Kako pomembno je spanje za naše pasje prijatelje?

Spanje je ena najpomembnejših dejavnosti v življenju naših ljubljenčkov in je tako kot pri ljudeh, odvisno od številnih dejavnikov. Spanje je odsev dnevnega dogajanja, okolja v katerem naš pes biva, pogostosti hranjenja, na sam režim spanja pa vpliva tudi starost psa. Tudi spanje, predvsem njegova kvaliteta, vpliva na dejavnost, razpoloženje in zdravje psa.

S starostjo se spalne navade spreminjajo, v vsakdanjem življenju, pa ima na spanec velik vpliv način prehranjevanja oziroma točneje, kakovost hrane, ki jo naš pasji prijatelj uživa. Pomembna je izbira visokokakovostne prehrane, ki dolgoročno omogoča psu vitalnost, kvaliteten spanec in kakovostno življenje.

Kvaliteta in način spanja sta odvisna od bivalnega okolja, kot tudi izkušenj v času budnosti

Spanja naših ljubljenčkov ni enostavno preučevati, čeprav je za njih spanec ravno tako pomemben, kot za nas ljudi. Podobno kot pri ljudeh, tudi pri psih spremembe v načinu oziroma vzorcu spanja, kot tudi dolžini spanja, odražajo njihove izkušnje, ki jih pridobivajo v času budnosti, hkrati pa povedo veliko o tem, kako udobno jim je v njihovem bivalnem okolju.

Zanimive so ugotovitve, ki kažejo na to, da je spanec odvisen od lokacije spanja, namestitve živali, ki se pripravljajo na spanec, kot tudi njihove pozicije, ki jo zavzamejo pred spanjem.

Velikokrat ljudje določijo čas spanja svojih ljubljenčkov na način, da jih same pustijo v sobi, kjer imajo primerno urejen prostor za spanje. Vendar pa se je izkazalo, da kar 6 od 7 psov (ne glede na starost), ki imajo možnost izbire lokacije za spanje, raje zaspijo v bližini njim bližnjih ljudi.

Pes na postelji

Nezadostna količina spanja, je lahko posledica različnih dejavnikov in je eden glavnih dejavnikov za razvoj debelosti in diabetesa, kratkotrajno pomanjkanje spanja pa kaže na zmanjšanje občutljivosti na inzulin. Presnovne nepravilnosti, ki so posledica pomanjkanja spanca so namreč pomembne, saj lahko zmanjšana občutljivost na inzulin, zaradi premalo spanca, povzroča podobne simptome, kot se to dogaja v primeru živali, ki že imajo težave z regulacijo sladkorja v krvi (diabetes oz. sladkorna bolezen). Zaradi tega je zadosten spanec ključnega pomena za obvladovanje presnovnih težav in regulacije sladkorja v krvi.

Pomembna dejavnika, ki vplivata na spanje, sta tudi starost psa in režim hranjenja

Raziskave kažejo, da imajo odrasli psi močno razvit občutek oziroma ritem za aktivnost in počitek. Na ritem, ki je za živali zelo pomemben, vplivata tako staranje kot tudi vzorec hranjenja.

Malo je znanega predvsem o tem, kakšne so navade psov v njihovem otroškem oziroma najstniškem obdobju, torej do približno enega leta starosti.

Podobno kot pri ljudeh, velja tudi pri psih, da mlajši psi (starosti do nekaj mesecev) spijo dlje časa, medtem ko je dolžina spanja ponoči, krajša pri mlajših psih, in daljša pri tistih, ki so že dopolnili leto dni. S starostjo (do odraslosti) torej narašča čas spanja ponoči, starejši psi pa spijo več tudi preko dneva. Dremeži pri starejših psih, v povprečju niso nič daljši kot pri mladih psih, le več jih je.

Neodvisno od starosti, se je izkazalo, da hranjenje dvakrat dnevno omogoča psom manj dnevnih počitkov, te pa so daljši, v primerjavi s počitki, ki jih je več in jih imajo psi, ki jedo enkrat dnevno. Dvakrat dnevno hranjenje omogoča pasjim ljubljenčkom, da zvečer prej zaspijo in se zjutraj bolj zgodaj zbudijo, kot tudi nekoliko krajši čas spanja.

