Alergije pri psih: Hidrolizirane beljakovine v pasji hrani

Ste se pred kratkim sprehajali po parku s svojim kužkom in ste zastrigli z ušesi, ko so se drugi navdušeni lastniki kosmatincev pogovarjali o »hidroliziranih beljakovinah«? Ali pa ste na kakšnem forumu zasledili široko debato, hkrati pa niste točno vedeli za kaj gre? Nenazadnje se vam je lahko zgodilo, da ste želeli razumeti, kaj vse je v določeni hrani za vašega ljubljenčka, pa si niste znali razložiti, zakaj so med sestavinami navedene tudi hidrolizirane beljakovine.

Zaradi vse večje povezanosti živali in človeka v vsakdanjem življenju  in dostopnosti podatkov se je poleg zanimanja za živali, povečala tudi skrb za njihovo zdravje in dobro počutje. Ne preseneča dejstvo, da se lastniki živali vedno bolj zanimajo za nakup kakovostne hrane.

Alergije na določeno sestavino v hrani

Beljakovine so nujne sestavine vsakega obroka, potrebne za rast in ohranjanje mišične mase, sintezo hormonov, normalno delovanje imunskega sistema itd. Organizem s pomočjo encimov »razbija« molekule beljakovin iz hrane na manjše delce, imenovane aminokisline, iz teh pa se nato tvorijo nove beljakovine. Prebavni trakt deluje kot »vratar«, ki omogoča prehajanje hranilnih snovi iz črevesja v organizem, hkrati pa onemogoča vstop mikroorganizmom in ostalim škodljivim snovem. Včasih se zgodi, da telo določeno sestavino iz hrane (najbolj pogosto so to beljakovine), zazna kot nevarnost za zdravje in zato sproži imunski odziv.

Simptomi alergije na hrano pri psih

Kakšni so znaki prehranske alergije?

Simptomi, značilni za alergijo so srbenje po celem trupu ali pa omejeno na tačke, ušesa in dele obraza, izguba dlake, spremembe na koži ter ponavljajoče se okužbe kože in ušes. Pri nekaterih psih se lahko pojavijo tudi bruhanje, driska in prekomerno napenjanje.

Simptomi se lahko pojavijo pri različni starosti, vendar so bolj pogosti pri mladih psih do enega leta. Pojavijo se lahko kmalu po hranjenju z novo vrsto hrane, lahko pa tudi po več letih hranjenja z isto hrano. Pasme, bolj nagnjene k pojavu alergij so labradorci, koker španjeli, zlati prinašalci, nemški ovčarij,  šarpeji in pudlji.

Kaj so hidrolizirane beljakovine?

Hidroliza je postopek, v katerem s pomočjo encimov poteka razcepljanje večjih molekul beljakovin na aminokisline in bioaktivne peptide (kratke verige aminokislin). To so delci, ki so tako majhni, da imunski sistem nanje ne more reagirati. Zato veterinarji pogosto predpišejo tovrstno hrano pacientom, ki imajo alergijo na določene sestavine v hrani ali pa kronično vnetno bolezen črevesja.

V prehrani psov se pogosto uporabljajo hidrolizirane beljakovine iz piščančjega mesa (hidrolizirane piščančje beljakovine). Zaradi procesa encimske hidrolize imajo dobljena hranila funkcionalne značilnosti, kar pomeni, da so takšne beljakovine visoko prebavljive, hkrati pa tudi spodbujajo ješčnost. Bioaktivni peptidi imajo pozitiven vpliv na zdravje in presnovo - izboljšajo absorpcijo hranil v prebavnem traktu in delujejo kot antioksidanti, nadalje znižujejo nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter ugodno vplivajo na imunski sistem.

Alergije psov na piščanca

Prehrana pri alergijah

Alergije potrdimo z eliminacijskimi prehranskimi testi, ki trajajo vsaj dva meseca. Psi v tem času jedo samo dieto s hidroliziranimi beljakovinami oziroma hipoalergeno hrano ali pa hrano, ki vsebuje samo en vir beljakovin, s katerim živali še niso bile v stiku (monoproteinske diete). Če simptomi izzvenijo in se ponovno pojavijo, ko psa hranimo s prejšnjo hrano, je alergija  potrjena.

V kolikor je vaš kuža zdrav in ne opažate težav, povezanih s prehrano, pa je vsekakor bolje, da režima prehranjevanja ne spreminjate. Če mu želite popestriti vsakdan in razvajati njegove brbončice, vam svetujemo, da ga nagradite s priboljški Nupper.

 

 

VIRI

The Effects of Glucosamine Hydrochloride on Subchondral Bone Changes in an Animal Model of Osteoarthritis

Pet Food Industry: Increasing pet food nutrition value with hydrolyzed proteins.

Pet MD: What Is Hydrolyzed Protein Dog Food?.

Cave N., Hydrolysed Protein Diets, World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings (2013).

Masuda K. et al., Hydrolyzed diets may stimulate food-reactive lymphocytes in dogs, J Vet Med Sci (2020).