Ali je vaš ljubljenček pod stresom?

Tako kot ljudje, tudi naši ljubljenčki niso imuni na stres. Stres predstavlja izdatno tveganje za zdravje naših domačih živali, zato v tokratnem članku osvetljujemo nekatere pomembne vzročne dejavnike ter indikatorje stresa pri psih. Podajamo tudi nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšamo vpliv stresa na našega ljubljenčka.

Kaj je stres?

Stres je naravni odziv telesa na nevarnost in plenilce. Stres povzroči, da telo preplavijo hormoni in tako pripravijo naše organske sisteme na soočenje z nevarnostjo ali izogib le-tej. Po navadi se po stresnem odzivu telo umiri. Če smo stresu izpostavljeni dlje časa, ima to lahko negativne učinke na dolgoročno zdravje.

Tudi naši ljubljenčki občutijo stres

Tako kot ljudje, tudi naši ljubljenčki niso imuni na stres. Ker pa nam svojih občutkov ne znajo povedati z besedami, moramo biti lastniki psov še toliko bolj pozorni na morebitne spremembe v obnašanju in vedenju, da pravočasno prepoznamo znake in preprečimo škodljive učinke stresa na zdravje. Obnašanje živali je v osnovi odvisno od treh ključnih dejavnikov: genetske predispozicije, preteklih izkušenj in okolja, v katerem se v določenem trenutku nahaja. Vse te dejavnike je treba enakovredno upoštevati, kadar preučujemo vpliv stresa na zdravje psa.

Dejavniki stresa pri psih

Stresorji pri živalih

Vzroki, ki povzročajo stres pri živalih so raznoliki in številčni. Na tem mestu bi omenili nekaj najpogostejših: strah (pred glasnimi zvoki, novimi okolji, velikimi skupinami ljudi, novimi predmeti itd.), zmedenost in izguba spomina ob staranju, bolezni, stres ob ločitvi od staršev ali lastnika itn. Lastniki smo tisti, ki najbolje poznamo svoje pse, zato v večini primerov vemo, kakšne izkušnje slabo vplivajo na počutje našega psa. Včasih pa se zgodi, da se prvič srečamo z nenavadnim obnašanjem naših ljubljenčkov. Takrat je treba pomisliti na povišan nivo stresa.

Indikatorji stresa pri psih

Če ste opazili, da se vaš pes zadnje čase obnaša nenavadno, je to lahko znak, da je pod stresom. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših indikatorjev stresa pri hišnih ljubljenčkih.

  • Diareja, zaprtje in ostale prebavne težave
  • Zmanjšan apetit
  • Daljša samoizolacija
  • Agresivnost do ljudi ali drugih psov ter predmetov v bivalnem prostoru
  • Tresenje
  • Prekomerna nega
  • Nenavadno oglašanje, lajež, cviljenje
  • Povečana količina spanca
  • Nenadna inkontinenca
  • Spremembe v telesni drži, pogledu in položaju ušes, stisnjene ustnice itd.

Kaj lahko storim?

Da lahko lastniki prepoznamo, kdaj je naš pes pod stresom, moramo dobro poznati njegovo običajno vedenje (pomembne so tudi prehranske navade psa). Ko je pes sproščen, so njegova usta mehka, oči okrogle, ušesa pa delno dvignjena in obrnjena naprej. Teža je razporejena enakomerno na vseh štirih tacah. Če opazite, da pes spremeni obnašanje in pri tem vztraja dalj časa, se posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo z gotovostjo prepoznal vzrok za njegovo vedenje ter vam pomagal pri lajšanju težav.

Joga s psom

Na srečo lahko lastniki v veliki večini primerov tudi sami poskrbimo, da naši ljubljenčki niso izpostavljeni stresu in s tem preprečimo njihovo slabo počutje. Spodaj naštevamo nekaj načinov, kako lahko izboljšamo mentalno zdravje našega psa:

- Zdrava prehrana in priboljški ter veliko gibanja sta ključna dejavnika, ki pozitivno vplivata na zdravje in počutje našega psa. Poskrbimo, da našemu ljubljenčku zagotovimo dovolj gibanja in časa za igro ter ga hranimo s kvalitetno hrano in priboljški. Nupper priboljški vsebujejo pomembne sestavine, ki psu zagotavljajo dolgo, zdravo in kvalitetno življenje.

- Psu zagotovimo »varno cono« z mehko podlago, kamor se pes lahko umakne, ko začuti stres. Psu ne posvečajmo prevelike pozornosti in raje pustimo, da se umiri sam.

- Če opazimo, da je pes pod stresom, ga nemudoma umaknimo od stresorja in mu zagotovimo miren in tih prostor, kjer se bo lahko umiril.

- Izogibajmo se stresnim situacijam, ki bi lahko dvignile nivo stresa pri naših ljubljenčkih. Če npr. vemo, da pes slabo prenaša glasno glasbo, se trudimo, da ga ne izpostavljamo takšnim stresorjem.

- Poskrbimo za svoje mentalno zdravje, kajti le-to vpliva tudi na našega psa.

 

Za konec si zapomnimo, da stres vendarle ni vedno slab. Strah in anksioznost nam pomagata, da se izognemo potencialnim nevarnim situacijam in nas na ta način zavarujeta. Stres je zato lahko tudi mehanizem zaščite. Ne glede na vse je stres vsakodnevno prisoten v naših življenjih in življenjih naših ljubljenčkov, zato se moramo naučiti, kako se učinkovito spopasti s stresnimi situacijami.

 

 

VIRI:

PetMD. Signs your dog is stressed.

VCA hospitals. Signs your dog is stressed and how to relieve it.

Hillspet. Dog stress.

Healthline. Stress types.

World Small Animal Veterinary Association. (2014) Stress and Anxiety – How Do They Impact the Pet?