Kurkumin v hrani za pse

Uporaba kurkume v živalski prehrani se je v zadnjih letih precej povečala, čeprav se kot naravno barvilo sicer uporablja že vrsto let. Če je bila do sedaj navedena zgolj kot dodatek na zadnji strani izdelka, pa jo vse pogosteje omenjajo in promovirajo tudi zaradi pozitivnih učinkov, ki jim ima na zdravje živali - uvrščamo jo med funkcionalne sestavine v prehrani. Najobetavnejša dognanja potrjujejo antioksidativno in protivnetno delovanje kurkumina.

Kakšna je razlika med kurkumo in kurkuminom?

Kurkuma je rastlina, sorodna ingverju, ki izvira iz Azije, najdemo pa jo tudi v Srednji Ameriki. Uporabni so deli korenine, ki jih po obdelavi zmeljejo v prah.

Kurkumin je ena  izmed aktivnih substanc v kurkumi, tako imenovanih kurkuminoidov, ki deluje kot antioksidant.

Kaj so antioksidanti?

Oksidacija je naraven proces, ki ga sproži kisik. Kadar je hrana izpostavljena zraku, kisik povzroči razpad hranil (npr. oksidacija maščob) in s tem pospeši kvarjenje. Kot nakazuje že ime, antioksidanti preprečujejo oziroma zavirajo procese oksidacije. V prehrano psov z namenom podaljševanja obstojnosti dodajajo naravne ali umetne antioksidante. Kot možen naravni antioksidant pa se vse pogosteje omenja tudi kurkumin.

Antioksidanti ugodno vplivajo tudi na zdravje organizma. Pomembni so za zaščito in normalno delovanje imunskega sistema. Celice ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki neprestano nastajajo v organizmu. Antioksidante najdemo tudi v Nupper pasjih priboljških, ki poleg tega vsebujejo tudi druge zdravilne in naravne učinkovine.

Zdravje sklepov in kosti pri psih

Dejstva o kurkumi

V ljudski medicini so kurkumo uporabljali za lajšanje bolečin pri revmi in nekaterih drugih vnetnih obolenjih. V proizvodnji hrane za male živali pa se najpogosteje uporablja kot rumeno-oranžno barvilo. Dodatek naj ne bi vplival na prebavljivost in ješčnost pri psih. Vsi dodatki, ki jih lahko uporabljamo v prehrani živali, morajo biti zavedeni v Registru krmnih dodatkov.

Kurkumin je antioksidant, z njim pa bi lahko v prehrani živali nadomestili uporabo umetnih antioksidantov. Hrana, ki vsebuje naravne antioksidante (vitamina C in E, citronska kislina, rožmarin) ima sicer krajši rok trajanja v primerjavi s hrano, ki vsebuje umetne antioksidante.

Na spletu velikokrat naletimo na množico informacij o koristnih učinkih kurkumina. Pogosto mu pripisujejo vlogo antioksidanta, deloval naj bi protivnetno (lajšanje želodčno-črevesnih obolenj in alergij, bolečin pri vnetju sklepov), nekateri podatki pa celo navajajo preprečevanje razvoja rakavih obolenj.

V ozadju teh trditev zaenkrat ni dovolj študij, v katerih bi preučevali dolgotrajne učinke kurkumina v hrani za pse. Trenutno še niso znani optimalni odmerki, ki bi presegali zgornje dovoljene meje (za rabo kot barvilo), s katerimi bi zagotovili varno in učinkovito rabo za lajšanje prej omenjenih obolenj pri psih.

Sam dodatek kurkumina v hrani ni dovolj, pomembno je tudi, koliko ga organizem lahko sprejeme in izkoristi. Tako imenovana biorazpoložljivost kurkimina se poveča z uporabo prečiščenega kurkumina in v kombinaciji z ostalimi kurkuminoidi, ki jih vsebuje ingver. Kako takšna kombinacija vpliva na zdravje psov, je potrebno še raziskati.

Kurkuma v prahu

Najnovejši izsledki znanstvenih raziskav

Nedavno so objavili rezultate študije, ki potrjuje nekatere pozitivne učine kurkumina v hrani za pse. V poskusu so umetne antioksidante zamenjali z naravnimi (kurkumin).

Sprva so preučevali obstojnost hrane. Ugotovili so, da so procesi, ki povzročajo kvarjenje hrane (oksidacija beljakovin in maščob) potekali počasneje v hrani, v katero so dodali kurkumin, kot pa v hrani, ki ni vsebovala omenjenega antioksidanta.

Nato jih je zanimal še vpliv kurkumina na delovanje organizma. Pse so razdelili v dve skupini: prva je dobivala hrano z dodakom kurkumina, druga – kontrolna skupina pa hrano brez dodatka. Spremljali so odziv živali in redno izvajali analize krvi. Pri psih hranjenih s kurkuminom so opazili znake protivnetnega delovanja. Ob koncu poskusa so imeli v krvi bistveno manj vnetnih celic kot psi v kontrolni skupini. Niso opazili bistvenega vpliva na rast.

Po navedbah raziskovalcev naj bi kurkumin stimuliral antioksidativni sistem in deloval protivnetno (z zaviranjem delovanja nekaterih encimov) in s tem prispeval k izboljšanju zdravja živali.

Tudi Nupper BeHealthy priboljški za pse s svojimi naravnimi učinkovinami ščitijo imunski sistem vašega psa ter mu s tem omogočajo razigran in brezskrben pasji vsakdan.

 

 

VIRI

Petfood Industry: Natural antioxidant curcumin in dog food may boost health

Taylor&Francis Online: Dog food production using curcumin as antioxidant: effects of intake on animal growth, health and feed conservation

Petfood Industry: Turmeric: Ancient spice may offer osteoarthritis relief in dogs, cats

PetMD: Antioxidants and their Use in Dog Food