Kaj je pasja dietna hrana?

Pasja dietna hrana lahko vpliva na bolezni psov. Le te so pogosto povezane z njihovo genetsko zasnovo, na pojav bolezni pa vpliva tudi način življenja in okolje v katerem živijo. V primeru pojava zdravstvenih težav je nujno čim hitrejše ukrepanje: obisk veterinarja, ki postavi diagnozo in predpiše ustrezno terapijo. Na večino bolezenskih stanj tako pozitivno vpliva tudi pasja prehrana. To je prehrana, ki je prilagojena posamezni bolezni in splošnim potrebam obolelega psa. Takšni prehrani pravimo pasja dietna prehrana.

Kje kupiti dietno pasjo hrano?

Dietno pasjo hrano lahko kupimo na veterinarskih klinikah, nekatere tudi v specializiranih trgovinah za pse. Nujno je, da se pred tem posvetujemo z veterinarjem ali prehranskih svetovalcem, ki bo priporočil način hranjenja in količino ponujene hrane. Izbor dietnih hran za pse je širok.

Katero vrsto dietne pasje hrane izbrati?

Proizvajalci pasje dietne hrane nudijo možnost izbiranja med briketirano suho hrano ali konzervirano mokro hrano. V večini primerov se izkaže, da se ti dve vrsti hrane tudi uspešno dopolnjujeta. Pogosto pa opazimo, da komercialna hrana ni dovolj ali vsebuje sestavine, na katere so psi že prej razvili preobčutljivostne reakcije. V takem primeru se lahko lastniki odločimo za pripravo hrane doma. Doma pripravljena dietna pasja hrana je zelo prilagodljiva, lastnik mora le natančno slediti navodilom o pripravi in izboru ter količini živil.

pasja dietna hrana

Pasje diete v primeru nekaterih posameznih bolezni

Ena od pogostih bolezenskih stanj pri psih je kronična odpoved ledvic. Hrane, ki so prilagojene temu bolezenskemu stanju vsebujejo manj beljakovin , fosforja in natrija,  obogatene so z antioksidanti in esencialnimi maščobnimi kislinami.

Z prilagojeno dietno hrano pričnemo tudi ob pojavu prehranske preobčutljivosti. Diete te vrste vsebujejo vir beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih pes še ni zaužil. Največkrat so kot vir beljakovin v tem primeru uporabljene ribe ali kunčje in konjsko meso ter meso jagenjčka.

Veliko lastnikov psov pa se po pomoč veterinarja obrne tudi zaradi prekomerne telesne teže. Izbrana briketirana, mokra ali doma pripravljena hrana je v tem primeru obogatena z vlakninami in vsebuje nižjo energijsko vrednost kot sicer.

pasja dietna hrana

Zdravstveno stanje psa je potrebno nadzorovati

Poleg veterinarsko predpisane terapije in ustrezne prehrane je nujno, da stanje psa kot odgovorni lastniki redno in natančno nadzorujemo in se morebitnim spremembam hitro prilagajamo. Redni obiski pri veterinarju, redno tedensko tehtanje in natančno odmerjene količine pasje hrane so eni od ključnih pogojev za doseganje rezultatov, izboljšanje stanja ali vsaj izboljšanje kvalitete življenja naših štirinožnih prijateljev.

 

Viri:

UCDAVIS PURE ELSEVIER Food allergy in dogs. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian20(3), 261-268 White, S. D. (1998)

ELSEVIER: Dog obesity: Veterinary practices’ and owners’ opinions on cause and management

Europe PMC - Influence of reduced protein diets on morbidity, mortality, and renal function in dogs with induced chronic renal