Ali psi lahko jedo jabolka?

Dejstvo je, da lahko v vsakodnevno uravnoteženo prehrano psov vključimo tudi sadje. Večina sadja, ki ga najdemo na prehranskih policah je primernega tudi za pse. Sadje lahko vključimo kot del vsakodnevne prehrane ali le občasno kot popestritev obroka tako suhe, kot mokre hrane. Sadje lahko psu ponudimo med obroki ali pa ga uporabimo kot priboljšek. Tokrat se bomo posvetili vsestranskemu in uporabnemu sadju: jabolku.

Ali psi lahko jedo jabolka?

Odgovor je pritrdilen. Strnili smo nekaj koristi jabolk in napotkov za pripravo.

Jabolka so polna hranilnih snovi, ki splošno koristijo zdravju našega psa. Vsebujejo malo beljakovin in veliko vlaknin, zato jih lahko uživajo psi vseh starosti in velikosti. Koristna so lahko pri psih z nekaterimi zdravstvenimi težavami npr. prebavnimi motnjami (v primeru specifičnih diet je nujen posvet z veterinarjem). Jabolka vsebujejo veliko vitaminov in mineralov (vitamin A, C, kalcij, kalij, fosfor), ter antioksidantov. Če jih psu postrežemo pravilno in prilagojeno količino, lahko z njimi celo ustavimo neprijetne prebavne težave - postano rjavo jabolko zaradi pektinov, ki jih vsebuje, nase veže vodo in s tem pripomore k ustavitvi driske. Koščki jabolka pripomorejo tudi k čiščenju zob, če so psi navajeni grizenja.  

pes grize jabolko

Nevarnosti, ki so povezane z jabolkom

Preden jabolko ponudimo psu, je priporočljivo, da iz njega odstranimo pečke. V njih se namreč skriva snov cianid, ki je v večjih količinah strupena, zato priporočamo, da se tveganju, pa čeprav gre za majhne količine, vseeno izognete preventivno. Enako kot s semeni storimo s pecljem. Odvisno od trdote, lahko nekateri peclji posebej manjšim psov povzročijo zaplete v črevesju ali težave pri požiranju.

Uživanje jabolk odsvetujemo psom, ki imajo diagnosticirano sladkorno bolezen, imajo občutljiv želodček ali pri psih, ki enostavno nad okusom niso navdušeni. Jabolka vključujemo le, če jih psi z užitkom pojedo. Nekateri so bolj navdušeni nad sladkimi, drugi nad kislimi okusi.

pes in jabolka

Kako in kdaj jabolka vključimo v prehrano?

Jabolka so cenovno ugodna in dostopna v vseh letnih časih. Ta super sadež lahko psu vključimo v prehrano kot priboljšek na več načinov: enkrat na dan, večkrat na dan, enkrat na teden,… Za popestritev dneva lahko jabolka predhodno pokuhamo ali jih vključimo v domače pasje piškote, poleti pa koščke zamrznemo in jih ponudimo kot pasji sladoled.

V pasjo skledo jih lahko vključimo narezane na kocke, naribane, v obliki krhlja, z lupino ali brez, poskušamo se prilagoditi velikosti in želji našega psa. Za majhne zdrave odrasle pse lahko kot priboljšek uporabite 2 do 3 kocke jabolka v velikosti 1 x 1 cm; za srednje pse 1 cm debela: 1 do 2 krhlja, za večje pse pa 2 do 4 krhlje, debeline 1cm. Količine seveda prilagodimo glede pogostosti vključevanja v prehrano.

Če jabolka kot priboljšek psi ne sprejmejo, pa lahko jabolko vključimo v sam obrok; za priboljšek pa izberemo nove hrustljavčke, nad katerimi so zelo navdušeni tudi izbirčni psi.

Vse Nupper priboljške lahko naročite TUKAJ.