5 enostavnih rešitev za slajši obrok

Nekateri lastniki za prehranjevanje psov skrbijo s pripravo kuhane ali surove hrane doma, večina pa svoje pse prehranjuje z briketi, s hrano iz konzerv ali peleti. Ne glede na izbiro načina prehranjevanja in vrste hrane, mnogi lastniki pasje obroke obogatijo in popestrijo z različnimi dodatki.

Če vas pes uživa vsakodnevno bogato in uravnoteženo kakovostno hrano, dodatki niso nujno potrebni (esencialni), nekateri od njih v presežkih, lahko povzročijo celo nasprotni učinek. Obstaja pa nekaj zelišč, naravnih dodatkov in živil, ki ne glede na sestavo, pozitivno vplivajo na prebavo psa in zdravje na splošno.

 

1. ZELENJAVA

Dodajanje surove ali kuhane zelenjave v pasjo skledo, pozitivno vpliva na prehransko vrednost obrokov. S korenjem, ki ga narežemo na kocke, naribanim gomoljem zelene ali s kuhanim sladkim krompirjem, ter z rdečo peso, v pasji organizem vnesemo prehranske vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante, ki pozitivno vplivajo na življenjske funkcije pasjega organizma. Poleg naštete zelenjave, lahko psu ponudimo tudi druge vrste, kot je npr. kuhana buča, nad katero je večina psov zelo navdušena. Izključiti moramo le zelenjavo iz družine Allium, kot so: čebula, česen, por, drobnjak. Našteta živila vsebujejo eno ali več snovi, ki imajo na delovanje pasjega in mačjega organizma neugodne učinke, zato psom povzročajo različne težave.

prehrana psa_zelenjava

2. NARAVNI PROBIOTIKI

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki pozitivno vplivajo na pasji organizem. Pomagajo pri presnavljanju hrane, sintetizirajo vitamine, aminokisline in nekatere maščobne kisline. Spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo pri ohranjanju črevesne mikroflore.

Pasjo skledo lahko obogatimo z naravnimi sestavinami, ki delujejo probiotično, kot je kislo zelje ali kefir. Po zaužitju navedene hrane boste opazili, da so psi manj napihnjeni, iztrebki bodo bolj formirani in splošno zdravje psa bo bolj stabilno.

 

3. OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE

Dodajanje kakovostnih maščob, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ugodno vpliva na videz pasje kože. Omega 3 maščobne kisline se v večjih količinah nahajajo v lososovem olju ali lososu, ki je dodan prav v BeShiny hrustljavčke. S pravim razmerjem z omega 6 maščobnimi kislinami, lahko dosežemo tudi protivnetno delovanje, ki je še posebej pomembno v primeru, ko imajo kužki zaradi vnetnih procesov zdravstvene težave.

Seveda pa moramo biti pri doziranju previdni, količine morajo biti vedno natančno odmerjene. Ob prekomernem vnosu omenjenih maščob, se lahko pri psu pojavi driska, pa tudi druge neprijetnosti. Pravo razmerje med omega 3 in 6 maščobnimi kislinami najdete v vseh izdelkih Nupper.

 

4. PETERŠILJ

Peteršilj je vsestransko uporabno zelišče, ki izboljša okus jedi. Če je okus tega zelišča vašemu psu všeč, lahko z njim dnevno popestrite vsak ali le posamezen dnevni obrok. Z dodatkom peteršilja bomo na naraven in enostaven način pridali hrani železo, kalcij, ter vitamina B9 in C. Če psi peteršilja ne bodo želeli, lahko nekatere vitamine in minerale nadomestite tako, da mu ponudite kar BeHealthy hrustljavčke, ki vitamine za krepitev imunskega sistema že vsebujejo.

Količina peteršilja naj bo odmerjena v odvisnosti od pasme psa, za srednje velikega psa priporočamo ščepec ali noževo konico peteršilja na dan. Dodamo ga lahko v sveži ali sušeni obliki.

prehrana psa_zelišča_peteršilj

5. BANANE

Banane so v pretežnem delu sestavljene iz ogljikovih hidratov (več kot polovica je sladkorjev), poleg manjšega deleža beljakovin in maščob, pa vsebujejo velike količine vitamina B6 in kalija, so pa tudi odličen vir vitamina C in magnezija, ter vsebujejo tudi pomembne antioksidante.

Če je vaš pes nad okusom banane navdušen, mu lahko občasno košček banane (upoštevajoč velikost in potrebe psa) ponudite tudi kot priboljšek.