Aktivnosti zame in za mojega psa

Vse več ljudi se dandanes odloči kupiti domačo žival. Na samem vrhu najbolj priljubljenih domačih živali zagotovo najdemo pse. Ne samo, da nam takšna odločitev naš vsakdan obrne na glavo, tudi obogati ga z raznimi aktivnostmi. Kaj pravzaprav sploh lahko počnemo skupaj s psom in kakšne aktivnosti so najprimernejše za našega hišnega ljubljenčka? Na vsa ta in mnoga druga vprašanja najdete odgovore prav v tem članku.

Pasja šola – vaja dela mojstra

Imate doma majhnega kužka polnega energije? Potem ga kot prvo vpišite v pasjo šolo. Tudi če menite, da pasje šole ne potrebuje, ne odlašajte s tem, saj je ravno v mladih letih učenje in pasja šola za vašega kužka zelo pomembna. Tam se kužki po korakih učijo pravila obnašanja ter obenem pridejo v stik z drugimi psi, kar privede do psihološkega in socialnega razvoja vašega hišnega ljubljenčka. Poleg tega se tudi lastnik nauči določene strategije in trike, kako učiti in vzgajati svojega psa. Najpomembnejše pravilo, ki ga pri vsem tem ne smemo pozabiti (velja tudi izven pasje šole): pozitivno obnašanje je treba vedno nagraditi s pasjimi priboljški, saj si tako kuža lažje zapomni, kaj je prav in kaj narobe.

Tek s psom

Aktivna skupaj!

Kaj je lepšega kot na prost sončen dan preživljati čas v naravi skupaj s svojim psom. Obstaja veliko aktivnosti, ki jih ob taki priložnosti lahko izvajate. Lahko se na primer odločite za klasičen sprehod ali pa za igranje z žogo v parku. Ne pozabite, vseeno je kaj izberete, dokler se vi in vaš najboljši prijatelj zabavate. Pri tem nastane tudi emocionalna vez, ki jo občutite tako vi kot vaš hišni ljubljenček. Močnejša kot je vez, večje postaja tudi zaupanje med vama. Zaupanje je pomemben dejavnik pri šolanju psa, predvsem pri aktivnostih, kjer je poudarek na sodelovanju med psom in njegovim lastnikom. Kdor ima torej željo preizkusiti nekaj novega s svojim hišnim ljubljenčkom, naj izbere eno izmed naslednjih aktivnosti:

Agility

Agility verjetno pozna vsak, saj je to ena najbolj priljubljenih aktivnosti, kjer pes in človek skupaj premagujeta ovire. Cilj je v tem, da pes s pomočjo napotkov svojega lastnika uspešno opravi poligon s postavljenimi ovirami. Vsak začetek je težak, zato ne takoj obupati, če pes ne uboga na vaše ukaze. Obstajajo metode in triki, ki lahko pri tem pomagajo, npr. pasji priboljški za uspešno opravljeno nalogo. Priboljški služijo v tem primeru ne le kot nagrada, temveč telesu priskrbijo dodatne vitamine in minerale.

Agility s psom

Rally obedience

Rally obedience je kombinacija poligona in vaj na področju poslušnosti, kjer sta hkrati pomembna natančnost in tempo. Je dokaj nova športna panoga, zato sčasoma pridobiva na priljubljenosti med lastniki psov. Kar je najlepše pri tej aktivnosti – pes in njegov lastnik sta med nastopom ves čas skupaj in smeta tudi komunicirati. Lastnik torej aktivno sodeluje in pri tem na vsakem koraku spodbuja in motivira svojega hišnega ljubljenčka.

Canicross in bikejoring

Če ste vi in vaš pes zelo športni in polni energije, potem sta canicross ali bikejoring idealna za popestritev vašega dnevnega treninga. Pri canicrossu gre za tek, pri katerem pes pomaga oz. rahlo vleče svojega lastnika za seboj. Bikejoring je podobna aktivnost, s to razliko, da je lastnik psa na kolesu. Ker sta obe aktivnosti zelo naporne za oba, je treba paziti na to, da vaš hišni ljubljenček zaužije dovolj vode in poje kakšen visokobeljakovinski pasji priboljšek, ki regenerira mišice in preskrbi telo z dodatno energijo.

Flyball

Flyball je neke vrste štafetni tek, pri katerem morajo štirje psi iz iste ekipe drug za drugim preteči poligon. Cilj te športne panoge je, kar se da hitro teči čez ovire do flyball-stroja, sprožiti gumb za izstrelitev žogice, žogico ujeti in z njo teči čez preostale ovire ter na koncu prečkati ciljno linijo. Gre za zahtevnejšo aktivnost, kjer v ospredju stoji ekipni duh, zato je primernejša za že zdresirane pse, ki jim navodila lastnikov niso tuja. Kljub temu pa jo lahko preizkusijo tudi začetniki, ki so željni novih izzivov.

Aktiven pes in pasji priboljški

 

VIRI:

Christiana Sondermann. (2005). Das große Spielebuch für Hunde: Beschäftigungsideen - Spaß im Hundealltag. Brunsbek: Cadmos.

Kyra Sundance. (2011). 101 način za večjo aktivnost z vašim psom!

Ali Canova. (2008). Agility Training for You and Your Dog: From Backyard Fun To High-Performance Training. Guilford: Rowman & littlefield.