Mikrobiom pri hišnih ljubljenčkih

Področje raziskovanja gastrointestinalnega mikrobioma mačk in psov je deležno čedalje večje pozornosti – prepoznavajo ga kot presnovno aktiven »organ«, ki je neločljivo povezan z zdravjem živali.

Nova odkritja so do sedaj že ponudila dodatno razumevanje vzrokov nekaterih obolenj, nedvomno pa bo v prihodnje poznavanje mikrobioma pomemben del diagnostike in terapije.

Kaj je mikrobiom?

Vsak pes ima, podobno kot imamo ljudje različne prstne odtise, unikaten vzorec na smrčku. Unikatna pa je tudi »zbirka« številnih mikroorganizmov, ki jih tako ljudje kot živali gostimo v prebavnem traktu, kar imenujemo gastrointestinalni mikrobiom (v nadaljevanju mikrobiom). Poleg bakterij, mikrobiom tvorijo še virusi, glive, protozoji in ostali mikroorganizmi. Za boljše razumevanje pa je poleg samih vrst mikroorganizmov potrebno poznati tudi načine njihovega delovanja.

Gre torej za interaktiven mikro-ekosistem, ki je neprestano nagnjem k sprememban in je ključen za normalno delovanje in zdravje večjega gostiteljevega organizma.

Raziskovanje pasjega mikrobioma

Kje je mikrobiom?

Prebava se začne v ustni votlini, nadaljuje pa se v želodcu in zaključi v črevesju. Količina in vrsta mikroorganizmov se v različnih delih prebavil razlikuje. Največ bakterij (najpogosteje se preučevanje mikrobioma osredotoča prav na bakterije) najdemo v debelem črevesju, kjer razgrajujejo hrano, ki je organizem sicer ni sposoben razgraditi sam. S tem se poveča nabor hrane, ki jo živali lahko zaužijejo.

Mikroorganizmi tudi proizvajajo vitamine in nekatera ključna hranila (tako imenove postbiotike), pomembna za zdravje živali.

Organizem jim zagotavlja primerno okolje za razvoj in normalno delovanje, vključno z anatomskimi prilagoditvami, primerno temperaturo, obrambo pred škodljivimi organizmi itd.

Po zaključeni prebavi in absorbciji hranil se mešanica bakterij in odpadnih proizvodov izloči v obliki iztrebkov. Približno polovico prostornine iztrebkov predstavljajo prav mikrobi, vzorce le-tega pa lahko raziskovalci uporabijo za preučevanje mikrobioma.

Od kje izvira?

Dolgo so domnevali, da je vsebina prebavil pred rojstvom sterilna. Najnovejše raziskave pri ljudeh pa trdijo ravno nasprotno – nekateri mikroorganizmi naj bi prebavila naselili že v času razvoja ploda v maternici.

Še vedno pa velja, da pasji in mačji mladiči kmalu po rojstvu od matere poleg dragocenega mleziva »podedujejo« tudi zelo pomembno količino bakterij iz prebavil.

Mikrobiom pri psih in mačkah

Zakaj je pomemben?

Uravnotežen in zdrav mikrobiom je ključen za:

S staranjem in spremembami v prehrani se spreminja tudi sestava mikrobioma. Zelo hitro se spremeni, kadar živali zdravimo z antibiotiki, ki poleg nezaželjenih pogosto ubijejo tudi mnogo dobrih in za organizem koristnih bakterij.

Spremembe v sestavi mikrobioma vse pogosteje povezujejo z nekaterimi bolezenskimi stanji, kot so debelost, diabetes, ledvična, kožna in kronična črevesna obolenja, imunsko pogojene motnje in alergije, nekateri pa govorijo celo o pojavu tesnobe.

Mikrobiom in kronično vnetje črevesja

Ko se poruši črevesno ravnovesje (disbioza), lahko mikrobiom sproži vnetni odziv. V kolikor takšno stanje ni ustrezno obravnavano, se lahko razvije kronično vnetje črevesja. Lastnikom preostane zgolj blaženje simptomov z dragimi dietami in protivnetnimi zdravili, saj pravega zdravila za to obolenje še ne poznamo.

Trenutna ponudba hrane za hišne ljubljenčke na trgu mora ustrezati zahtevam glede vsebnosti hranilnih snovi (FEDIAF, AAFCO). Vse več ponudnikov pa v svoje proizvode dodaja prebiotike in probiotike. Obstajajo tudi probiotiki, ki jih lahko dodajamo obstoječi hrani. Tovrstni probiotiki vsebujejo le delež vseh vrst bakterij, ki so sicer zastopane v mikrobiomu. Žal še vedno ne poznamo optimalne sestave probiotikov za naše ljubljenčke, zato so takšni dodatki zgolj začasna rešitev.

Kakšen je vpliv prehrane na mikrobiom?

Trenutni podatki o vplivu prehrane so zelo skopi. Najnovejše raziskave poskušajo razložiti, kako spremembe v prehrani vplivajo na pojavnost določenih vrst bakterij in metabolitov (snovi, ki jih proizvajajo), hkrati pa iščejo povezave med vrstami bakterij in določenimi bolezenskimi stanji.

Vpliv prehrane na mikrobiom psov

Prehrana je substrat za mikrobiom mačk in psov in ima pomembno vlogo pri sestavi in presnovni aktivnosti mikrobioma. Omogoča proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin, aminokislin, vitaminov in sekundarnih žolčnih kislin. Te mikrobne metabolite povezujejo s fiziološkimi učinki na gostitelja. Zelo pomemben je izbor ustrezne hrane ali prehranskih dodatkov, ki bodo imeli pozitiven vpliv na mikrobiom hišnih ljubljenčkov.

Zakaj je koristno poznavanje mikrobioma?

S poznavanjem in razumevanjem posameznih prilagoditev, ki vplivajo na določene mikroorganizme, ki jih povezujemo z nekaterimi obolenji, bi lahko učinkoviteje odpravili ključne vzroke obolenj, lahko bi predvideli zdravje živali v prihodnosti in natančneje prilagodili diete posameznih pacientov.

Navsezadnje bi s tem tudi znižali stroške sicer dragega in pogosto neuspešnega zdravljenja.

 

 

VIRI

Frontiers in Veterinary Science: Best Practices for Microbiome Study Design in Companion Animal Research.

Frontiers in Veterinary Science: The Effects of Nutrition on the Gastrointestinal Microbiome of Cats and Dogs: Impact on Health and Disease.

Waltham Petcare Science Institue: Understanding the pet microbiome.

Animal Biome: About Your Pet's Microbiome.