za njegovo krepitev. Za dobro delovanje imunskega sistema je pomembno pravilno delovanje več organov kot so timus, kostni mozeg, vranica, bezgavke in prebavni sistem kot eden od pomembnejših. Ne glede na delovanje navedenih organov, pa moramo pasji organizem vedno obravnavati celostno in tako, da je naše delovanje usmerjeno v skrb za preventivo.

pasja prehrana, imunski sistem psa

Kako lahko s pasjo prehrano vplivamo na delovanje pasjega imunskega sistema?

Pasji mladički prvo imunsko zaščito dobijo s sesanjem materinega mleka (kolostruma). V kasnejšem obdobju njihovega življenja je delovanje njihovega imunskega sistema odvisno od vrste, količine in razmerja med sestavinami prehranskih obrokov in prehranskih dodatkov, ter gibanja živali. Za kakovost pasje hrane in prehranskih dodatkov ter za ustrezno gibanje, prilagojeno pasmi in starosti psa, kakor tudi za primerno življenjsko okolje, prilagojeno specifičnim potrebam posameznega psa moramo poskrbeti lastniki.  

Preverite eno izmed možnih in izjemno pomembnih načinov, kako lahko z ustreznim prehranjevanjem v vseh življenjskih obdobjih na najenostavnejši način krepimo imunski sistem psov.

4 možnosti krepitve imunskega sistema s pasjo hrano

1 Borovnice

Borovnice uvrščamo v skupino živil poimenovanih »super hrana«. Borovnice so bogat vir antioksidantov, vitaminov C in K, ki imunski sistem krepijo že v prvih mesecih življenja pasjega mladička, zato v dnevne mladičkove obroke in v hrano za odrasle pse dodamo nekaj (od 5 do 15) jagod svežih borovnic.  

pasja prehrana, imunski sistem psa 2

2 Brokoli

Pasjo prehrano je priporočljivo  tedensko obogatiti s koščki kuhanega brokolija. Vitamin C, ki ga brokoli vsebuje, je močan antioksidant. S podpiranjem različnih celičnih funkcij prispeva k imunski obrambi. Pomanjkanje vitamina C v organizmu povzroči oslabljeno imunost in večje tveganje za okužbe. Okužbe poleg tega zmanjšujejo raven vitamina C, v presnovi se količina tega vitamina manjša, zato ga moramo nadomestiti z dodatnim vnosom. 

 3 Kefir

Redno dodajanje kefirja v prehrano psov, ki deluje probiotično tudi pomembno prispeva k stimuliranju delovanja imunskega sistema. Kefir pripomore k dobremu delovanju mehanizma, ki iz organizma odstranjuje patogene bakterije in ostanke odmrlih celic. Kefir (če pse nanj navadimo) dnevno ali vsaj tedensko dodajamo k uravnoteženi pasji hrani.

4 Pšenični otrobi

Otrobi v pasji prehrani so odličen vir prehranskih vlaknin. Vsebujejo veliko vitamina B1, železa, magnezija, fosforja in cinka in imajo pomembno vlogo za dobro delovanju imunskega sistema psa. Otrobe je priporočljivo vključevati v redno dnevno pasjo prehrano. Kot sestavni del žita, so otrobi vključeni tudi v hrustljavčkih Nupper, ki so jim za spodbujanje delovanja imunskega sistema dodani cink, vitamin A in C.

 

Viri:

National Library of medicine: Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211.

Vitamin C and Immune Function; Anitra C Carr, Silvia Maggini

MSD MANUAL Veterinary Manual: The immune system of dogs, By Ian Tizard, BVMS, PhD, DACVM, Department of Veterinary Pathobiology, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University