Ali psi lahko jedo mačjo hrano?

Če ste hkrati lastnik psa in mačke, ste zagotovo že opazili, da se je vaš kuža kdaj posladkal z mačjo hrano, mačka pa mu je zaradi tega verjetno namenila sikajoče poglede. Verjetno ste se tudi vprašali, ali je ta hrana sploh primerna zanj.

Pasja in mačja hrana se zaradi različnih potreb po hranilnih snoveh razlikujeta v sestavi. Mačja hrana je za pse okusnejša, saj vsebuje več beljakovin in maščob. Redno uživanje mačje hrane pa ima lahko za psa negativne posledice. Pogosto se pojavijo prebavne motnje in druge težave.

Razlike med pasjo in mačjo hrano

Psi so vsejede živali. Zaradi fizioloških značilnosti prebavil mora pasja prehrana vsebovati surovine tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora. Za razliko od psov pa so mačke mesojede živali, kar pomeni, da na njihovem »krožniku« ne bomo našli veliko zelenjave. Tudi delež beljakovin in maščob je v mačji hrani precej višji kot v pasji.

Psi potrebujejo dodatek 10 esencialnih aminokislin, se pravi aminokislin, ki jih organizem ne tvori sam, temveč jih morajo dobiti s prehrano. Mačke potrebujejo 11 esencialnih aminokislin, dodan je še tavrin.

Iz tega pravilno sklepamo, da je v komercialni mačji hrani (poleg večjega deleža beljakovin in maščob) višji tudi delež tavrina. Če je mačja hrana za pse preobilna v smislu njihovih potreb, pa je pasja hrana za mačke precej pomankljiva.

Mačja hrana za pse

Zaradi višjih vsebnosti omenjenih hranilnih snovi je mačja hrana bolj okusna in privlačna, hkrati pa hitro doseže ali celo preseže pasje prehranske potrebe. Tudi razmerja med hranilnimi snovmi v mačji hrani so za pse neprimerna.

Če se vaš kuža slini ob pogledu na mačjo hrano, to še ne pomeni, da jo lahko poje. Navsezadnje tudi za nas ni dobro, da bi ob vsakem pogledu na milko pustili na mizi prazen ovoj.

Ali je kaj narobe, če moj kuža je mačjo hrano?

Občasno zauživanje mačje hrane »na skrivaj«  še ne pomeni večjih težav. Ni pa primerno, da bi vaš kuža redno dobival tako hrano. Neustrezna razmerja in presežki hranilnih snovi lahko vodijo v debelost, dražijo prebavila in povzročijo pankretatis (vnetje trebušne slinavke).

Vašega kužka zato raje nagradite s slastnimi Nupper priboljški in tako bo mačja hrana zanj preteklost! Pazite samo, da ne prekoračite dnevnih priporočil, ki jih lahko izračunate z našim kalkulatorjem.

Kaj pa mačke in pasja hrana?

Predstavljajte si, da takrat, ko se kuža masti z mačjo hrano, mačka stori ravno nasprotno in si postreže z njegovo hrano. Če se to ponavlja, lahko nastopijo težave, ki so pogosto hujše kot pri psih.  Zaradi specifičnih potreb po nekaterih hranilnih snoveh (tavrin, vitamin A, arahidonska kislina itd.) pri mačkah zelo hitro pride do pomanjkanja.

Mačke jedo pasjo hrano

Ker so psi radovedna in igriva bitja, ne preseneča, da pogosto »zvohljajo« mačjo hrano. Psi različno prenašajo določene vrste hrane, občasno nagajivo početje pa jim verjetno ne bo povzročilo težav hujših od bruhanja in driske. Ob pojavu hujših znakov nelagodja je zaželjeno, da se posvetujete z veterinarjem. Najlažje se boste težavam izognili tako, da boste posodico z mačjo hrano postavili na mesto, ki bo vašemu kužku nedostopno.

 

 

VIRI 

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010).

Jakovac Strajn B et al., Lačen kot pes in mačka, informativni priročnik za lastnike (2020).

PetMD: Is It Safe for a Dog to Eat Cat Food?

American Kennel Club: Can Dogs Eat Cat Food?