Koža - vpliv hrane in nega na zdravje kože

Prav tako kot naši lasje in koža, sta pri psih kožušček in koža odraz njegovega splošnega počutja. Poškodbe, ki jih povzročijo vremenske in okoljske razmere, lahko odpravimo z ustrezno nego, rednim česanjem, striženjem in kopanjem, še posebej pomembna pa je pravilna sestava prehranskih obrokov, s primernimi dodatki mineralov in vitaminov, ki vplivajo na zdravje in videz kože.

Pasja koža

Koža - vpliv hrane in nega na zdravje kože

Koža je največji in eden najpomembnejših organov našega ljubljenčka. Na njej se najprej odrazi ali sta hrana in oskrba primerni. Psa moramo redno opazovati in spremljati stanje njegove kože, ne glede na to, kakšne pasme in starosti je pes. Brž ko se na njej pojavijo spremembe, se je potrebno posvetiti celotnemu organizmu. Kožne težave največkrat opazimo, ker se pes praska, liže, grizlja, koža se pordeči, pojavijo se izpuščaji, prhljaj in neprijeten vonj, ki se ga, kljub redni negi in  kopanju, ni mogoče znebiti. Vzroki za naštete pojave na koži so lahko zelo različni. Pogosto se lahko težave odpravijo ali vsaj omilijo z uravnoteženo, s primernimi dodatki obogateno prehrano; priboljške pa je potrebno nadomestiti s sestavinsko kakovostnimi. Preveriti je potrebno tudi, ali ima pes bolhe. Kožne težave so lahko tudi posledica infekcij, alergij, presnovnih težav in stresnih situacij, zato se je potrebno o tem posvetovati z veterinarjem.  

Dermatitis

S pravilno prehrano, nego in dodatki, ki se nahajajo v različnih oblikah, lahko preventivno naredimo veliko za zdravje našega psa. Sestavo in količino je potrebno prilagoditi pasmi, teži in starosti psa, kar bo zagotovilo za njegovo zdravje, dobro počutje in se bo odrazilo na njegovi koži in dlaki. Obroki morajo biti maščobno-kislinsko ustrezni, vsebovati morajo antioksidante, vitamine in minerale. Največkrat se kot vir kakovostnih maščob uporablja laneno in ribje olje. V pravilnem razmerju sta dobri podpori pasjemu organizmu in pomagata pri obnovi kožnih celic. Pse, še posebej to velja za kratkodlake pasme in tiste, ki veliko časa preživijo na prostem, lahko pred UV sevanjem in poškodbami kože zavarujemo z dodajanjem vitamina E, ki kot odličen naravni antioksidant preprečuje tudi staranje kože, zato smo ga vključili tudi v BeShiny in BeStrong hrustljavčke, ki so lahko odličen vir tega antioksidanta. Antioksidanti namreč preprečujejo škodo, ki jo v telesu povzročijo prosti radikali. Vitamin E lahko pes zaužije ali pa z njim vlažimo njegovo kožo. Z njim lahko psu kožo tudi masiramo.

Praskanje