Pasji priboljški za boljši spanec

Ali prehrana lahko vpliva na spalne navade pasjih ljubljenčkov?

Spremembe spalnih navad, tako kot pri ljudeh, tudi pri psih, lahko nakazujejo na potrebo po spremembi prehrane vašega ljubljenčka.

Te neželene spremembe se lahko odražajo kot podaljšano spanje ali pa nezainteresiranost za jutranje vstajanje. Psi v povprečju spijo 11 do 14 ur, vendar se ta čas lahko podaljša, zaradi pretiranega hranjenja, hkrati pa se – kot posledica pretiranega hranjenja in večje količine spanja, pojavi tudi debelost.

Spanje oziroma motnje spanja, pretirana letargičnost, poležavanje, pomanjkanje interesa za gibanje, lahko nakazujejo na nepravilno prehrano, ki je za vašega ljubljenčka obremenilna in težko prebavljiva.

Debelost lahko vpliva na kvaliteto spanja, podobno kot pri ljudeh. Pa ne le to, tudi psi imajo lahko težave, kot je na primer spalna apneja ali smrčanje. Seveda nam tega živali ne morejo povedati na način, kot to lahko storimo mi ali nam povedo naši partnerji.

V primeru očitnih in drastičnih sprememb v želji po gibanju, apetitu ali vedenju, kamor spadajo tudi spalne navade, je potrebno poiskati pomoč veterinarja.

Na vedenje naših ljubljenčkov (kamor spada tudi spanje), lahko močno vpliva hranjenje živali z nizko kakovostno hrano, ki vsebuje različne aditive. Govorimo o vplivu kemičnih dodatkov, med katere spadajo ojačevalci okusa in vonja, konzervansi in barvila.

Vpliv aditivov na vedenje živali, torej naših ljubljenčkov, je lahko prav neverjeten – od hiperaktivnega vedenja, pomanjkanja fokusa, do večje reaktivnosti v odnosu do ljudi, kot tudi drugih psov v njihovem okolju.

Hiperaktiven pes

Včasih imajo lahko aditivi ravno nasproten učinek, v takšnem primeru se pes, ki ga hranijo s hrano polno aditivov, vede leno, pogosto poležava in podremava. Če takšno stanje traja dlje časa, se lahko pes tudi zredi. Pogosta znaka, ki se pojavita že ob začetku hranjenja, se kažeta v pomanjkanju zanimanja za igro in manjši notranji želji, ki je sicer značilna ravno za pse, da bi ustregli svojemu lastniku.

V takšnih primerih je priporočena in svetovana sprememba prehrane ter zamenjava za visoko kakovostno prehrano, ki bo pomagala ponovno vzpostaviti naravno ravnotežje, tako v smislu navad oziroma bioritma (stanje aktivnosti, mirnosti, budnosti in spanja), kot tudi fizičnih simptomov, o katerih je bilo govora.

 

VIRI:

Kinsman, R., Owczarczak-Garstecka, S., Casey, R., et al. (2020). Sleep Duration and Behaviours: A Descriptive Analysis of a Cohort of Dogs up to 12 Months of Age. Animals (Basel), 10(7), 1172–.

Annelies Brouwer A., Asare Bediako, I., Paszkiewicz L., R., et al. (2020). Impact of sleep deprivation and high-fat feeding on insulin sensitivity and beta cell function in dogs. Diabetologia. 63(4): 875–884.

Zanghi M., B., Kerr, W., Gierer, J., et al. (2013).  Characterizing behavioral sleep using actigraphy in adult dogs of various ages fed once or twice daily. Journal of Veterinary Behavior, 8(4): 195–203.

K9 Magazine. (2019, October 20). 5 Signs your dog's diet is affecting their mood.

AlphaDogBehaviour. (2020, November 13). Dog Food and How Can Affect Your Dog's Behaviour.