Kako izbrati najboljšo hrano za psa?

Izbira najbolj primerne hrane za psa, lastnikom predstavlja pravi izziv. Pri iskanju najboljše hrane za pse je nujno upoštevati pomembne dejavnike. Zbrali smo nekaj pomembnih informacij o tem, kaj vse je potrebno vedeti pred nakupom.

 

Lastniki lahko kupimo hrano za pse v specializiranih trgovinah za male živali, pri veterinarju, na spletu, supermarketih ali pa se odločimo za pripravo hrane doma. Dejavnikov, ki vplivajo na izbiro najprimernejše hrane za psa je veliko. Vrsto in količino hrane in priboljškov izbiramo glede na potrebe psa, ki so odvisne od:

  • dnevne aktivnosti* (čas sprehodov, igre, treninga),

  • pasme (na primer nordijska, vodna, gigantska),

  • velikosti,

  • fizične kondicije* (Body condition score - BCS),

  • zdravstvenega stanja* in drugih specifičnih lastnosti.

fizična kondicija psa

Aktivnost

Začnemo z merjenjem časa, ko je naš pes aktiven in preračunajmo povprečje. Z manj gibanja označimo 30 minutno aktivnost, ko se odpravimo na krajši sprehod s psom enkrat do dvakrat na dan (starejši in oboleli psi); povprečje za normalno gibanje psa je okoli 2 uri na dan; z veliko gibanja (sprehodi in treningi) pa označimo aktivnost, ko se psi aktivno gibajo do 4 ure na dan. Količino hrane in priboljškov temu primerno prilagodimo.

Fizična kondicija

Naše prepričanje je, da se moramo kot lastniki psov do njih obnašati odgovorno. Temu primerno zato nujno redno spremljamo njihovo telesno težo in hrano le temu prilagodimo.

Priporočamo: 2 x mesečno tehtanje na isti tehtnici, ob enakem času.

Zdravstveno stanje

Ob pojavu bolezni je nujno, da hrano bolezni primerno prilagodimo. Na trgu najdemo veliko dietnih hran, ki pripomorejo k odpravi ali omilitvi določene zdravstvene težave. Pred nakupom takšne hrane je nujen posvet z veterinarjem.

Kako izbrati hrano za psa

Vrsto hrane skrbno izberemo glede na potrebe psa, količino hrane, ki je navedena na tabelah izbranega izdelka pa zgoraj naštetim dejavnikom prilagajamo.

V naslednjem prispevku razkrijemo 3 lastnosti, ki jih mora pred izbiro hrane razumeti vsak lastnik psa.