4 najpogostejše prebavne težave pri psih

Prebavne težave so ena najpogostejših razlogov, da lastniki psov obiščejo veterinarja. Ker so prebavne težave psa neprijetne tako za psa, kot za lastnika,  je najboljše, da ukrepamo kar se da hitro. Poznamo dve vrsti prebavnih težav – akutne in kronične, način zdravljenja pa je odvisen od posameznih vzrokov, simptomov, ki se pojavijo v obliki bruhanja, driske, hujšanja in drugega.

 

  • BRUHANJE

Pri nekaterih psih je občasno bruhanje normalen pojav. Pa je res vse v redu? Lahko gre za vzrok mnogim drugim težavam. Nujno je, da lastnik beleži pogostost bruhanja, čas in barvo, saj lahko le na ta način veterinar ugotovi vzrok in predpiše ustrezno terapijo.

prebavne tezave pri psih 2

  • DRISKA

Driska je klinični znak, ki pomeni pogostejše odvajanje in/ali bolj tekoče blato. Vzrok za nastanek driske je katerikoli dejavnik, ki vpliva na absorpcijo vode v organizmu in njeno izločanje v črevesju. V primeru driske pes izgubi prekomerne količine vode, zato je nujno, da lastnik poskrbi za hidracijo, ter obišče veterinarja. Vzrok za drisko je lahko tudi neprimerna hrana, zato je potrebno le to takoj prilagoditi.

 

  • NAPIHNJENOST

Napihnjenost je pogosta težava nekaterih psov. Razlog za pojav je lahko nepravilno uživanje hrane. Gre za pse, ki hrano goltajo, pri čemer skupaj s hrano užijejo veliko zraka in za pse, ki jih lastniki hranijo enkrat na dan. V hujših primerih ta prebavna težava povzroči zaprtje požiralnika, kar pomeni, da pes ne more niti izpustiti zraka niti bruhati. V tem primeru lahko lastniki opazijo otečen trebuh, bolečino in slinjenje. Ta pojav zahteva nujno in hitro veterinarsko oskrbo.

prebavne težave pri psih1

  • PANKREATITIS – vnetje trebušne slinavke

Zelo pogosto se to obolenje pojavlja v času praznikov – božiča, velike noči, ko se tudi lastniki sami večkrat prekršijo z uživanjem mastne, sladke hrane. Vzrok za težave, z vnetjem trebušne slinavke je lahko mastna, slana hrana, ki jo psi dobijo »z mize«. Prvi simptomi, ki jih opazite, so lahko večkratno bruhanje in driska, ter očitno slabše počutje.

Prebavne težave so za pse izjemno neprijetne. Priporočamo skrbno opazovanje in v primeru kakršnihkoli sprememb, ki jih opazite pri svojem psu, hitro ukrepanje. Obolele živali potrebujejo veterinarsko oskrbo ter prilagojeno hrano, ki je dobrega okusa, ki spodbuja apetit in pozitivno vpliva na opisane prebavne težave.