Kako hraniti pasje mladiče?

Ste v dilemi, katero hrano izbrati, da bo vaš novi družinski član ustrezno preskrbljen? To je problem, s katerim se srečuje veliko novih lastnikov psov, ki s tem še nimajo izkušenj. Ustrezna prehrana je zelo pomembna za normalno rast. Psički, ki so ustrezno preskrbljeni, pa bodo poleg zdravja in dolgoživosti dosegali tudi boljše rezultate pri treningih. Sledi nekaj kratkih in ključnih napotkov, s katerimi si lahko pomagate pri izbiri, ko se boste naslednjič sprehajali po oddelku s prehrano za hišne ljubljenčke. Vaš kosmatinec vam bo hvaležen!

Katere cilje želimo doseči z ustrezno prehrano?

Psičku želimo omogočiti normalno rast in ustrezen razvoj imunskega sistema ter preprečiti debelost in razvojne motnje gibal.

Lastnosti ustrezne prehrane za mladiče:

  • visoka energetska vrednost,
  • lahka prebavljivost,
  • krepitev imunskega sistema,
  • pomoč pri razvoju živčevja, okostja in ostalih sistemov,
  • delci morajo biti ustezno veliki, prilagojeni ustni votlini in zobovju mladičev.

Kakšna prehrana je primerna za obdobje rasti?

Obdobje rasti je ključnega pomena za vitalnost in normalno funkcioniranje organizma. Gre za zahteven proces, kjer se medsebojno prepletajo vplivi genske zasnove (pasma), prehrane (hranilna vrednost in količina) in drugih okoljskih dejavnikov.

Psičke moramo hraniti optimalno in ne maksimalno, sicer se lahko pojavijo motnje. Popolna hrana, namenjena rastočim psom, vsebuje več energije in hranilnih snovi kot hrana za odrasle pse, ki nikakor ni primerna za hranjenje mladičev.

Energija

Sprva je rast zelo intenzivna, potrebe po energiji pa zelo visoke. Kasneje, ko psi odrastejo, se te potrebe zmanjšajo.

Pasji mladički in spanje

V obdobju rasti se pri preobilno hranjenih živalih poveča število maščobnih celic - kasneje se njihovo število bistveno ne spreminja. Takšne živali so celotno življenje dovzetnejše za debelost.

Slabo prebavljiva hrana z nizko energetsko vrednostjo pa spodbuja nažiranje in prekomerno polnjenje prebavil, čemur sledita bruhanje in driska.

Maščobe

Vsebujejo esencialne maščobne kisline (linolna kislina, EPA, DHA), prav tako pa so pomembne kot nosilci nekaterih vitaminov (A, D, E in K) ter dodatni vir energije.

Ustrezna oskrba z maščobami prispeva k zdravju kože in dlake in omogoča normalen razvoj živčevja, vida in sluha. Prekomeren vnos pa poveča tveganje za debelost.

Kalcij in fosfor

Kljub temu, da mlajši psi potrebujejo tudi do 5-krat več kalcija kot odrasli, so minimalne zahteve precej nizke. Prehranski kalcij lahko zelo dobro izkoristijo, ob prevelikem vnosu pa lahko pride do prekomernega zadrževanja v organizmu. Vnos fosforja ni tako kritičen, je pa zelo pomembno ustrezno razmerje med kalcijem in fosforjem. To je pomembno predvsem pri mladičih večjih pasem, ki so lahko zaradi neravnovesja in prekomerne oskrbe hitro podvrženi motnjam v gibalnem sistemu.

Beljakovine

So pomembni viri gradnikov za tvorbo tkiv. Komercialne popolne hrane vsebujejo zadostne količine ustreznih beljakovin.

Voda

Je najpomembnejša hranilna snov. Psi morajo imeti vedno na voljo vir sveže in čiste vode.

Briketi, konzerve ali kar oboje? Ali doma pripravljena hrana?

Hrana v konzervah je dražja, psi pa jo imajo najraje. Pozorni bodite na navedbe, ali gre za popolno ali beljakovinsko bogato dopolnilno hrano. Ta je prebogata in neuravnotežena in ni primerna za samostojno hranjenje.

Popolna hrana v obliki briketov je sicer najbolj ekonomična izbira. Nekateri lastniki celo trdijo, da briketi zaradi fizikalnih značilnosti (trdota) ohranjajo zdravje dlesni in zobovja.

Briketi za pasje mladičke

Doma pripravljene obroke moramo uravnotežiti z mineralno-vitamnskim dodatkom (to ne velja za popolno komercialno hrano).

Kaj pa priboljški?

Količina priboljškov naj ne presega 10 % dnevnega vnosa. To je posebej pomembno za pse, ki  jih nagrajujemo med treningom. Z našim kalkulatorjem zlahka izračunate dnevno količino okusnih Nupper priboljškov s katerimi boste obogatili treninge.

Kako naj hranim svojega kužka?

Mladiča hranimo podobno kot je bil navajen pri prejšnjem lastniku: s podobno (če ne enako) hrano in v enakih časovnih intervalih. Prvi dan v novem okolju mu ponudimo manjšo količino hrane kot bi jo dobil sicer. Ko se privadi, mu ponudimo normalno količino obroka, ki jo sproti prilagajamo glede na starost in telesno kondicijo.

Število dnevnih obrokov glede na starost:

  • 2 do 3 mesece: 4 obroki dnevno
  • 3 do 6 mesecev: 3 obroki dnevno
  • 6 do 12 mesecev (do 24 pri največjih pasmah): 2 obroka dnevno

Na kaj moramo biti pozorni?

Učinkovitost prehranjevanja preverjamo z rednim spremljanjem telesne mase, še bolje pa z ocenjevanjem telesne kondicije mladiča (BCS). O tej, sicer enostavni metodi, kakor tudi o ostalih dilemah se lahko pogovorite z veterinarjem, strokovnjakom za prehrano.

Aktiven pasji mladiček

 

 

VIRI

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010).

Pes moj prijatelj: Vse, kar morate vedeti o hranjenju in prehrani pasjih mladičev.

Pets WebMD: Nutritional Needs of Puppies.

American Kennel Club: Puppy Feeding Fundamentals.