Nevarnosti, ki pretijo na pasjih sprehodih

Sprehodu s pasjim ljubljenčkom se ni moč izogniti. Pravzaprav je ta nujen za ohranjanje pasjega zdravja. Sprehod je za psa potreben, saj mu omogoča spoznavanje in raziskovanje okolice, na sprehodu opravijo potrebo, se razgibajo in utrudijo. Na sprehodih tudi spoznavajo druge pse in se na ta način socializirajo. Ker je sprehod tako pomemben del pasjega vsakdana, je smiselno, da se lastniki psov, zavedajo morebitnih nevarnosti, ki so jim lahko izpostavljeni.

(Ne)poslušnost

Poslušnost in ubogljivost sta prvi veščini, ki bi se ju moral pes naučiti. Pes mora slišati in ubogati svojega lastnika. Zato je potrebno psa, že kot mladička, navajati in učiti poslušnosti, saj ta vpliva na razmere pri sprehajanju, še posebej ob prometnih cestah, kjer so prisotni otroci in drugi psi. Na miren sprehod vpliva poslušnost psa, saj so lastniki ubogljivih in poslušnih psov, veliko bolj sproščeni in psu bolj zaupajo. Najlažje je psa učiti, ko je še mladiček, in sicer s pomočjo pasjih priboljškov. Psa motivirajo in ohranjajo njegovo pozornost pri učenju.

Poslušnost in ubogljivost psa

Izgubljen pes

Da se pes ne bi izgubil na sprehodu, je priporočljivo, da je tekom sprehoda pripet na vrvico. Pred vsakim sprehodom, naj lastnik psu pripne na ovratnico obesek s svojimi kontaktnimi podatki, da ga lahko v primeru ko bi se pes izgubil, najditelj obvesti.  

Hidracija

Tudi psi so žejni, tako morajo imeti tudi na sprehodu na voljo dovolj tekočine, še posebej v poletnem času. Zaradi dehidracije se lahko pes utrudi, v vročih poletnih dneh pa se možnost za srčni zastoj poveča, če pes ni dovolj hidriran. S seboj na sprehod naj lastnik vzame stekleničko vode, ki jo med sprehodom ponuja psu, da ostane pes primerno hidriran.

Promet

Če pes ni navajen hrupa in gneče, se bo prometne ceste ustrašil. Zato je priročno psa, že kot mladička, navajati na različne dejavnike, ki jih bo srečal na sprehodih, saj se mladički lažje prilagajajo stresnim okoliščinam, kot starejši psi in zato ne doživijo šoka, ko se znajdejo sredi hrupa. Pes mora lastnika poslušati, da se na sprehodu ne pripeti morebitna nesreča. Učinkovito se psa, ob uporabi pravilne metode, nauči poslušnosti s pomočjo pasjih priboljškov. Da bi se izognili nepredvidljivim dogodkom, ko bi pes stekel na cesto, je smiselno pripeti psa na povodec. V primeru nočnega sprehoda, naj lastnik poskrbi za osvetlitev sebe in psa (luč, odsevni jopič), da bi bila voznikom hitro opazna.

Utrujenost

Dolžina in intenzivnost sprehoda, morata biti prilagojeni zmožnostim psa. Če so sprehodi naporni in izčrpavajoči, se bo pes hitro utrudil, večja pa je tudi možnost za nastanek poškodb, sploh ko je pes starejši in se hitreje utrudi. Zato morajo lastniki, spremljati svoje pse in jim v primeru izčrpanosti zagotoviti počitek.

Utrujenost in izčrpanost psov

Drugi psi

Če lastnik opazi, da se mu približuje pes, ki nima lastnika, je bolje, da se mu izogne, saj ne ve, kako se bo ta odzval na njegovega psa in kako se bo njegov pes odzval nanj. V primeru, ko se sreča s psom, ki ima lastnika, je najbolje vprašati lastnika, če se mu pes lahko približa, da ne bi imeli kasneje nevšečnosti zaradi prask, ugrizov in drugih poškodb. Priporočljivo je opazovati telesno govorico tako svojega, kot tudi tujega psa, saj na ta način lahko lastnik nenavadno vedenje prepozna in hitreje ukrepa.

“Priboljški” na poti

Pes naj ne uživa hrane, ki jo najde na sprehodu, na poti. Velikokrat se je že zgodilo, da je bila hrana nameščena s strani zlonamernih oseb, ki so želele pse zastrupiti in na ta način odgnati sprehajalce. Tekom sprehoda, naj bo lastnik pozoren na svojega psa in če opazi, da je zavohal hrano, naj ga odpelje stran. Če je pes hrano že zaužil, naj se lastnik nemudoma obrne na veterinarja, da ne bi prišlo do zastrupitve. Psa je priporočljivo naučiti, da hrano izpusti če mu lastnik tako ukaže.

Temperatura

V primeru vročine, je dobro psa odpeljati na krajši sprehod, s seboj vzeti stekleničko vode in ustrezno hidrirati psa. Pes se v primeru vročega podnebja ne sme naprezati, saj bi lahko doživel srčni zastoj. V primeru vročine, se je dobro izogibati vročemu asfaltu, ki bi poškodoval blazinice psa. Bolje se je na sprehod odpraviti zjutraj, ko so temperature nižje. Nizke temperature so prav tako nevarne za psa. Če pes nima veliko dlake in je hitro podhlajen, ga je dobro obleči v dodatno zaščitno obleko, ki bo ohranjala konstantno telesno temperaturo in preprečila podhladitev. Nekatere pasme, ki imajo manj dlake, so še posebej podvržene podhladitvi (hrti). Paziti je treba tudi na poledenele ceste kjer bi si pes lahko zvil ali zlomil tačko. V primeru sprehoda v snegu, se lahko nekaterim psom na dlaki naredijo strjene kepe snega. Te je potrebno odstraniti (s toplo vodo ali toplim zrakom), da se pes ne prehladi.

Vpliv temperature na psa

Odgovorni lastniki

Lastniki se na sprehodih srečujejo z najrazličnejšimi okoliščinami. Pametno je, da se z odseki poti, ki jih ne poznajo, predhodno seznanijo. Odgovorni lastniki znajo preudariti kdaj je za psa potreben sprehod, kako dolg naj bo in predvideti neugodne situacije, ter se izogniti morebitnim konfliktom in težavam na sprehodu. Vedo kdaj je varno psa spustiti iz povodca, kdaj se lahko prosto in varno igrajo. Da bi bil sprehod, kar se da pozitivna izkušnja, kjer se lahko psa uči poslušnosti in novih veščin, lahko lastniki uporabijo tudi stimulacija v obliki pasjih priboljškov. Lastniki so tisti, ki morajo zagotoviti lastno in pasjo varnost na sprehodu, da ostane sprehod prijeten in vznemirljiv del vsakdana tako psa, kot tudi lastnika.

 

 

VIRI:

Lumontod P. 2020. 15 dog walking dangers and safety tips. TopDogTips.

Arnold B. 2021. When is it too cold to walk the dog? use this handy guide for reference. The Dogington Post. 

Westgarth C., Christley M. R., Marvin G., Perkin E. 2019. The responsible dog owner: the construction of responsibility. Anthrozoös, 32, 5: 631-646.