Losos, DA ali NE?

LOSOS ZA PSA? Seveda!

V zadnjem času meso gojenega ali divjega lososa vse bolj pridobiva na popularnosti. Razlog je preprost - losos je izredno dober vir omega 3 maščobnih kislin, ki spodbujajo imunski sistem in blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje. S svojo bogato sestavo pozitivno vpliva na naš organizem – zakaj ga torej ne bi privoščili še vašemu ljubljenčku?  

Med vrstami omega 3 maščobnih kislin sta najbolj poznani eikozapentanojska in dokozaheksaenojska kislina, ki se nahajata prav v mesu lososa, pa tudi v mesu tune, sardonov in sardel. V prehrano psov jih lahko dodajamo v obliki mesa ali ribjega olja. V ribjem olju so maščobne kisline koncentrirane, zato je primerno za dodajanje v hrano tudi tistih psov, ki nad vonjem rib niso navdušeni.

ribe v pasji prehrani

Polog maščobnih kislin je losos tudi bogat vir mineralov in vitaminov, ki organizem naših kosmatincev krepi z vitamini B12, D in C ter s kalcijem, fosforjem, selenom, magnezijem in drugimi esencialnimi elementi.

Losos je v primerjavi z drugimi ribami bogat z zdravimi maščobami. Za primerjavo si poglejmo polenovko, ki v 100 g drži zgolj 0,1 g esencialnih maščob, medtem ko s 100 g lososa organizem ojačamo s kar 13,6 g!

Ne le, da je losos zaradi dobrega okusa ena najbolj priljubljenih rib naših kosmatincev, z njegovim uživanjem psom zagotovimo zdravo kožo, sijočo dlako ter dolgo in vitalno življenje.

losos steak
Nekaj podatkov o vsebnosti lososa na 100 gramov le tega

Energijska vrednost 208 kcal

Beljakovine 20,42 g

Maščobe 13,42

Nasičene maščobe 3,05 g

Omega 3 3,6

Kalcij 9 mg

Fosfor 240 mg

Kalij 363 mg

Vit D 441 UI

 

VIR: United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service,National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, Fish, salmon, Atlantic, farmed, raw