Najboljši naravni domači pasji priboljški

Vsak dan lahko življenje naših psov popestrimo z naravnimi pasjimi priboljški. Izbiramo lahko med že pripravljenimi priboljški, lahko pa se priprave pasjih priboljškov lotimo sami.

 

Prednosti in slabosti doma pripravljenih naravnih pasjih priboljškov

Doma pripravljeni naravni pasji priboljški so lahko enostavna in zdrava alternativa komercialnim pasjim priboljškom. Prednosti, ki jih nudijo so:

  • posamezne sestavine izberemo sami,
  • preverimo lahko poreklo in kakovost posamezne sestavine,
  • prilagodimo se potrebam našega psa,
  • izdelamo poljubno velikost pasjih priboljškov, ki jo prilagodimo velikosti naših psov,
  • dodajamo lahko izbrane sestavine, ki pripomorejo k sijaju dlake in zdravju kože, vključimo lahko sestavine za boljšo prebavo (na primer začimbnice), peteršilj za lepši zadah.

naravni pasji priboljški Nupper

Sestavine naravnih pasjih priboljškov

Moka in kosmiči: pšenična moka ali ržena moka sta večkrat osnovna sestavina pasjih priboljškov. Zdravi, aktivni psi s prebavljanjem ogljikovih hidratov iz moke, nimajo. Če uporabimo polnozrnato moko ali ovsene kosmiče pa prispevamo k vsebnosti prehranskih vlaknin, ki so za pse zelo koristne.

Drobovina: piščančja srca, jetra ali na primer goveje srce, ki jih vključimo v pasje priboljške so večkrat povod, da priboljške pojedo tudi izbirčni psi. Drobovina je vir nekaterih mineralov, ki so za zdravje psa nujni.

Ribe: če hrana, ki jo naši psi jedo ne vključuje rib, so priboljški, ki ribo vsebujejo, odličen vir hranil, ki so za pse pomembni. Vključite lahko lososa, tuno, osliča, brancina, orado, sardele. Pred pripravo nujno odstranite vse kosti.

Jajce: v pasjih priboljških imajo vlogo vezave sestavin, obenem pa so odličen vir maščob, vitaminov in mineralov.

Vse doma pripravljene naravne pasje priboljške lahko popestrimo na tisoč in en način. Če že pri vsaki pripravi menjamo začimbe (peteršilj, timijan, šetraj), ki jih lahko redno dodajamo, s tem vplivamo na okus priboljška. Izbor začimbnic prilagodimo željam psa. Menjamo lahko tudi kuhano zelenjavo, sadje, navaden jogurt ali kefir ter ostale za psa varne sestavine.

naravni pasji priboljški

Vrste domačih naravnih pasjih priboljškov

Za začetek določimo ali bomo pripravljali sveže ali pečene naravne pasje priboljške, odvisno od potreb naših psov. Sveže (na primer kroglice iz arašidovega masla in banane ter z žlico ovsenih kosmičev) nujno shranimo v hladilniku in jih v roku enega tedna porabimo. V primeru, da želimo pasje priboljške vzeti na dopust, jih uporabiti tudi med treningom svetujemo takšne, ki se med prsti ne drobijo in se v vročini ne topijo. Izurjenim v kuhi in peki predlagamo, da psa za njegov rojstni dan presenetite s pasjo torto, pasjimi muffini.

naravni pasji priboljški

Za pse s slabimi zobmi priporočamo mehkejše izdelke, za zdrave odrasle pse pa trše, hrustljave priboljške (piškotki, palčke).

Pred pripravo je nujno, da določimo sestavine v skladu s potrebami psov. Sestavin, na katero so psi preobčutljivi v priboljške ne vključimo, četudi gre za manjšo količino. Za te sestavine poiščemo alternativo in izberemo drug recept.

Če za pripravo naravnih priboljškov nimamo časa ali možnosti za peko, priporočamo pregled naših naravnih okusnih hrustljavčkov, ki so več kot primerni za vroče poletje, poleg tega pa še pozitivno vplivajo na kosti in sklepe, dlako in kožo ter okrepijo pasji imunski sistem.

Psom nikoli ne ponujamo človeških sladic, piškotov, sladkarij, ki vsebujejo sladkor in sladkorne nadomestke. Pri pripravi upoštevamo recepte, ki so pripravljeni izključno za pse in upoštevajo njihove potrebe.

 

Viri:

Puppyleaks.com: 25 Simple Dog Treat Recipes: Made With 5 Ingredients or Less,
Cesarsway.com; recepe ideas for quick and healthy homemade dog treats,
Hellogreen.it: 10 ricette di biscotti per cani fatti a casa