Priporočljive aktivnosti za starejše pse

Aktivno življenje, zdrava prehrana in kakovostni priboljški prispevajo k ohranjanju zdravja in vitalnosti tudi psov v poznejšem življenjskem obdobju. V prispevku bomo zato namenili nekaj pozornosti gibanju in aktivnostim starejših ljubljenčkov v različnih letnih časih.

Pred prvimi aktivnostmi starejšega psa je priporočljiv obisk veterinarja

Gibanje je koristno ne le za vsakogar, še posebej za starejše ljudi in prav tako za naše starejše pse. Če starejši ljubljenček ni navajen na izvajanje fizičnih aktivnosti, je priporočljivo, da se o tem posvetujemo z veterinarjem, ki nam bo lahko svetoval, katere aktivnosti so glede na zdravstveno stanje in fizično kondicijo psa primerne in katerim se je bolje izogibati.

Psa, ki aktivnosti ni navajen, lahko k temu spodbudimo tako, da ga ob vsakem odzivu na naš ukaz in po vsakem novem uspehu nagradimo s kakovostnimi priboljški za psa, ki jih v ta namen pripravimo  in  shranimo v nahrbtnik ali kar v žep. Priboljški so lahko učinkovita motivacija za spodbujanje aktivnosti in za doseganje želenih uspehov. Izvajanje primernih aktivnosti psa, ki jih bomo nagrajevali  s pravilno izbranimi priboljški, bodo zagotovilo za zainteresiranost psa za nove podvige, kar pa bo prispevalo, da se bo pes vse bolje in bolje počutil. Redna in zmerna vadba bo pri psih izboljšala prekrvavitev telesa, preprečevala povišanje telesne teže in izboljšala splošno dobro počutje psa.

priboljški za starejše pse

Fizična dejavnost starejših psov je za njihovo krepitev zdravstvenega stanja pomembna

Psu prilagojeni sprehodi z motiviranjem

Sprehodi s starejšim psom naj bodo kratki, toda kar se da pogosti. Težavnost poti moramo prilagoditi zdravstvenim težavam psa in njegovi fizični pripravljenosti. Za sprehode izberemo senčne lege, hoji po soncu se izognemo. Priporočamo, da čas sprehoda prilagodimo razmeram posameznega letnega časa. Poleti je primerno, da se s psom odpravimo na sprehode v zgodnjih jutranjih urah in pozno popoldne, pozimi pa je seveda primerneje sprehode opraviti ob dnevni svetlobi preko celega dneva. Tla naj ne bodo prezahtevna: visoka trava, pesek ali led so lahko za starejše pse prej stresni kot ugodni.

Sprehodi naj bodo porazdeljeni enakomerno preko celega dne. Če opazimo, da se je pes utrudil, se ustavimo in počakamo nekaj minut. Na sprehod ne pozabite vzeti priboljškov za psa, s katerimi ga lahko okrepimo in motiviramo.

fizična aktivnost starejših psov

Plavanje za pasje plavalce

Plavanje je za številne pasme psov zabavna in osvežujoča aktivnost, pri starejših psih pa deluje tudi terapevtsko. Najbolje je, da v vodo stopimo skupaj s psom in mu pri plavanju na kratke razdalje pomagamo. Izberemo ustrezno globino vode in poskrbimo, da aktivnost poteka varno – za vas in vašega psa. Plavanje blagodejno deluje na zdravstveno stanje kosti in sklepov, krepi pa tudi mišice. Če se pes vode boji, ga nikar ne silimo s plavanjem in poiščimo kakšno drugo aktivnost.

Učenje novega trika s priboljškom za pse

Tudi starejše pse lahko naučimo novih enostavnih »trikov«. Novih se bodo hitreje naučili psi, ki smo jih že prej učili in navajali k raznim dejanjem, nikoli pa ni prepozno. Pri psih, ki učenja niso vajeni, pa jih želimo k temu spodbuditi, vajo predstavimo s potrpežljivostjo, vsak njihov najmanjši uspeh pa nagradimo z izborom hrustljavih priboljškov za pse. Za starejše pse so primernejši mehkejši, ki jim ne bodo povzročali težav pri grizenju.  

Eden izmed priporočljivih »trikov« je »iskanje«. Primeren priboljšek za pse skrijemo na skrivno mesto – na primer pod pasje ležišče doma, pod klopco v parku. Mesto naj bo lahko dostopno, da pes ne bo izgubil motivacije. Psu namignite oziroma povejte, kdaj je čas za iskanje. Ko pes priboljšek najde, ga nagradimo z najdenim priboljškom, za pohvalo pa mu ponudite še enega. Za starejše pse so primerni priboljški za pse Nupper, ker so visokobeljakovinski in treh različnih okusov, zato jih za uvajanje novih vadbenih načinov toplo priporočamo.  

učenje novih trikov s priboljški za pse

Viri:

Qagwalking: activity, activities for senior dogs

Top Dog: The top 5 benefits of swimming for dogs

Tandfonline: Teaching an Old Dog New Tricks: Past, Present, and Future Priorities For Higher Education Physical Activity Programs
Drue T. Stapleton,Andrea R. Taliaferro &Sean M. Bulger, Pages 401-418 | Published online: 17 Jan 2017