Kako pametni so psi in kaj vse jih lahko naučimo?

Vsi vemo, da so psi lahko dobri prijatelji in družabna bitja, ki nam lepšajo naš vsakdan, hkrati pa nas skrb zanje izpolnjuje in utrjuje našo povezanost. Vendar pa pogosto pozabljamo kako posebni so zaradi svojih »divjih« živalskih sposobnosti, ki so se jim razvila skozi čas, da bi vrsta lahko preživela. Ravno te lastnosti – še posebej izjemen vonj, pa so tiste, ki pomagajo nam ljudem. Kot pomočniki lahko sodelujejo pri reševanjih ponesrečenih, kot tudi pri iskanju specifičnih stvari. Tu lahko igra pomembno vlogo tudi pasma psa, ki je specifična za opravljanje določenih nalog. Vendar pa se z ustreznim šolanjem in disciplino lahko izurijo marsikatere pasme.

Ali ste vedeli, kaj vse lahko naše pasje prijatelje naučimo?

Psi so dovolj inteligentna bitja, da jih lahko »izšolamo« za vodnike in pomočnike ljudem z okvarjenim vidom, posebej izučeni delajo z avtističnimi otroki, s starejšimi osebami, ki so motorično ovirani, pomagajo lahko celo pri ljudeh z epileptičnimi napadi, saj bližajoči napad zaznajo nekaj trenutkov pred pojavom le tega.

Psi pogosto sodelujejo tako pri iskanju kot tudi reševanju, kjer ločimo dva načina – iskanje točno določene osebe (predhodno potrebujejo ustrezen predmet z vonjem), kot tudi pri reševanju, kjer gre predvsem za iskanje v naravnih nesrečah.

Nekatere izjemno velike vrste psov (npr. Novofundlandce), je mogoče izšolati celo za reševanje utapljajočih ljudi (prepoznajo lahko celo nezavestno osebo v vodi), saj so fizično dovolj močni.

Pes reševalec iz vode

Zelo dobro poznamo njihovo delo v policiji, kjer služijo kot varuhi in sledilci, med katerimi so najpogostejši nemški ovčarji. Posebej atraktivno je vedenje Borderkolijev (Border collie), ki so pogosto izučeni za varovanje in usmerjanje drobnice, služijo pa tudi za usmerjanje drugih vrst živali, kot je govedo, divjad, itd.

Naravnost neverjeten je njihov vonj – zaznajo lahko izjemno majhne količine prepovedanih snovi, kot so npr. droge, eksploziv, v nekaterih primerih pa celo rakave tumorje, saj se pri obolelih osebah vonj neznatno spremeni, a dovolj za natančen in izurjen pasji smrček. Njihov vonj je celo tako občutljiv, da lahko prepoznajo cenjeno gurmansko poslastico – tartufe, ki sicer rastejo globoko v zemlji.

Pasja inteligenca

Lahko vidimo, da psi niso le prijatelji in nam krajšajo čas ter nas pogosto motivirajo za rekreacijo, pač pa izjemno pametna bitja, ki jih lahko naučimo številnih spretnosti.

Kako pametni pa so psi v resnici, torej po merilih nas, ljudi?

Zanimiva je študija, ki je preučevala sposobnosti psov v primerjavi z majhnimi otroki, starimi 3 do 4 leta. Oboji so prejeli morali odpreti škatlo v kateri je bil zanje pripravljen priboljšek. Preden so škatlo odprli so morali obrniti vzvod, ki jih je omogočil odpiranje. Ko obračanje vzvoda za odprtje škatle ni bilo več potrebno, so psi to dejanje preprosto ignorirali in odprli škatlo. Otroci v tej starostni skupini pa so kljub temu nadaljevali z nepotrebnim dejanjem obračanja vzvoda. Če so torej psi dovolj inteligentni, da ločijo nujna dejanja od nepotrebnih, kaj vse jih je še moč naučiti?

Pasja in otroška inteligenca

Psi imajo tudi občutek za čas – v študiji kjer so s kamerami opazovali vedenje psov, so ugotovili, da se te pripravljajo in postajajo nestrpni, ko se bliža čas, da se njihov človeški prijatelj vrne domov iz službe.

Zanimivo je, da so podobne ugotovitve pri ljudeh in pri psih pokazale, da tako za otroke, kot pse velja, da je zmožnost odložitve ugodja, ki ga npr. ponuja priboljšek, povezan z uspešnostjo učenja – dlje ko posameznik lahko obvlada to željo, uspešnejši je pri učenju.

Zanimive rezultate je pokazala tudi študija, ki je ugotavljala kako sta povezana sposobnost učenja (hitrost spremembe vedenja) in zmožnost prepoznavanja različnih vonjev. Psi, ki so se izkazali kot manj uspešni pri učenju, so se ravno tako slabše odrezali pri prepoznavanju vonjev oziroma učenju prepoznavanja le teh.

Kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na sposobnost učenja pri psih?

Po raziskavi, ki so jo opravili na osnovi opazovanja učnih sposobnosti pri psih, so ugotovili, da so se razlike pojavljale predvsem v odvisnosti od starostne skupine v kateri se je nahajal posamezni pes, skupine, ki je uživala določeno vrsto pasje hrane in vrste naloge, ki se je je moral posamezni pes naučiti.

Rezultati študije kažejo, da je prostorsko učenje, ki temelji na referenčnih točkah v prostoru, pri psih oslabljeno zaradi starosti. Rezultati kažejo tudi na oksidativno škodo pri razvoju kognitivne disfunkcije (zmanjšana pozornost, slabši spomin, razumevanje, učenje, sklepanje, reševanje problemov in sprejemanje odločitev), ki je ravno tako povezana s starostjo, hkrati pa kažejo, da lahko že kratkotrajno hranjenje s prehrano, obogateno z dodatnimi antioksidanti, delno zmanjša škodljive učinke staranja na kognicijo.

Pameten pes

Za konec...

Psi so izjemno inteligentna in čutna bitja. Pomembna dejavnika, za razvoj inteligence, predanosti in ubogljivosti, pa sta vsekakor ukvarjanje in kakovostno preživljanje časa s pasjim prijateljem. Da pokažejo kaj vse zmorejo, potrebujejo nežno in odločno roko voditelja in ustrezno stimulacijo, ki je lahko v obliki pozornosti, igre in priboljškov. Ustrezna prehrana tako spodbudi uspešnost učenja in upočasni škodljive dejavnike staranja, ki vplivajo na kognicijo.

 

 

Viri:

3 Million Dogs. 10 Unbelievable Jobs That Dogs Do.

Time. How Smart Is a Dog Really? The Secrets of a Canine Mind (May 2017)

Dalal, N. J.Hall (2019). Behavioral persistence is associated with poorer olfactory discrimination learning in domestic dogs. Behav Processes. 162:64-71.

W. Milgram et al. (2002). Landmark discrimination learning in the dog: effects of age, an antioxidant fortified food, and cognitive strategy. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 26(6): 679-695.

Horowitz, A. (2014). Domestic Dog Cognition and Behavior The Scientific Study of Canis familiaris.  Springer-Verlag Berlin, Heidelberg.