Beljakovine v pasji prehrani

Pasji organizem za normalno delovanje potrebuje pravo razmerje hranil, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin ter vitaminov in mineralov. Vsako od navedenih hranil je za pasji organizem esencialno in je pogoj za ohranjanje njegovega zdravja. Beljakovine so sestavni del vseh celic in opravljajo pomembne funkcije v pasjem organizmu. Nujno potrebne so za rast in razvoj, pripomorejo k dobremu delovanju mišic ter krepijo imunski sistem. Poleg naštetih prednosti pa psu prav tako dajejo občutek sitosti. 

Beljakovine so torej ena nujnih življenjsko pomembnih hranilnih snovi. Kot sestavni del celic so pomemben element v celičnih procesih. Sestavljajo jih aminokisline, ki se v naravi pojavljajo v več kot 200 različnih oblikah. Tvorijo jih ogljik, kisik in dušik, nekatere pa tudi žveplo in fosfor, med katerimi se plete peptidna vez. Pod imeni dipeptidi in polipeptidi imenujemo aminokisline do molekulske mase 10 000, poimenovanje pa je odvisno od števila povezanih elementov. Aminokisline nad navedeno molekulsko maso imenujemo beljakovina. 

Viri beljakovin

Ločimo med rastlinskimi in živalskimi viri beljakovin, ki se razlikujejo po aminokislinski sestavi. Rastlinski viri so lahko dostopni in jih vsak dan uživamo tako mi kot naši psi. Beljakovinam rastlinskega izvora običajno manjka ravno tisti del, ki je za pse esencialen Zato jih v pasjo prehrano vnašamo z živalskimi viri beljakovin, ki imajo za razliko od rastlinskih višjo biološko vrednosti. Meso, ribe, mlečne izdelke in jajca sestavljajo aminokisline, ki imajo višjo stopnjo izkoristka. Prehrana živalskega izvora sicer vsebuje več beljakovin, kot tista rastlinskega izvora, vendar sta za uravnoteženo pasjo prehrano ter zdravo rast in razvoj nujni obe.

Količina posameznih živalskih in rastlinskih virov beljakovin na enoto teže:  

Živilo (surovo)

Beljakovine (g/100 g)

Piščančje meso - belo

22,2

Račje meso

18,28

Jagenjček

16,56

Jajca

12

Losos

20,42

Brokoli

2,82

Fižol

1,83

Grah

5,42

Vir: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list