5 mentalno spodbudnih iger za pse

Ena od najbolj zaželenih besed, na katero se zagotovo odzove tudi vaš kosmatinec je beseda »sprehod«. Sprehod psom omogoča, da raziskujejo svet izven bivalnega prostora, ter da aktivno preživijo čas s svojim lastnikom. Sprehajalci psov lahko sprehod izkoristijo za ohranjanje njihove aktivnosti in pozornosti, ter za miselno vadbo.

učenje psa

1. LOV NA PASJI PRIBOLJŠEK

Pri tej igri ali aktivnosti potrebujete nekaj pasjih priboljškov, takih, ki jih ima vaš kosmatinec najraje. Izvajate jo lahko na preprost način.

Medtem ko psa sprehajate, v neposredno bližino sprehajališča občasno odvrzite nekaj njemu najljubših piškotkov - izberete lahko med različnimi okusi Nupper hrustljavčkov. To storite tako, da bo čimbolj neopazno, nato pa dajte psu blag ukaz: »išči«. Igra ima lahko veliko različnih učinkov. Spodbuja osredotočenost psa na vas, poleg tega pa psa odvrača od motenj, kot so drugi ljudje ali psi. Pri iskanju psi napnejo vohalne in miselne organe in aktivno preživijo sprehod.

2. »SEMAFOR«

Za igro potrebujete le besedne ukaze – stop in pojdi. Ob zmerni do hitri hoji, se hitro zaustavite in recite besedo »stop«. Počakajte, da se pes usede in pozornost usmeri na vas. Postojte nekaj trenutkov in izrecite »pojdi«  in to storite tudi vi. Vedno, ko se pes ustavi in ko spet nadaljujeta pot, ga nujno pohvalite in nagradite. Ta vaja je idealna za sprehod po mestu, še posebej, ko ste pred prečkanjem prehoda za pešce.

Igra bo v psu sprožila razmišljanje. Po določenem času in vaji boste ugotovili, da je lahko ukaz koristen tudi v drugih okoliščinah – na primer, ko se boste na sprehodu želeli izogniti drugemu psu ali živali, pred oviro ali nevarnostjo.

ukazi za psa

3. OVIRA NA SPREHODU

Sprehodi so že sami po sebi zabavni, vendar pa jih lahko popestrimo tudi tako, da ustvarimo izzive z ovirami. Uporabite domišljijo. V hojo vključite na primer hojo po stopnicah gor in dol, plezanje po deblih ali drevesnih koreninah, s skoki na klop v parku. Vse dosežke pa nagradite. Ker je lahko hitro preveč priboljškov, si pomagajte z izračunom količine Nupper priboljškov in popestrite aktiven dan z slastnimi okusi

Fizično vadbo z ovirami lahko uvedete v dnevno ali tedensko rutino, pes bo napel možgane in se zanašal na vaša navodila. Osredotočen bo na vas in bo razmišljal ob vsakem naslednjem izzivu. Hitro boste videli napredek, saj bo po nekaj ponovitvah želel že sam vajo ponoviti.

4. HITRO-POČASI-SEMAFOR

Naslednja stopnja od igre Semafor je igra, ko med sprehodom nekaj časa hodite hitro, nekaj časa počasi, na koncu poti pa se ustavite. Pri tem dajte psu besedni ukaz »hitro« in »počasi«, odvisno od hitrosti vaše hoje. Seveda hitrost hoje prilagodite sebi in svojim zmožnostim. Enako storite, če ste lastnik mladiča ali starejšega psa, ter pasmi primerno prilagodite hitrost.

Ko se bo pes na ukaze že navadil in bo njegova pozornost usmerjena na vas, lahko vrstni red ukazov kombinirate. Za dobro opravljeno delo ga vedno pohvalite in nagradite.  

5. SLEDENJE

Z igro lahko začnete na igrišču ali v parku, kjer lahko brez ovir preprosto spreminjate smer hoje. Vse kar morate storiti je to, da se nikoli ne usmerite točno tja, kamor bi vas vodil vaš pes. 

Igra je zabavna, med njo lahko tudi tečete, kar bo za psa še bolj zabavno.