Olja za sijočo pasjo dlako

Za zdravo kožo in sijočo dlako naših ljubljenčkov poskrbimo mi! Vsi skrbniki psov si želimo, da bi bil naš pes zdrav, imel ravno pravšnjo telesno težo, bil živahen in imel sijočo in gladko dlako. Vse našteto je enostavno rečeno naša skrb. Posledično pa tudi skrb in odločitev pri izbiri in nakupu šamponov za nego dlake in kože, prehranskih dodatkov in najpomembneje pasje hrane.

Pasja hrana vpliva na celotno zdravstveno stanje pasjega organizma in ima pomembno vlogo tudi pri videzu in zdravju kože in dlake. Z dodatkom maščob v pasjo hrano lahko namreč bistveno pripomoremo k izboljšanju videza pasjega kožuščka.

Dodatek maščobe k pasji hrani za sijočo dlako in zdravo kožo

Maščobe so poleg beljakovin in ogljikovih hidratov pomemben del pasje hrane. Njihova naloga je, da v organizmu skrbijo za absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, hrano delajo okusnejšo in pripomorejo, da gre pasja hrana »bolj v tek«, tako da naredijo teksturo hrane nežnejšo, kar večini psov ustreza ter sodelujejo pri mnogih drugih nalogah organizma. Ker so v primerjavi z drugimi hranili energijsko bogatejše hranilo, jih v pasji hrani najdemo v manjših količinah. To pa ne pomeni, da ne opravijo svoje naloge, kot sicer v večjih količinah druga hranila. V primeru prevelikih zaužitih količin, pride do nalaganja v telesu in posledično do prekomerne telesne teže ali do prebavnih motenj, zato moramo biti pri doziranju natančni. Pravilna vsebnost in sestava maščob v pasji hrani pomembno vpliva na zdravje kože in dlake, na delovanje ledvic in razmnoževanje.

olja v pasji prehrani

Maščobe se med seboj razlikujejo

Maščobe, ki jih psi zaužijejo s pasjo hrano, organizmu pomagajo pri opravljanju življenjsko pomembnih funkcij. Maščobe se med seboj razlikujejo po sestavi. Glede na vsebnost maščobnih kislin maščobe razvrščamo v tri večje skupine: -nasičene,  enkrat nenasičene in večkrat nenasičene. Psi imajo razvito sposobnost za sintezo posameznih maščobnih kislin, za normalno delovanje celičnih membran pa mora pes uživati večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih prejme s pasjo hrano.

 

Katere maščobe se lahko dodajo v pasjo hrano za sijočo dlako?

 sijoča pasja dlaka

Največje učinke za sijočo dlako lahko v pasji hrani dosežemo s kombinacijo omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki jih najdemo v:

  • sončničnem olju, ki je bogato z vitaminom E,
  • konopljinem olju z ustreznim razmerjem omega-3 in omega-6,
  • lanenem olju, ki je še posebej priporočljivo v času menjave dlake in
  • v ribjem olju, ki pomaga pri odpravljanju prhljaja, srbečice in vnetja kože.

 

V doma pripravljeno hrano moramo dnevno dodajati olja, Kupljeno hrano pa z olji le obogatimo. Priporočamo, da so vsa olja, ki jih dodajamo v pasjo hrano, hladno stiskana in nerafinirana.

olja v pasji prehrani

Vsem poznane Omega-3 in Omega-6 maščobne kisline so v pasji hrani nujne

Omega-3 vpliva na rast pasje dlake, omega-6 pa na suhost in luskavost kože ter krhkost dlake. Nujno je, da sta ti dve maščobni kislini v pasji hrani vedno v pravilnem razmerju. V ustreznem razmerju ti dve maščobni kislini namreč delujeta protivnetno in se ju uporablja kot podporna terapija pri različnih bolezenskih stanjih. Če ju s pasjo hrano psi ne zaužijejo, ju lahko dodate v obliki priboljškov ali kapsul.

 

Viri:

The Influence of Topical Unsaturated Fatty Acids and Essential Oils on Normal and Atopic Dogs: Sandra Tretter, DVM; Ralf S. Mueller, DVM, PhD, DipACVD, FACVSc, DipECVD, FAAAAIJ Am Anim Hosp Assoc (2011) 47 (4): 236–240

Science Direct: Research in Veterinary Science: Effects of oral sunflower oil and olive oil on serum and cutaneous fatty acid concentrations in dogs: K.L.Campbell, G.P.Dorn Volume 53, Issue 2, September 1992, Pages 172-178

Timely topics in Nutrition: Therapeutic use of fish oils in companion animals, John E. BauerDVM, PhD, DACVN