Dlaka - naj bo vedno sijoča in negovana

Pripravite vašega psa na različne vremenske razmere v vseh letnih časih. Mraz in sol pozimi, dež spomladi, sonce, morska voda poleti in vlažno ter vetrovno vreme jeseni, na ljubljenčku pustijo posledice; zato je pomembno, da je dlaka dobro negovana in še boljše – dobro »nahranjena«. 

Dlaka - naj bo vedno sijoča in negovana

»Obleka naredi človeka?« Ali torej tudi »dlaka naredi psa?« Zdrava dlaka je prvi pokazatelj, kako skrbni in odgovorni smo lastniki do svojih psov. Zdrava dlaka je za razliko od suhe in lomljive, mastne ali prašne, mehka, sijoča in brez vonja. Seveda je videz od pasme do pasme različen, nekateri psi imajo žimasto in grobo dlako, drugi pa kratko in mehko. Ne glede na dolžino in tip dlake je za prepoznavo zdrave dlake zelo pomemben njen vonj. Stanje dlake je sicer pogojeno s pasmo, letnim časom in s psičkovim bivalnim okoljem (zaprt prostor - hiša, stanovanje ali pretežni del pes preživlja na prostem – na vrtu). Ne glede na to, je neprijetni vonj dlake znak, da je s psom nekaj narobe.  

negovana pasja dlaka

Izpadanje dlake je pri psih sicer normalen pojav, vendar pa izpadanje ne sme biti prekomerno. Za zagotavljanje lepe in sijoče dlake je prvi predpogoj ustrezna vsebnost beljakovin v hrani, saj je dlaka sestavljena iz približno 90 odstotkov beljakovin. V primeru nizke vsebnosti beljakovin v hrani, struktura dlake ni takšna, kot bi morala biti. Za izboljšanje videza dlake je potrebno izbrati takšno hrano in dodatke, ki vsebujejo zadostne količine omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, največ se jih nahaja v ribah. Losos, tuna in sardine so v prehrani psa več kot zaželene.

Zadostuje že en tedenski dodatek rib, kuhanih ali pečenih, lahko pa v vsakodnevne obroke psu dodajamo laneno ali ribje olja. Paziti moramo, da z olji ne pretiravamo. Prekomeren vnos, na primer omega 6 lahko povzroči suho kožo in izpadanje dlake. Poleg tega je prekomerno in neenakomerno izpadanje dlake, ter njen neprijeten vonj lahko posledica zunanjih parazitov, alergij, poškodb, bolezni ledvic, jeter, ščitnice, bakterijskih in glivičnih okužb ali bolezni imunskega sistema. V tem primeru je potrebno psa prepustiti v obravnavo veterinarju.

Zdrava pasja dlaka

Učinkovit vitamin za lepo kožo in dlako je biotin. Tako kot v humani kozmetiki in prehrani, je učinkovit tudi pri psih. V naravi ga najdemo v jajčnem rumenjaku, jetrih, cvetači in ribah. Spada v skupino vitaminov B. Če ga psi ne zaužijejo v zadostnih količinah, so posledice vidne kot anoreksija, driska, luskasta koža ali kot suha in nesijoča dlaka. Biotin je dodan tudi v BeShiny Nupper priboljških. 

Da bomo sebi in psu zagotovili lepo, zdravo, sijočo kožo in dlako, moramo torej najprej poskrbeti za pravilno prehrano. Zdravi in živahni psi bodo odraz našega odnosa do njih, se še naprej ponosno sprehajali po mestu, parku in hribih, ravno tako pozimi, kot poleti.

Vse Nupper izdelke si lahko ogledate TUKAJ.